Svækkede ældre kan miste retten til at dø i fred

GENOPLIVNING: Organisationer skyder med skarpt mod ny vejledning om genoplivning, der efter deres vurdering indskrænker ældres ret til selvbestemmelse. 

Svækkede ældre mister retten til at sige nej til at blive genoplivet, hvis de eksempelvis falder om med hjertestop på et plejehjem.

Det er konsekvensen af en ny vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, vurderer en række organisationer. Kun hvis ældre har en sygdom som for eksempel en fremadskridende kræftform, kan de få lov at frabede sig genoplivning.

Anna Wilroth er seniorkonsulent i Ældre Sagen og kalder den nye vejledning "dybt bekymrende":

"Det er urimeligt, at man ikke kan få lov til at sove stille ind i stedet for at skulle igennem en voldsom genoplivning og måske et uværdigt forløb," siger hun.

I et høringssvar kritiserer foreningen den nye vejledning for at ændre ældres retsstilling. Også et høringssvar fra Danske Patienter problematiserer, at vejledningen "reelt har indskrænket patienternes selvbestemmelse".

Fylder meget for de ældre
I den nye vejledning slås fast, at "almen alderdomssvækkelse alene giver derfor ikke mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning", mens der i den tidligere vejledning for en "habil ældre borger" var mulighed for at fravælge genoplivning i situationer med "tydelig fremadskridende fysisk sygdom eller svækkelse" i dialog med en læge.

Anna Wilroth påpeger, at Ældre Sagen får mange henvendelser om emnet:

"Det fylder enormt meget. Vores medlemmer er meget optagede af, hvordan de sikrer en værdig afslutning, både for sig selv og for nære pårørende."

Afklaring venter på sig
Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil kæmpe for retten til at fravælge genoplivning: "Jeg vil da arbejde for, at de ældre naturligvis skal kunne bestemme selv."

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svarede 2. september 2019 til Folketinget, at han vil sætte emnet på dagsordenen til næste møde i den etiske kreds, som afholdes i februar 2020. 

Altinget har efterspurgt en kommentar fra sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), der henviser til ministerens svar. Magnus Heunicke har ikke haft mulighed for at svare på spørgsmål, da han var i udlandet.

Læs hele artiklen på Altinget Sundhed, hvor du får mere baggrund og endnu flere kommentarer.

Forrige artikel Rød blok sætter Støjberg under lup i sag om unge asylpar Rød blok sætter Støjberg under lup i sag om unge asylpar Næste artikel Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler