Tæt løb mellem de to største tyske partier: Nu venter svære regeringsforhandlinger

De tyske socialdemokrater står til fremgang, mens de kristenkonservative ser ud til at få et historisk dårligt valgresultat. Alligevel hævder begge partier at have retten til at danne regering og dermed afløse Angela Merkels som kansler.

De tyske socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz fejrer fremgang ved parlamentsvalget, men det er langt fra sikkert, at den øgede tilslutning giver nøglerne til kanslerkontoret.
De tyske socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz fejrer fremgang ved parlamentsvalget, men det er langt fra sikkert, at den øgede tilslutning giver nøglerne til kanslerkontoret.Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Opgøret om magten i den tyske forbundsdag er endt som en meget tæt affære.

Ifølge en valgprognose fra ARD har de tyske socialdemokrater (SPD) fået 25,8 procent af stemmerne, mens den kristenkonservative partialliance CDU/CSU står til at få 24,1 procent.

Trods det tætte løb ligner SPD aftenens vinder, da partiet er gået frem i forhold til partiets valgresultat i 2017. Samtidig har CDU/CSU fået en historisk lussing af vælgerne og er gået markant tilbage fra det sidste valgresultat på 32,9 procent.

Men på trods af det fastholder den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, at han skal have retten til at danne regering. Det samme mener SPD’s kandidat Olaf Scholz, som hævder, at partiets fremgang kalder på en ny regering.

”Så mange vælgere satte kryds ved SPD, fordi de vil have en anden regering,” sagde Olaf Scholz til sit partis valgfest.

 

Svære forhandlinger i vente

Men begge partier får behov for hjælp fra mindst to andre partier, hvis de skal have regeringsmagten, medmindre de vil lave en bred koalition med hinanden. Valgresultatet lægger op til, at det bliver De Grønne, som står til at få 14,6 procent, og de liberale (FDP), der står til 11,5 procent, som skal være tungen på vægtskålen.

Dermed er der ingen klar regeringskoalition i sigte.

Ifølge Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, vil det blive en svær øvelse at have De Grønne og de liberale i samme regering, fordi de er uenige i en række politiske spørgsmål. Derudover foretrækker De Grønne at danne regering med socialdemokraterne, mens de liberale er mest tilhænger af idéen om en regering med de kristenkonservative.

“Det her resultat er næsten det mest vanskelige, man kunne forestille sig,” siger Thomas Lauritzen.

De liberales spidskandidat Christian Lindner forholdt sig åben for alle mulige koalitioner, da partiernes frontfigurer mødtes til debat søndag aften sideløbende med stemmeoptællingen. Lindner sagde, at han først vil mødes med De Grønnes ledere, så de to partier kan finde fælles fodslag om, hvordan drøftelserne med de to store partier skal forløbe.

Der er tradition for lange regeringsforhandlinger i Tyskland, og det vil med al sandsynlighed blive tilfældet igen denne gang. Olaf Scholz og Armin Laschet var dog enige om, at forhandlingerne er færdige inden jul.

Det danske mindretal har kurs mod Berlin

Søndagens valg har også fået betydning for danskere i Sydslesvig. For første gang siden 1953 bliver det danske mindretal nemlig repræsenteret i det tyske parlament.

Ifølge ARD har Sydslesvigsk Vælgerforening fået de fornødne 40.000 stemmer til at få en plads i Forbundsdagen, som formentlig vil blive besat af spidskandidaten Stefan Seidler. Det skriver Flensborg Avis.

Det er 60 år siden, at partiet har forsøgt at få en plads i Berlin. Mindretallet sad i Forbundsdagen fra 1949 til 1953. Efterfølgende forsøgte partiet et par gange at opnå genvalg, men det sidste forsøg var i 1961.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

0:000:00