SVM-regeringen varsler boligpolitisk udspil med fokus på førstegangskøbere og blandede byer

Det er for svært for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, skriver SVM-regeringen i det nye regeringsgrundlag, hvor partierne lover et boligpolitisk udspil med fokus på blandede byer. Partierne vil også sætte yderligt fart på fjernvarmeudrulningen og gøre det lettere at optage boliglån i landdistrikterne. 

Den nye regering vil præsentere et boligpolitisk udspil med fokus på førstegangskøbere. 
Den nye regering vil præsentere et boligpolitisk udspil med fokus på førstegangskøbere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der kommer et boligpolitisk udspil med fokus på blandede byer, der blandt andet skal gøre det lettere for unge danskere at komme ind på ejerboligmarkedet. 

Det fremgår af det nye regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er blevet enige om.

"Regeringen ønsker et blandet boligmarked, hvor flere kan eje deres egen bolig, og hvor der er et blandet udbud af ejerboliger, almene boliger, andelsboliger og privat udlejning," lyder det, uden at det dog uddybes yderligere. 

Den nye regering nævner også flere boligpolitiske initiativer målrettet provinsen. Eksempelvis skal det være lettere at få et realkreditlån i landdistrikterne, og det skal gøres lettere at opdele huse til flere boliger. 

Samtidig nævner SVM-regeringen, at der skal sættes hårdere ind mod "utryghedsskabende adfærd" i blandt andet boligområder. 

Det står der i regeringsgrundlaget om boligområdet

Regeringen varsler et boligpolitisk udspil. 

"Det er en grundlæggende værdi at have et godt sted at bo. Men i dag mødes mange danskere af en række barrierer, når de f.eks. vil købe en bolig. For mange førstegangskøbere er det dyrt at komme ind på boligmarkedet. Det er især en udfordring, når syv ud af ti danskere drømmer om at eje deres eget. 

De senere år har mange danskere med almindelige indkomster oplevet, at det i det hele taget er svært at finde en bolig, der er til at betale i de store byer. 

Regeringen ønsker et blandet boligmarked, hvor flere kan eje deres egen bolig, og hvor der er et blandet udbud af ejerboliger, almene boliger, andelsboliger og privat udlejning. Blandede by- og boligområder giver de bedste forudsætninger for den sammenhængskraft, Danmark er karakteriseret ved.

Regeringen vil fremlægge et samlet boligpolitisk udspil."

Der er også fokus på landdistrikterne i regeringsgrundlaget.

"For at kunne bo, arbejde og uddanne sig i alle dele af Danmark er det nødvendigt med en veludviklet infrastruktur. Regeringen vil tage initiativer, der bekæmper støj og trængsel og gør den offentlige transport mere attraktiv.

Regeringen vil:

  • Skabe bedre muligheder for at bo godt på landet og for at bygge nye ejerboliger i landdistrikterne. Regeringen vil permanentgøre og forbedre statsgarantien for boligkøb i yderområderne, så det ikke er postnummeret, der står i vejen for at få et boliglån.
  • Gøre det lettere at opdele huse, gøre nedlagte landbrugsejendomme be- boelige for flere familier og undersøge muligheden for at lempe reglerne for salg og nedrivning af tomme private og almene boliger."

Også de udsatte boligområder bliver nævnt i grundlaget. 

"Regeringen vil:

  • "Sætte ind over for utryghedsskabende adfærd, så det bliver mere trygt for alle at færdes i f.eks. boligområder og på togstationer, herunder se på muligheden for at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel og øge brugen af tilhold."

Der er desuden fokus på mere fjernvarmeudrulning.

"Der skal fart på omstillingen af vores varmeforbrug til grønne varmekilder. Danske familier, som i dag har naturgas- eller oliefyr, skal have tryghed om varmeforsyningen.

Det kræver, at problemstillingen rykker helt op på den politiske dagsorden, så der på tværs af myndigheder, kommuner og private aktører træffes de nødvendige beslutninger i tide.

Regeringen vil derfor nedsætte en national energikrisestab (NEKST) efter inspiration fra den nationale operative stab (NOST). NEKST skal sikre hurtigere handling på akutte grønne udfordringer som bl.a. fjernvarmeudrulning." 

Regeringen vil:

  • "Øge afkoblingspuljen finansieret af Grøn Fond, så der frem mod 2030 er midler til at fremme danskernes afkobling fra gasnettet ved at afløfte udgiften på ca. 8.000 kr., som det statslige gasdistributionsselskab Evida opkræver ved afkobling fra nettet.
  • Sikre et stærkt fokus på energieffektivisering af både private hjem, virksomheder og offentlige bygninger."

Kilde: Regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark", SVM-regeringen, 14. december 2022

0:000:00