Cypriotisk sundhedsminister beder borgere stikke hinanden under krisen

Cyperns konservative sundhedsminister, Constantinos Ioannou, opfordrer sine landsmænd til at stikke hinanden, hvis de ser, at nogen overtræder et nyt udgangsforbud som følge af coronakrisen.

CYPERN: På et pressemøde mandag meddelte regeringen en yderligere stramning af udgangsforbuddet i EU-landet Cypern, så man kun én gang dagligt må gå ud for at handle mv. Det skal ske efter forudgående tilladelse fra myndighederne via sms.

Stramningen kommer, fordi de hidtidige begrænsninger i borgernes udeliv efter regeringens opfattelse ikke i tilstrækkeligt grad er blevet overholdt.

Sundhedsminister Constantinos Ioannou benyttede lejligheden til at opfordre naboerne til at holde øje med hinanden og indberette det til myndighederne, hvis nogen overtræder udgangsforbudet.

Det har fået det engelsksprogede, private dagblad Cyprus Mail til i en leder at rette en skarp kritik af den cypriotiske regering: 

"At staten bruger borgere som meddelere for at stikke deres naboer, er politisk og moralsk forkert under alle omstændigheder og er et farligt spor at gå på."

Avisen kritiserer også, at politiet stikprøvevis vil opsøge private hjem for at overvåge, at man ikke har besøg – besøg hos venner og familie er forbudt.

"Vil politiet ringe på efter et tip fra naboen om, at nogen har været på besøg? Og hvis man ikke finder gæster, vil politiet så brage ind i huset og granske det," spørger avisen.

Regeringen har også øget patruljeringen og fordoblet bøderne til 300 euro for at overtræde udgangsforbudet. Alle butikker, også supermarkeder og andre fødevarebutikker, skal være lukkede om søndagen.

Der er nu totalt udgangsforbud fra klokken 21 til klokken 6 om morgenen i det sydøstlige EU-land i Middelhavet tæt ved Syrien og Israel. Hvis man rejser til Cypern, kommer man i 14 dages Corona-karantæne på et hotel i bjergene, med mindre man vender hjem som udvekslingsstudent eller fra medicinsk behandling.

Landet med omkring en million indbyggere har netop nu 230 tilfælde af påvist coronasmitte og syv dødsfald. 

Forrige artikel Ingen andre fotografer eller teknikere end DR's får adgang til statsministerens pressemøde Næste artikel Også arabiske medier søger om corona-hjælpepakke