Debat

Patientforeninger: Organdonation skal være et aktivt fravalg – ikke et tilvalg

Folketinget skal indføre aktivt fravalg til organdonation, fordi ingen bør dø, mens de venter på et organ. Sådan lyder opfordringen fra syv sundhedsforeninger i anledning af Organdonationsdag 9. oktober.

Ni ud
af ti danskere har en positiv holdning til organdonation, men det er kun lige
godt hver fjerde dansker, som har registreret deres holdning i donorregistret, skriver syv foreninger.
Ni ud af ti danskere har en positiv holdning til organdonation, men det er kun lige godt hver fjerde dansker, som har registreret deres holdning i donorregistret, skriver syv foreninger.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal sikre os, at færre danskere fremadrettet venter forgæves på ventelisterne til et organ. Derfor skal vi følge den klare europæiske tendens og også indføre aktivt fravalg til organdonation i Danmark.

Så klar er udmeldingen fra undertegnede syv foreninger, som i forbindelse med den årlige Organdonationsdag 9. oktober for første gang går sammen med en klar opfordring til at vende vores organdonationsmodel om.

Man kan stadig sige nej

Aktivt fravalg er en model, hvor man aktivt skal registrere sig med et nej, hvis man ikke ønsker at være organdonor. Myndige borgere vil derfor i udgangspunktet være organdonorer, med mindre de aktivt registrerer, at de ikke ønsker at donere. Dermed fastholdes Donorregistret og alle de valgmuligheder, der eksisterer i dag.

Afsendere
  • Karin Riis-Jørgensen, formand for Foreningen 7Liv
  • Jørgen Andersen, formand for Diabetesforeningen
  • Jan Rishave, formand for Nyreforeningens donorudvalg
  • Lone McColaugh, formand for Leverforeningen
  • Sune Schackenfeldt, formand for Cystisk Fibrose Foreningen
  • Claus Astradsson, formand for Alfa-1 Danmark
  • Lasse Heidelbach, direktør for Organdonation - ja tak!

Samtidig vil pårørende ved indførelsen af aktivt fravalg fortsat have det sidste ord i de tilfælde, hvor den afdøde ikke har taget aktivt stilling til organdonation.

Derfor anvender vi også betegnelsen aktivt fravalg i stedet for formodet samtykke, som ordningen tidligere har heddet. For vi formoder ikke noget ved at vende vores organdonationsmodel om ved at gå fra det nuværende aktive tilvalg til et aktivt fravalg.

Enhver vil altid have retten til sige nej til at stille sine organer til rådighed. Aktivt fravalg handler nemlig ikke om at pålægge danskerne at være organdonorer. Vi ønsker derfor fortsat, at man fuldt ud respekterer den enkeltes selvbestemmelsesret over ens egne organer.

Flertal af danskere ønsker aktivt fravalg

Ni ud af ti danskere har en positiv holdning til organdonation, men det er kun lige godt hver fjerde dansker, som har registreret deres holdning i donorregistret. Og i den seneste befolkningsundersøgelse om spørgsmålet ønsker et flertal af danskerne at indføre aktivt fravalg til organdonation, og kun hver fjerde dansker ønsker at bevare lovgivningen, som den er i dag.

Derfor er det også vores klare opfordring, at regeringen og Folketinget tager denne fælles udmelding til efterretning og hurtigst muligt igangsætter en proces henimod at indføre aktivt fravalg i Danmark.

Nyreforeningens, Leverforeningen m.fl.
Se alle afsendere i faktaboks

Samtidig har hele 21 EU-lande indført aktivt fravalg til organdonation. Dermed er Danmark et af blot seks EU-lande, der endnu ikke har indført aktivt fravalg til organdonation.

Evidensen på området taler endnu ikke ensidigt for, at aktivt fravalg medfører langt flere organdonorer. Dog er vi af den opfattelse, at ordningen alt andet lige vil medføre flere donerede organer og dermed flere reddede liv.

For kigger vi på resten af Europa, så har mange lande allerede indført aktivt fravalg, og meget tyder på, det har haft en positiv effekt på donorraten.

Derfor skal vi se indførslen af aktivt fravalg som et forsøg på at motivere flere danskerne til at tage stilling til, hvorvidt man vil være organdonor eller ej, og dermed at flere organer doneres, så flere syge danskere overlever.

Opfordring til Folketinget

Indførsel af aktivt fravalg skal kombineres med massiv og kontinuerlig information omkring ordningen og det offentlige skal kontakte borgerne digitalt, så de bliver understøttet i at tage et aktivt valg.

Samtidig skal ordningen også fremadrettet giver mulighed for, at unge i alderen 15-17 år kan registrere sig aktivt som organdonorer.

For vi skal som samfund have den ambition, at ingen bør dø, mens de venter på et organ. Vi medunderskrivere repræsenterer en væsentlig del af patientgrupperne, for hvem organdonation er relevant.

Derfor er det også vores klare opfordring, at regeringen og Folketinget tager denne fælles udmelding til efterretning og hurtigst muligt igangsætter en proces henimod at indføre aktivt fravalg i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Andersen

Formand, Diabetesforeningen, salgschef, Miele Professional
HA (Midtjysk Handelshøjskolecenter 1994)

Karin Riis-Jørgensen

Formand, organdonerforeningen 7liv, senior rådgiver, Miltton Europe, Formand, Nyreforeningens Donorudvalg , fhv. MEP (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1978)

Jan Rishave

Formand, Nyreforeningens donorudvalg

0:000:00