Tårnets hemmelighed

ANMELDELSE: Folketinget fortjener ros for at indvie nedre del af Christiansborg tårn til restaurant. Klassisk og stiligt. Men har man forpasset kreative chancer og formater?
Ingen vinduesborde i Tårnets Restaurant, for det enlige udkigspunkt i øjenhøjde er forbeholdt fællesskabet, betoner arkitekten.
Ingen vinduesborde i Tårnets Restaurant, for det enlige udkigspunkt i øjenhøjde er forbeholdt fællesskabet, betoner arkitekten.Foto: Hasse Ferrold
Rasmus Nielsen

FOLKETINGET HAR FÅET en hemmelighed. En helt særlig hemmelighed - for der er offentlig adgang. Fra på tirsdag har folket fået fri adgang til det højeste i folkestyret: tårnet på Christiansborg. Hidtil har de 65.000 årlige gæster skullet melde sig i forvejen og gå igennem sluser og kontroller for at besøge Folketinget.

Efter præcis et års ombygning - fra grundlovsdag til grundlovsdag - og godt 32 millioner skatteyderkroner spenderet (seks milioner over budget) åbner Christiansborgs Tårn sig for sultne danskere med kærlighed til åbne vidder.

I et stort, særdeles højloftet gammelt pulterrum dér lige over Finansudvalgets mødesal, hvor Christiansborg Slot går over i sit tårn, har Folketingets arkitekter under ledelse af Dorthe Andersen indrettet, hvad der må være en af landets mest højloftede restauranter med plads til 104 personer.

På nær mandag åbent for frokost, eftermiddagskage og aftensmad. Anretterkøkkenet står Rasmus Bo Bojesen for, hvis mandskab dog støber de kulinariske kugler fra køkkener på Axelborg, Operaen og et konditori i nabolaget. 385 kroner for tre retter til aften - vælg mellem to tilbud pr. ret; det hele er dansk. Selv kagerne er valgt fra de 21 opskrifter, Danmark for 15 år siden fik godskrevet i EU som kulturarv fra dansk konditorkunst. Kan De li' kartoffelmad og kartoffelkage?

Fakta
Tårnet åbner for offentligheden den 11. juni.

Udsigten har åbent hver dag undtagen mandag fra kl. 11.00 - 21.00.

Restauranten har åbent hverdag undtagen mandag fra kl. 11.30 - 23.00. Køkkenet lukker kl. 22.00.

Der er et begrænset antal pladser i udsigten og restauranten, og der vil derfor kunne forekomme ventetid ved indgangen til Tårnet.

Af sikkerhedsmæssige årsager skal gæster scannes forud for besøg i Tårnet. Dette vil også kunne medføre ventetid.

Kilde: Folketinget
Foto:

ARKITEKTEN FORTÆLLER, AT man havde "Hemmeligheden" som arbejdstitel på stedet; og det forstår man godt: For det er et tårnværelse stort set uden vinduer. Så ring ikke til Bojesen og bed om et vinduesbord!

Et stort vindue med frit syn ud over det historiske ridebaneanlæg og videre over Tivoli er, hvad Tårnets Restaurant kan levere. Det har arkitekten ikke ønsket et bord ud til, "for det skal alle kunne gå hen til", og måske sætte sig på en lille trappe og lade synet dvæle. Nej, arkitekt Dorthe Andersen forsøgte heller ikke at få lov at skære vinduesnicher ud til glæde for fremtidens nysgerrige gæster. Måske skulle forsøget være gjort. For hvad er et tårnværelse uden vinduer i mandshøjde?

Er de beskedne 32 millioner brugt for uambitiøst på nationens krone over folkestyrets sale?

Rasmus Nielsen
Chefredaktør
Foto: Hasse Ferrold

Hammershøi ville have omfavnet hende. For efter ombygning er stedet holdt i de hammershøiske gråtoner, som kendes fra hans Ridebane-malerier, tilsat lidt smukke, velbrændte, gule mursten, der er fritlagt. Relieffer på væggene og to næsten 200 år gamle løver i overstørrelse på reposen. Eftekt- og stemningsgivende. Og koksgrå accenter i sofastof, gelændre mv. Nydeligt.

Efter sigende stråler solen, om skyerne vil, ind fra enkelte, mindre vinduespartier langt over øjenhøjde. Ingen tvivl om at rummet rummer lyskvaliteter - bare ikke de udsigter, publikum velsagtens forventer, når de bestiller bord i en tårnrestaurant.

MEN MAN GÅR ikke forgæves. For en elevator ved restaurantens indgang tager én med op på et ægte udsigtsplateau, hvor man kan se uhindret i alle verdenshjøner fra Københavns højeste tårn - "ingen over eller ved siden af Folketinget", som formanden Mogens Lykketoft (S) udtrykte det og smilede over, at det på radikalt initiativ i sidste øjeblik var blevet besluttet at bygge landets parlament én meter højere end byens rådhus.

