Taleban tilbageerobrer mere og mere af Helmand-provinsen

TERRITORIUM: Den afghanske regering har nu kun indflydelse i to af 14 distrikter i den afghanske Helmand-provins, som danske kamptropper i mange år var udsendt til.

Taleban-krigere samles i Surkhroad-distriktet i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i juni 2018.
Taleban-krigere samles i Surkhroad-distriktet i Nangarhar-provinsen øst for Kabul i juni 2018.Foto: Arkivbillede / AP Photo - Raumat Gul
Andreas Krog

Efter en otte år lang indsats, der kostede 43 danske soldater livet, forlod de sidste danske kamptropper i 2014 Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan og overlod det til den afghanske regeringshær at bekæmpe oprørsbevægelsen Taleban. Det har regeringshæren imidlertid svært ved, og Taleban sætter sig tungere og tungere på stadig flere distrikter i Helmand-provinsen.

Således havde den afghanske regering i maj i år kun indflydelse i to ud af Helmands 14 distrikter. Det er to færre end ni måneder før i oktober 2017. Det viser en opgørelse fra Nato's Afghanistan-mission Resolute Support, som er gengivet i en statusrapport fra juli i år fra U.S. Governments Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR). Enheden overvåger indsatsen med genopbygning af det krigshærgede land og udgiver kvartalsrapporter, der blandt andet ser på sikkerhedssituationen i landet.

Det er kun i Helmands næstmindste distrikt målt i areal, Nawah-ye Barakzai, og provinshovedstaden Lashkar Gah, at den afghanske regering og regeringshær ifølge Resolute Support havde indflydelse i maj 2018. Siden oktober 2017 har regeringen mistet sin indflydelse i Washer-distriktet og Nahr-e Saraj, der med sine knap 144.000 indbyggere er Helmand-provinsens mest befolkede distrikt. Det er her, byen Gereshk ligger.

Slås om kontrollen
Resolute Support deler distrikterne op i fem kategorier. Den første kategori er distrikter, hvor den afghanske regering er i kontrol. Dem er der ingen af i Helmand-provinsen. Den anden kategori er distrikter, hvor regeringen har indflydelse. Dem er der som nævnt kun to af i Helmand. Den tredje kategori er omstridte distrikter, hvor regeringen og Taleban slås om kontrollen. Dem er der tre af i Helmand.

Foto:

Den fjerde kategori er distrikter, hvor Taleban har indflydelse. Dem er der fire af i Helmand. Den sidste kategori er distrikter med stor Taleban-aktivitet og dominans. Resolute Support vurderer, at det er tilfældet i fem af Helmand-provinsens 14 distrikter.

På baggrund af Resolute Supports vurderinger og egne observationer konkluderer SIGAR, at situationen er blevet forværret i hele Helmand-provinsen, der i dag er en af de mest Taleban-kontrollerede afghanske provinser.

“(...) despite the positive effects of force saturation, all of Helmand eventually deteriorated and the province is now among the most clearly Taliban-controlled provinces in the country,” skriver kontrolenheden i sin seneste kvartalsrapport, der blev sendt til den amerikanske kongres 30. juli.

De første danske kampenheder kom til Helmand-provinsen i 2006, og de sidste danske kamptropper forlader regionen i 2014. 43 danske soldater omkom, og mere end 200 danske soldater blev såret i forbindelse med den danske Helmand-indsats.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00