Sverige roses for EU-formandskab

FORMANDSKAB: Sverige med statsminister Frederik Reinfeldt i spidsen henter ros og anerkendelse for det sidste halve års formandskab.
Sveriges statsminister, Frederik Reinfeldt.
Sveriges statsminister, Frederik Reinfeldt.Foto: Europa-Parlamentet
Marie Louise Gørvild

Sverige henter ros fra ind -og udland for det EU-formandskab, som landet har haft det sidste halve år.

I sidste uge udnævnte den franske avis La Tribune Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt til "årets europæer", som avisen i rosende vendinger omtaler som "intelligent, cool og fuld af humor". Begrundelsen for valget lyder, at Reinfeldt på bedste vis har klaret ratifikationen af Lissabontraktaten samt EU's forberedelser og mandat til klimatopmødet COP15 i København.

Herhjemme bemærker Jyllands-Posten særligt den svenske statsministers rolige og ræsonnable stil, hvormed han har styret EU gennem traktatforhandlingerne, der skabte store forandringer i EU.

Særligt lægges der vægt på, at det svenske formandskab fik den tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, til at underskrive Lissabontraktaten. Den tjekkiske præsident skabte ellers en del drama om traktatens indførelse, da han nægtede at skrive under pga. traktatens charter om menneskerettigheder.

Fakta

Danmark overtager EU-formandskabet i første halvår af 2012.

Sidst Danmark havde formandskabet var i 2002.


Kilde: Udenrigsministeriet

Dertil er det under det svenske formandskab, at det såkaldte Stockholmsprogram blev vedtaget. Dette program omhandler et tættere politi-, asyl -og migrationsamarbejde mellem EU-landene. Danmark står uden for dette samarbejde som følge af EU-forbeholdene.

Fra årsskiftet overtager Spanien EU-formandskabet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00