Sverige ophæver id-kontrollen til Danmark

DROPPET: Sverige dropper nu identitetskontrollen ved grænsen til Danmark. Glædeligt, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie Gormsen

Svenskerne vil ikke længere opretholde identitetskontrollen på den svensk-danske grænse.

Det oplyser den svenske regering på et pressemøde tirsdag eftermiddag.

”Vi er fast besluttede på, at vi ikke skal tilbage til den situation, vi havde tidligere," siger den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, der sammen med infrastrukturminister Anna Johansson præsenterede nyheden.

Id-kontrollen over Øresund udløber dermed om to dage, men til gengæld skærpes den svenske grænsekontrol, oplyser de to ministre.

Forskellen på id-kontrol og grænsekontrol er, at transportselskaberne selv er ansvarlige for id-kontrollerne, mens grænsekontrollen udføres af svensk politi.

”Id-kontrollen tjekker bare, om du har gyldige id-papirer. Grænsekontrollen kontrollerer, om du har ret til at rejse ind i landet,” siger Anders Ygeman.

Den svenske regering oplyser, at man vil intensivere den generelle grænsekontrol med stikprøver.

Løkke glæder sig
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over, at den svenske regering har valgt at droppe identitetskontrollen:

Lars Løkke Rasmussen uddyber, at den svenske id-kontrol har sat hele øresundsregionen tilbage.

"Kontrollen har givet betydelige gener for pendlere og andre rejsende mellem Danmark og Sverige og er gået ud over den stærke dynamik, regionen har haft i årtier.‎ Det har ikke været sjovt at være vidne til," siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Derfor er det også utrolig glædeligt, at den svenske regering nu har besluttet at ophæve id-kontrollen. Det er en god dag. Nu kan vi som region uhindret fortsætte med at vokse og udvikle os i fællesskab."

Ingen planer om at droppe dansk kontrol
Identitetskontrollen mellem Sverige og Danmark blev indført i januar 2016, og der gik kun få dage efterfølgende, før den danske regering valgte at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Det skulle sikre, at illegale udlændinge ikke endte med at ophobe sig i København, fordi de ikke kunne komme videre til Sverige.

”Vi ser os nødsaget at indføre midlertidig kontrol ved grænsen til Tyskland. Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi skal sikre ro og orden,” sagde Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med indførelsen af den midlertidige grænsekontrol.

Selvom Danmark indførte grænsekontrol på baggrund af den svenske beslutning om id-kontrol, er der umiddelbart ikke ændret på Danmarks planer. Justitsministeriet oplyser til Altinget, at regeringen fortsat håber at kunne forlænge den danske kontrol ved den dansk-tyske grænse, når den udløber 12. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00