Auken og Helveg til gudstjeneste 2006
Svend Auken er død, 66 år gammel. Hér til gudstjeneste i 2006 før Folketingets åbning med den radikale Niels Helveg Petersen. Flere år før havde Helvegs parti forpurret, at Auken kunne blive dansk statsminister. Helveg foretrak Nyrup. (Foto: Flindt/Altinget.dk)

Svend Auken 1943-2009

4. august 2009 kl. 11:09
NEKROLOG: Ikke bare Socialdemokraterne, fagbevægelsen og miljøforkæmperne har mistet et ikon i Svend Auken, død 66 år gammel. Folkestyret har mistet en ildsjæl.
| Flere

Der bliver talt politik, nyere dansk historie og Socialdemokrati i dag i de danske hjem efter beskeden om Svend Aukens død, kun 66 år gammel efter flere års kræftsygdom.

For Svend Auken kunne engagere og bevæge. Han var i ét og alt politiker. Han ønskede et andet, mere retfærdigt og lige samfund. Han elskede sit parti, og gav man ham indtryk af, at man bare overvejede at stemme på liste A, blev man straks udråbt: - KAMMERAT!

Som ung arbejdsminister hjalp han vennerne i fagbevægelsen til via Arbejdernes Landsbank at få nogle lukrative rentepenge ud af tidlig overførsel af dagpenge, før de gik videre til de ledige. Det kom der en skandale ud af, selv om motivet vel "bare" var at hjælpe kammeraterne. Til gengæld var det også med Auken som arbejdsminister, at den senere så forkætrede, men i hvert fald uhyre populære, efterløn blev indført.

Men den personlige tilgang til S. Auken - eller i daglig tale jo aldrig andet end Svend - trænger sig i grunden på før den politiske. I et aktuelt folketing, hvor grupperne går i stort set det samme tøj og stort set mener det samme, skilte Svend Auken sig ud. Han var med sin karismatiske udstråling fra et hoved, der sad lige så højt, som det var kvikt, det naturlige midtpunkt. Selv blandt veltalende folkevalgte. I dag er der bred enighed om, at Auken var Folketingets store retoriker. Veltalende som foredrager - og som debattør.

Svend indtog rummet, når han kom ind. Hvis han - Folketingets nestor - da ikke holdt audiens i kontoret bag kongelogen i Folketinget, hvor hæderskammerater som Anker Jørgensen og Jens Risgaard Knudsen før havde boet.

Svend Auken var et inderligt menneske. Kristent og kærligt. Og så elskede han kvinder, nogen gange lige lovlig heftigt. Han var sig selv, og man kunne altid se, hvordan han havde det. Hvad han tænkte. Modsat en Ritt Bjerregaard kunne han ikke skjule sin strategi - hvis han da overhovedet havde nogen.

Hans energiniveau faktisk til det sidste omkring Europa-valget i juni var legendarisk. I sine syv år som en markant, resultatskabende, men også imperiebyggende miljø- og energiminister residerede han på Højbro Plads. Tv-journalister skulle stille sig på telefonbøger for at holde højde omkring linsen med lange-Svend, så han ikke stod og stirrede ned på seerne. 

Den travle minister, der notorisk var efter tidsplanen, råbte gerne inde fra ministerkontoret, før han kom ud i glashall'en: - Kører kameraet? Er I klar, ellers går jeg i møde. Så kom han, nærmest allerede svarende på det spørgsmål, han jo med sin erfaring udmærket kunne regne ud ville blive journalistens første. Ja, og han kørte kammen igennem hentehåret i spejlingen fra linsen. Han frygtede i hvert fald ikke medier og deres grej.

Svend Auken levede på vælgermøder, hér med Folketingets formand Thor Pedersen (V), som Auken de sidste år fik et tæt samarbejde med som næstformand i Folketingets Præsidium. (foto: Altinget.dk/Thomas Fredberg)

Politisk fik Svend Auken ikke helt den historiske betydning, det ellers lå i kortene, da Anker Jørgensen i 1987 gik af som partiformand og efterlod magten til sin arbejdsminister i årene 1977-82. Man kan sige, at Svend Auken bidrog stærkt til, at Socialdemokratiet mistede førstefødselsretten til regeringsmagten. Han fik rekordstore personlige stemmetal hjemme i Århus, og partiet fik på landsplan hurtigt rekordstore mandattal - men regeringsmagten fulgte ikke med. De Radikale havde ikke tillid til ham. Og dengang bestemte det lille midlerparti jo, hvem der skulle til Dronningen.