En fotocelle ved elevatoren tæller, at kun 50 ad gangen kommer op i Udsigten. Man træder først ud i, hvad der i dag er et rodet rum med tilfældigt lys. Men Folketingets direktør med fortid som leder af Nationalmuseeet og derfor nok mand for at udstille Christiansborgs historie, lover, at mellemrummet snart bliver en spændende ouverture mellem restaurant og udsigt, hvor man bl.a. kan studere de bedste modeller af Christiansborg, som i gennem årtier var opmagasineret i disse høje luftlag, og som nu konserveres.

Så sker det, dét vi er kommet for. Bojesen-mad fås jo flere steder, stiligt cafémiljø ligeså: Men heroppe, ved udmundingen af en nyopført vindeltrappe, træder vi ud i Kongens København aldeles uden tøj på. Kun frit syn så langt øjnene evner. Svimlende. Heldigvis er gelænderet forhøjet godt og vel forbi voksnes øjenhøjde. Så de fleste vil kunne lide at stå heroppe. 

Christiansborgs nye tårnrestaurant - eller rettere: loftsrestaurant, for vi er kun oppe i taghøjde - skal indtages med tur til Udsigten før og efter ethvert besøg. Ellers går man skuffet hjem uden udsigt. Der er restaureret i Folketingets kendte, solide og stilrene stil, som bl.a. pryder den forholdsvis nye besøgsindgang samt i mindre grad de store skolebørns center "Politiker-for-en-dag". Det er, som om at arkitekten har taget sin "Christiansborg-manual" og trukket den ned over tårnet.

ER LØSNINGEN IKKE for pæn, for mondæn til dette helt særlige rum? Burde udsigtsplateauer eller flere vinduer ikke være inddraget i spiseområdet? Hvad kunne Olafur Elissson ikke have fået ud af stedet - på skuldrene af sin regnbue til Aros i Aarhus? Og hvilke originale træk kunne en Bjarke Ingels have skabt på stedet? Kontakt mellem de to niveauer, så lys og udsigt flød?

Er de beskedne 32 millioner brugt på nationens krone over folkestyrets sale for uambitiøst? Folketingets egne arkitekter og håndværkere er pr. natur kvalitetsbevidste, grundige ... men forsigtige. Det passer til gange og værelser, men kaldte selve tårnet ikke på danske solister af internationalt format? 

Danmark er ikke Tyskland, og Folketinget ikke Reichstag. Selv om det åbne, tyske parlament med den historiske udstillling op mod restauranten i kuplen efter sigende er forbillede, bliver den danske tårn-pendant ved jorden. Vi er oppe, men føler os i en kælder. Man er ikke kommet nok i højden. Måske et nyt, indsat dæk til mennesker og borde to trediedele oppe i loftsrummet kunne have gjort det, hvis man dér er fri af tagryggen og kunne få en vindueslinje hele vejen rundt. Det ville være flot.

Vel, løsningen er om ikke kunstnerisk og vovet, så dog klassisk. Og får folketings-betjentene og Bojesen-tjenerne danskerne og turisterne til at kombinere mad og vin med turen op i Udsigten, kan det blive en dejlig, fornyende helhedsoplevelse, der bringer Borgen og Borgeren tættere på hinanden.

Det tjener Folketingets Præsidium til ære, at man for tre år siden lod sig lokke op af husarkitektene i de ukendte pulterrum ved roden af tårnet og besluttede sig for at åbne folkestyrets normalt efterhånden noget tillukkede hus op for folket.  

TÅRNETS RESTAURANT SKAL nok blive brugt og fyldt i årene fremover. Der er allerede solgt til 30 selskaber, der får tårnrummet for sig selv. Om hver af os vender tilbage mere end én gang afhænger af, om man kan skabe hygge i salen, når nu f.eks. stearinlys er forbudt grundet brandfare. Akustikken er tilsyneladende god, og god lyd hygger også. Men det afhænger altså navnlig af, om oplevelsen af borde uden udsigt kan forlenes med gæsternes tur før og efter til selve udsigten oven på. 

Vi skal ned og hjem. Til venstre "Kongeelevatoren", den er til gæsterne. Til højre den lidt hurtigere "Lakaj-elevator", der skulle være fremme før kongen. Nu til tjenere og betjente. En sidste, herlig og charmerende hilsen: Alt for vælgerne og turisterne. Folketingets i grunden ydmyge tilgang til den omgivende befolkning slår til igen.

<img align="left" src="@nyimg=6534@" />

Summa summarum skal Folketingets Tårn og Udsigt i dagens anledning tildeles tre af seks tårne - den ene alene til kombinationen mellem restaurant og udsigtsplateau. De tre manglende tårne går til de spildte, kreative og rumlige udsigtsmuligheder.

<img align="left" src="@nyimg=16690@" />

 <br><i>Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) virkede oprigtig stolt over, at han og præsidiet besluttede at åbne Christiansborg Tårn, som blev betroet husets arkitekt Dorthe Andersen. I midten "kok, tjener og chokolademand" Rasmus Bo Bojesen, der får ansvar for frokost, kage og aftensmad. Foto: Hasse Ferrold/Altinget.dk</i>

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00