Svækkede ældre kan miste retten til at dø i fred

GENOPLIVNING: Organisationer skyder med skarpt mod ny vejledning om genoplivning, der efter deres vurdering indskrænker ældres ret til selvbestemmelse. 

Svækkede ældre må ikke fravælge genoplivning eller livsforlængende behandling, medmindre de har en diagnose, ifølge nye vejledninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Svækkede ældre må ikke fravælge genoplivning eller livsforlængende behandling, medmindre de har en diagnose, ifølge nye vejledninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Svækkede ældre mister retten til at sige nej til at blive genoplivet, hvis de eksempelvis falder om med hjertestop på et plejehjem.

Det er konsekvensen af en ny vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, vurderer en række organisationer. Kun hvis ældre har en sygdom som for eksempel en fremadskridende kræftform, kan de få lov at frabede sig genoplivning.

Anna Wilroth er seniorkonsulent i Ældre Sagen og kalder den nye vejledning "dybt bekymrende":

"Det er urimeligt, at man ikke kan få lov til at sove stille ind i stedet for at skulle igennem en voldsom genoplivning og måske et uværdigt forløb," siger hun.

Tidligere har man fortolket loven sådan, at alderdomssvækkelse blev set som et kriterie for at fravælge genoplivning, men det må en læge ikke længere bruge.

Anna Wilroth
Seniorkonsulent, Ældre Sagen

I et høringssvar kritiserer foreningen den nye vejledning for at ændre ældres retsstilling. Også et høringssvar fra Danske Patienter problematiserer, at vejledningen "reelt har indskrænket patienternes selvbestemmelse".

Fylder meget for de ældre
I den nye vejledning slås fast, at "almen alderdomssvækkelse alene giver derfor ikke mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning", mens der i den tidligere vejledning for en "habil ældre borger" var mulighed for at fravælge genoplivning i situationer med "tydelig fremadskridende fysisk sygdom eller svækkelse" i dialog med en læge.

Anna Wilroth påpeger, at Ældre Sagen får mange henvendelser om emnet:

"Det fylder enormt meget. Vores medlemmer er meget optagede af, hvordan de sikrer en værdig afslutning, både for sig selv og for nære pårørende."

Afklaring venter på sig
Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil kæmpe for retten til at fravælge genoplivning: "Jeg vil da arbejde for, at de ældre naturligvis skal kunne bestemme selv."

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svarede 2. september 2019 til Folketinget, at han vil sætte emnet på dagsordenen til næste møde i den etiske kreds, som afholdes i februar 2020. 

Altinget har efterspurgt en kommentar fra sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), der henviser til ministerens svar. Magnus Heunicke har ikke haft mulighed for at svare på spørgsmål, da han var i udlandet.

Læs hele artiklen på Altinget Sundhed, hvor du får mere baggrund og endnu flere kommentarer.

Dokumentation

Sådan ændres fortolkningen af retten til selvbestemmelse

Styrelsen for Patientsikkerhed udsendte 1. november to nye vejledninger til sundheds- og plejepersonale om henholdsvis fravalg af livsforlængende behandling og fravalg af genoplivning.

I vejledningerne defineres begrebet aktuel sygdomssituation, og det medfører en nyfortolkning af retten til at frabede sig genoplivning eller livsforlængende behandling ved alderssvækkelse.

I den nye vejledning hedder det således:

"Almen alderdomssvækkelse alene giver derfor ikke mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning."

Til sammenligning lød en af formuleringerne i den gamle vejledning på området:

"Hvis der eksempelvis er tale om en habil ældre borger på plejecenter med videre med tydelig fremadskridende fysisk sygdom eller svækkelse, vil der være tale om en aktuel situation. Ændrer borgerens samlede situation sig væsentligt, skal den behandlingsansvarlige læge, hvis borgeren fortsat er habil, afklare med borgeren, om denne for eksempel fortsat ikke ønsker forsøg på genoplivning i tilfælde af hjertestop."

De to vejledninger om fravalg af genoplivning og livsforlængende behandling træder i kraft 1. november 2019. 

Se mere om de nye vejledninger her

Lang proces

De nye vejledninger er resultatet af en længere proces, der skulle skabe mere klarhed på området. Tilbage i 2015 var der bred politisk enighed om at give ældre bedre muligheder for at fravælge genoplivning og livsforlængende behandling.

"Hvis en person ikke ønsker at leve længere, når kroppen naturligt siger fra, så skal det respekteres. Det skal være let at fraskrive sig genoplivning, ikke svært," sagde Socialdemokratiets daværende sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), til Altinget. 

Ordførere fra blandt andet SF, Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bakkede op om holdningen. Det Etiske Råd kom desuden i 2016 med en udtalelse, hvor de lagde vægt på, at borgerne ikke skulle genoplives ved hjertestop mod deres vilje. Samtidig har sundhedspersonale efterspurgt klarere retningslinjer på området.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00