Sundhedsminister: Nu vil vi teste flere for corona

CORONA: Flere danskere skal testes for coronavirus, meddeler sundhedsministeren efter flere dages kritik. Men meldingen får i første omgang ikke stor praktisk betydning, vurderer Altingets sundhedsredaktør.

Foto: Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Efter flere dages kritik af det lave antal coronatest i Danmark skrifter regeringen nu strategi. 

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse søndag eftermiddag:

"Vi er aktuelt udfordret af en global mangel på testkapacitet. Det er imidlertid vores strategi, at langt flere skal testes for covid-19 i Danmark. Derfor arbejdes der målrettet på at forøge testkapaciteten både med private og offentlige parter, og jeg vil sammen med regionerne sikre, at der eksekveres på denne offensive teststrategi i hele landet," siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen. 

Han understreger dog også, at der både i Danmark og resten af verden er mangel på både testkapacitet og værnemidler. Det arbejder regeringen sammen med private virksomheder på at løse. Aktuelt kan der ifølge ministeren gennemføres cirka 3.000 test om dagen.  

Fakta
Her er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger af, hvilke grupper der skal testes:
  • Alle med mistanke om moderat til svær covid-19, hvor mistanken fastholdes efter en klinisk vurdering i en covid-19-vurderingsenhed på sygehus, skal testes.
  • Fødende kvinder, der er visiteret til fødsel på en fødeafdeling, og hvor der er mistanke om covid-19, skal ud fra et forsigtighedsprincip testes.
  • Nyfødte børn skal testes, såfremt de har symptomer
  • Personer med let til moderate symptomer, der varetager kritiske funktioner i sundhedssektor, ældrepleje, arbejde med socialt udsatte eller andre helt særlige nøglefunktioner i samfundet kan henvises, såfremt arbejdsgiver finder det hensigtsmæssigt med hurtig raskmelding. Det er den praktiserende læge, der henviser efter vanlige principper.
  • Der skal være en særlig opmærksomhed og lavere tærskel for sårbare grupper med henblik på vurdering og test.
Kilde: Sundhedsministeriet

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, vurderer, at den nye melding er et resultat af flere dages tiltagende diskussion i offentligheden om, hvorvidt Danmark tester for få: 

"Det her puster til spekulationerne om, hvorvidt regeringen igen tilsidesætter deres egne eksperters anbefalinger, eller om den bare tager bestik af situationen, i takt med at den udvikler sig," siger Ole Toft.

"Samtidig skal man lægge mærke til, at sundhedsministeren i pressemeddelelsen gør klart, at der er begrænset testkapacitet. Derfor er det ikke sikkert, at der i første omgang bliver testet mange flere," pointerer han.   

En del af debatten har handlet om, hvorvidt Danmark følger anbefalingen fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, om at teste så mange som muligt. 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, oplyste tidligere på ugen, at han specifikt havde kontaktet Verdenssundhedsorganisationen, WHO, for at spørge, om den anbefaling også gjaldt Danmark. Han havde angiveligt fået den besked, at anbefalingen ikke gjaldt Danmark. Ved samme lejlighed slog han dog fast, at Danmark ville skrue op for antallet af test, i takt med at kapaciteten stiger. 

"Der er et stort pres fra både nogle eksperter og dele af befolkningen for at få flere testet. Det har også været planen, men nu forsøger regeringen at sætte yderligere fart på," siger Ole Toft. 

Direktøren for de praktiserende lægers interesseorganisation, PLO, skriver på Twitter, at den nye melding er en politisk beslutning:

"Det kan læses, som at politikerne har brugt deres demokratiske ret til at overtrumfe eksperterne. At det så sker i en tid, hvor der ikke er flere testkits, gør det så bare lidt bizart," lyder det fra Jonatan Schloss. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)









0:000:00