Det var ikke bare dét, at Svend Auken var så meget demokratisk socialist, at det gjorde noget. Han, lægesønnen og akademikeren, drømte om et endnu mere lighedspræget samfund et godt stykke til venstre for midten af dansk politik. Det blev lidt af et dogme på Christiansborg, at Svend Auken ikke var ganske driftssikker. Man kunne ikke helt regne med ham under og navnlig efter forhandlinger. Og så var der altså de elskede kvinder, han også var rigeligt efter, så han kunne komme til at såre. Hans fraskilte kone Bettina Heltberg har skrevet gribende om at leve med - og uden - en mand, der slugte alt med hud og hår.

På YouTube kan man gense bemærkningen fra tv, hvor han citerer den daværende norske udenrigsminister Thorvald Stoltenberg for at ønske, at man kunne lukke kæften på Svend Aukens hovedmodstander, daværende Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen. Det viste sig bare, at dét havde Stoltenberg aldrig sagt til Auken. De Radikale blev bekræftet i, at Auken ikke duede som statsminister. Så kom det historiske og på mange måder smertelige formandsopgør i 1992, og få måneder senere var Poul Nyrup Rasmussen socialdemokratisk statsminister.

Siden er det - trods stor lyst og iver - ikke lykkedes Svend Auken at kæmpe sig tilbage som en person, der kunne tegne hele Socialdemokratiet. Han blev af andre især koblet til det fagpolitiske, miljøet. Som i morgenradioavisen, hvor en anden af de sidste store S-kæmper, Mogens Lykketoft, indskrænkede sig til om Svend Aukens betydning at sige, at han var en stor miljø- og energiminister, der gjorde klimaet til en mærkesag og i øvrigt havde et stort internationalt hjerte. Ikke noget om Aukens betydning for partiet.

Nu er der ikke så mange arbejdsskure og så mange frokostaviser længere at sidde og småsludre over til klemmen om, at Svend døde i nat. Men lad os sige, at det efter årtiernes socialdemokratiske og Aukenske fingeraftryk snarere foregår i parcelhusene eller på terrassen. Uanset politisk ståsted bliver de fleste danske lidt kede af at høre, at Svend Auken er død. For hvem syntes ikke, at de kendte ham?

Nogle villaveje fra vores i 70'ernes Risskov boede Bettina Heltberg og Svend Auken. Min far, der var aktiv socialdemokrat, sagde til mig, der var 13 år og lige kommet ind i skolebladets redaktion: - Tag hen og snak med Svend. Han er partiets og Århus' nye mand i Folketinget og et stort talent. Afsted med spørgsmål, blok og papir, for nu skulle det vise sig, om man mon havde noget i sig som interviewer, så man kunne blive en rigtig journalist engang.

Vi sætter os, sagde den lange, ranglende mand, og jeg blev placeret i samme arkitekttegnede sofa som folketingsmanden. Det var stort. Men ak: Han talte og talte og talte. Og stillede sig selv spørgsmål - og talte. Jeg fik aldrig spurgt.

Sådan har de fleste deres erindring om Svend Auken. Han skabte respekt om det at være demokrat. Dermed var han ikke bare sit parti, men hele folkestyret en markant repræsentant. Folketinget har god grund til at flage halvt i dag.

Danskerne stod op til et trist budskab om, at Svend Auken er død af kræft, kun 66 år gammel. "Uanset politisk ståsted bliver de fleste danske lidt kede af at høre, at Svend Auken er død. For hvem syntes ikke, at de kendte ham," skriver Rasmus Nielsen i Altinget.dks nekrolog over det afdøde socialdemokratiske ikon. 
 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | Energi og Klima
 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK