Taburetten vakler under S-regionsformænd

VALG: Regionsvalget kan betyde farvel til mellem én og tre socialdemokratiske regionsformænd. Især i Region Sjælland får regionsformand Steen Bach Nielsen (S) det svært.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionsvalget til november kan sætte en stopper for den socialdemokratiske dominans i de fem regioner. Hvor regionsformand Carl Holst (V) er den eneste blå regionsformand i dag, kan valget meget vel betyde farvel til flere af de i alt fire socialdemokratiske regionsformænd.
De dårlige landspolitiske meningsmålinger ventes at smitte af på regionsvalget. Sværest ser det ud for Steen Bach Nielsen, der er formand for Region Sjælland. Han blev formand på mandaterne fra Dansk Folkeparti, der allerede nu har meldt ud, at de denne gang peger på Venstres spidskandidat. Mest sikkert sidder Ulla Astman og Carl Holst på formandsposterne. Der er kun holdt to regionsvalg, men her har man allerede set, at man ligesom i kommunalpolitik ser en tendens til alliancer på tværs af blokkene, hvilket er med til at gøre udfaldet endnu mere uforusigeligt.

Se her et overblik over de fem regioner:


Region Hovedstaden:

Én ting er helt sikkert i Hovedstaden: Den siddende regionsformand Vibeke Storm (S) bliver ikke genvalgt, da hun ikke stiller op. Men her stopper forudsigeligheden også. Vibeke Storms bebudede afgang efter otte år på posten har indtil videre sat gang i et åbent kapløb mellem tre unge spidskandidater.

Fakta

Region Nordjylland:

  • Siddende regionsformand: Ulla Astman (S)
  • Regionsformands personlige stemmer ved sidste valg: 36121
  • Største parti ved sidste valg: Socialdemokratiet (38.5 pct.)
Fakta

Region Syddanmark:

  • Siddende regionsformand: Carl Holst (V)
  • Regionsformands personlige stemmer ved sidste valg: 67372
  • Største parti ved sidste valg: Venstre (28.4 pct.)
Fakta
Region Hovedstaden:
  • Siddende regionsformand: Vibeke Storm Rasmussen (S)
  • Regionsformands personlige stemmer ved sidste valg: 52 390
  • Største parti ved sidste valg: Socialdemokratiet (27,4 pct.)
Foto:
Foto:

To af kandidaterne sidder i Folketinget i form af sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S), og Martin Geertsen (V), der er idræts- og it-ordfører og tidligere kultur og fritidsborgmester i København. Radikales spidskandidat Charlotte Fischer (R ) har siddet i Folketinget, hvor hun var sundhedsordfører, og som den eneste af de tre kandidater sidder hun allerede i regionsrådet. De tre kandidater ligger i forhold til politisk erfaring, kendthed og gennemslagskraft lige under et regulært topnavn, som en tidligere fremtrædende minister ville være.

De har hver især meldt ud, at de går efter at blive regionsformand. Og med de udmeldinger åbner der sig et væld af muligheder for at indgå forskellige valgforbund. Det vil i så fald være helt i tråd med de to seneste regionsvalg, hvor alle mulige og umulige flertalsmuligheder har været i spil under febrilske konstitueringsforhandlinger.

Umiddelbart skulle man tro, at Sophie Hæstorp Andersen i lyset af sidste valg havde gode muligheder for at samle de 21 nødvendige mandater. Socialdemokraterne lavede nemlig i 2009 en konstellation med SF, Radikale og Enhedslisten, der sikrede et solidt rødt flertal med 25 mandater. Men det skete først efter et dramatisk forløb, som ikke engang tv-serien Borgen ville kunne skrive sig til. 

SF'eren Andreas Røpke stod pludselig til at blive regionsrådsformand efter, at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative var blevet enige om at pege på den unge SF'er. Andreas Røpke endte dog med med at blive isoleret fra sin gruppe, mens Vibeke Storm genvandt formandsposten.

Og også ved dette valg er der lagt op til et drama.

Sophie Hæstorp Andersen skal satse på, at rød blok kan holde skansen. Selvom Socialdemokraterne og SF ligger lavt i de nationale meningsmålinger, så har de traditionelt stået stærkt i hovedstaden. Det er samtidig Enhedslistens højborg, og i rød blok er håbet, at Radikale og Enhedslisten æder noget af den tilbagegang, som S og SF ventes at få.

Martin Geertsen blev bemærket, da han bekæmpede betalingsringen, og han er tidligere kultur- og fritdisborgmester i København. Han skal samtidig håbe på, at Venstres dominans i de landspolitiske meningsmålinger også giver sig til udtryk ved regionsvalget. Det kan betyde, at han kan konstituere sig med Konservative og Dansk Folkeparti.

