SVM-regeringen arbejder videre på kritiseret fængselsaftale med Kosovo

Ambitionen om at leje 300 fængselspladser i Kosovo er kun blevet vigtigere ifølge den nye regering. Der mangler dog fortsat mere end 200 millioner i Kriminalforsorgens økonomi, men det rammer ikke fængselsplanerne.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

Trods skarp kritik og tvivl om finansieringen er det stadig målet, at udvisningsdømte udlændinge skal kunne afsone deres straf i Kosovo. 

Det mener SVM-regeringen, der arbejder ufortrødent videre på at etablere 300 fængselspladser i Kosovo. 

"Projektet om leje af fængselspladser i Kosovo er kun blevet mere vigtigt med tanke på den situation, Kriminalforsorgen befinder sig i," skriver Justitsministeriet i en mail til Altinget og fortsætter: 

"Projektet er ikke blevet sat på pause eller berostillet som følge af eller for at dække manglende finansiering i Kriminalforsorgens økonomi i perioden 2023-2025."

Planerne fremgår også af regeringsgrundlaget, hvor regeringen skriver, at den vil holde fast i fængselsaftalen med Kosovo. 

Men der har tidligere været tvivl om selve økonomien i fængselsprojektet.  

Siden sommeren 2022 har der nemlig manglet cirka 200 millioner kroner fra en aftale, der skulle være med til at finansiere fængselspladserne i Kosovo.  

Pengene bag aftalen manglede pludselig, fordi Konservative og Dansk Folkeparti trak deres støtte til at finansiere en del af Kriminalforsorgens økonomi gennem en ny moms på kunst og kultur. 

Det fik Fængselsforbundet til at konstatere, at Kosovoprojektet blev lagt ”i mølposen”. Efterfølgende måtte daværende justitsminister Mattias Tesfaye (S) derfor på banen og forklare, at fængselsplanerne ikke var hæmmet af de manglende millioner, men at det i stedt ville ramme andre dele af den politiske aftale om Kriminalforsorgens økonomi. 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00