Svensk håndværkerfradrag sætter rekord

FRADRAG: 2015 var et rekordår for håndværker- og servicefradraget i Sverige, viser statistik fra Skatteverket. Ændringer i reglerne har fået svenskerne til at flokkes om fradraget.

Mens den danske regering forventer en markant nedgang i anvendelsen af boligjobordningen i år, efter den har fået en grøn profil, så er de svenske ordninger mere populære end nogensinde før.

De såkaldte RUT- og ROT-fradrag, som dækker over et håndværkerfradrag og et servicefradrag, blev sidste år anvendt rekordmeget af svenskerne.

I forbindelse med aftalen om det nye grønne fradrag, som blev endeligt forhandlet på plads i november, aftalte de danske politikere, at der skulle laves en analyse af det svenske system.

Stor ekstraregning
I 2015 har det svenske Skatteverket udbetalt i alt 23,3 milliarder svenske kroner i forbindelse med udført byggearbejde og husholdningstjenester. Det er 3,3 milliarder kroner mere end året før.

Det er også 3,3 milliarder kroner mere, end den svenske regering regnede med i efterårets budgetforslag. På det tidspunkt gik regeringen ud fra, at skattefradragene for ROT- og RUT-tjenester ville udgøre 20 milliarder kroner i 2015.

Rush efter rot-job
Det er rushet for at nå ROT-fradraget inden årets udgang, der har fået skattefradragene til at stige ukontrollabelt. Ved udgangen af året ændredes reglerne, således at ROT-fradraget nedsattedes fra 50 til 30 procent af arbejdsomkostningerne.

I år skal det nedsatte ROT-fradrag øge statens skatteindtægter med 5,57 milliarder kroner ifølge regeringens beregninger.

Ændret rut-fradrag
Også RUT-fradraget ændredes ved udgangen af året. Pensionister kan stadig få skattefradrag på op til 50.000 kroner for husholdningstjenester. Men for alle andre er RUT-fradraget nu højst 25.000 kroner per person per år.

Det er heller ikke længere muligt at få skattefradrag for ydelser som for eksempel at hyre en bartender eller kok.

Begrænsningerne i RUT-fradraget forventes at øge de offentlige indtægter med 0,09 milliarder kroner i år.

Artiklen bygger på en artikel fra Altinget.se oversat af Johanna Dahlgren. 

,

Forrige artikel Regionsrådsformand: Ny prioriteringsmodel skal ikke godkendes i Folketinget Regionsrådsformand: Ny prioriteringsmodel skal ikke godkendes i Folketinget Næste artikel Det sker i dansk politik: 1.861 nye danskere, grænsekontrol og hestevæddeløb Det sker i dansk politik: 1.861 nye danskere, grænsekontrol og hestevæddeløb