Midt imellem står Charlotte Fischer og gør spillet om magten til et stort puslespil. Det er langt fra utænkeligt, at der opstår en situation, hvor hverken S, SF og E eller V, DF og K har mandater nok til at gå enegang. Dermed vil Radikale få den position som tungen på vægtskålen, der ligger forankret i deres partipolitiske DNA. Dermed kan Charlotte Fischer ende i formandsposten.

Og for at gøre gættelegen endnu sjovere er det endnu uvist, om Konservative eller Enhedslisten stiller med et stort navn, der vil kunne sluge stemmer og bringe dem ind i den åbne kamp om formandsposten. 

Fakta

Region Midtjylland:

  • Siddende regionsformand: Bent Hansen (S)
  • Regionsformands personlige stemmer ved sidste valg: 72665
  • Største parti ved sidste valg: Socialdemokratiet (33.7 pct.)
Fakta

Region Sjælland:

  • Siddende regionsformand: Steen Bach Nielsen (S)
  • Regionsformands personlige stemmer ved sidste valg: 9974
  • Største parti ved sidste valg: Socialdemokratiet (27,3 pct.)
Foto:
Foto:
Foto:

Med Vibeke Storms afgang er der optræk til en orkan på valgnatten, hvor ingen på nuværende tidspunkt kan vide sig sikker. 

Region Sjælland:

Taburetten knager voldsomt under den tidligere Slagelseborgmester Steen Bach Nielsen.
For det første blev Steen Bach Nielsen regionsformand ved at sikre sig støtte fra Dansk Folkeparti i Region Sjælland.

Men Dansk Folkepartis gruppe peger nu entydigt på venstremanden Jens Stenbæk som ny regionsformand.

Det skyldes blandt andet, at Dansk Folkepartis spidskandidat, der stod bag aftalen med Steen Bach Nielsen, siden da er skiftet til Socialdemokraterne sammen med endnu et DF-medlem.

Selv om Socialdemokraterne og SF nu kan mønstre flertal alene i regionsrådet, ventes det ikke at kunne hjælpe Steen Bach Nielsen efter valget. De færreste tror, at stemmerne fra de to overløbne DF'ere følger med over i Socialdemokraterne efter valg.

Og med mindre de landspolitiske landspolitiske meningsmålinger retter sig markant for Socialdemokraterne og SF, ventes det også, at rød blok i Region Sjælland også bløder mandatater på denne konto.

Med Dansk Folkeparts støtte og stærke nationale meningsmålinger i ryggen er 54-årige Jens Stenbæk derfor storfavorit. Med godt 19.000 personlige stemmer fik han ved sidste valg hele 10.000 flere stemmer end Steen Bach Nielsen.

De færreste tror at 68-årige Steen Bach Nielsen har brændt sig væsentligt mere ind i vælgernes sind i løbet af de fire år. Steen Bach Nielsen har profileret sig på at prioritere brede politiske forlig. Selvom S og SF har haft flertal alene, er mange beslutninger blevet enstemmigt vedtaget i regionsrådet.

De færreste tror dog, at det har bevirket, at han i løbet fire år har udviklet sig til en stemmesluger, der kan opveje de manglende stemmer fra Dansk Folkeparti og de dårlige meningsmålinger. Hans ekstremt lave personlige stemmetal ved sidste valg ses også som et eksempel på, at han ikke har gennemslagskraft hos vælgerne.
 
Region Syddanmark:

Man får nok ikke regionsrådsformand Carl Holst til at lave en "Uffe Ellemann" og proklamere, at "den er hjemme." Men sådan som situationen landspolitisk og lokalt er lige nu, så taler alt for, at Carl Holst genvinder formandsposten.

Carl Holst kan profitere af Venstres store opbakning landspolitik, mens den tidligere amtsborgmester i Sønderjyllands Amt samtidig er et kendt ansigt, der har bevist, at han kan skaffe stemmer. Ved sidste valg fik han 68.000 personlige stemmer, hvilket var en tredjedel af stemmerne på Venstre. Dermed blev han den største stemmesluger af de siddende regionsrådsformænd.

Manden, der skal forsøge at komme grus i Venstres-valgmaskine, bliver den 62-årige Socialdemokrat Poul Erik-Svendsen. Han skal håbe på, at sygehus-debatten, der har fyldt meget i regionen de senere år, kan rykke ved Carl Holsts popularitet. Men det er nok mest i Sønderborg, at utilfredsheden nager efter, at kommunen blev fravalgt til at huse et akutsygehus, der i stedet blev placeret i Aabenraa. Og når det endda skete med socialdemokratiske stemmer, så det er nok også tvivlsomt, om det overhovedet er nogen særlig fordel for Poul Erik-Svendsen, der ved sidste valg fik omtrent halvt så mange personlige stemmer som Carl Holst.

Godt nok har den blå alliance kun 22 mandater ud af de 41, men med voldsom fremgang i de landspolitiske meningsmålinger for Venstre er der få, der seriøst tror på, at Carl Holst mister posten som regionsformand i Syddanmark. 

Region Midtjylland:

17.november 2009 var en rigtig god dag og nat for Bent Hansen. Efter valgnatten stod det klart, at S og SF kunne mønstre flertal alene, og det var med sikker margen, at den garvede politikere blev genvalgt som regionsrådsformand.

Langt mere usikkert var det i efteråret, om Bent Hansen ville stille op til det kommende regionsvalg, da han kæmpede med en kræftsygdom. Men den 65-årige socialdemokrat skulle være helbredt, og nu går han efter endnu en omgang som regionsformand.

Det er dog allerede nu klart, at det bliver langt sværere for Bent Hansen denne gang. Både Socialdemokraterne og SF er udfordret af katastrofale landspolitiske meningsmålinger, og det kan gøde jorden for nye politiske alliancer, der spirer i den midtjyske muld.

Venstres spidskandidat Anne V. Kristensen skal sætte sin lid til at de landspolitiske meningsmålinger til Venstre og blå blok holder. Ligesom udfordrerne i de andre regioner, er hun relativt ukendt blandt vælgerne. Ud over at have langt mindre politisk erfaring end Bent Hansen har hun heller ikke den synlighed, som Bent Hansen har i kraft af sine mange kasketter.

Men får blå blok medvind i Region Midtjylland skal Anne V. Kristensen håbe på, at hun efter valgnatten kan holde et konstituerings-møde med Dansk Folkeparti, Konservative og måske De Radikale. Sidstnævnte kan stå til at få afgørende indflydelse, hvis S, SF og muligvis Enhedslisten ikke kan få flertal alene. Der kan hurtigt opstå en midtjysk duel om Radikales gunst, ligesom der spekuleres i, at Konservative eventuelt kunne finde på at konstituere sig med Socialdemokraterne. 

I spillet om de afgørende mandater kan Bent Hansen gøre brug af sit politiske talent, som han har perfektioneret i gennem sin tid som amtsborgmester, regionsrådsformand og formand for Danske Regioner.

At Bent Hansen af mange beskrives som en snu ræv skyldes hans evne til at lave uventede forlig og konstitueringsaftaler. Det har han vist mange gange i sin mangeårige politiske karriere, der blandt andet tæller 15 år som amtborgmester i Viborg Amt. Her reddede han en gang sin amtsborgmesterpost ved at få en venstremand til at skifte til Socialdemokraterne.
Han anses som en stærk politiker, der er en af landets mest vidende, når det drejer sig om sundhedspolitik. Han vurderes til stadig at have bred opbakning, hvilket også afspejlede sig ved sidste valg, hvor han fik over 72.000 stemmer, selvom Socialdemokratiet gik tilbage. Til det billede hører også, at Bent Hansen havde en kampagne imod sig på Holstebro-egnen på grund af debatten om placeringen af sygehusene.

Men holder de elendige meningsmålinger for rød blok til regionsvalget, så er det ikke sikkert, at Bent Hansens politiske rævesnuhed kan redde ham ham endnu engang.

Region Nordjylland:

Den 42-årige Ulla Astman (S) spås gode muligheder for at få en periode mere som regionsformand i Region Nordjylland.

Modsat mange andre regioner har sygehusdebatten ikke haft samme styrke i det nordjyske, og det har givet Ulla Astman god mulighed for at etablere sig som en driftsikker og vellidt politiker også blandt oppositionspartierne.

Hvis de landspolitiske vinde blæser nyt liv i den nordjyske blå blok, kan taburetten dog smuldre under Ulla Astman.

Men traditionelt har socialdemokraterne stået stærkt i regionen, og det bliver en udfordring for Venstres nye kandidat Jess V. Laursen at rykke ved det billede. Også selvom han har ladet sig inspirere fra udlandet og stiller op under sloganet "Jess we can - Hvis vi vil". Lokalpolitisk er han et kendt ansigt fra Mariager, men han vurderes ikke at have den samme styrke i hele regionen. Ved sidste regionsvalg fik Jess V. Laursen 2002 personlige stemmer, hvoraf 1892 af dem blev afgivet i Mariager Fjord kommune. Til sammenligning fik Ulla Astman ved samme valg godt 36.000 personlige stemmer.
 
Og Selvom Socialdemokraterne landspolitisk lige nu har dårligere målinger end nogensinde før, er de lokale regionsmedlemmer fortrøstningsfulde, hvor man håber og tror på, at de forskydninger, der evt. måtte komme stadig vil være inden for den røde blok. Den nuværende konstituering mellem S, SF og R har 22 mandater ud af de 41.

Sådan har vi gjort:
Denne analyse bygger på en lang række samtaler med ledende politikere, embedsfolk og andre med stor viden om den regionale dagsorden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

0:000:00