Regeringen ændrer kurs: Vil hente 19 børn og tre mødre hjem fra fangelejre i Syrien

Holdningen til fremmedkrigerne har ikke ændret sig, understreger justitsministeren, efter at regeringen har besluttet at hente danske kvinder og børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Regeringen ændrer kurs og vil nu tilbyde at hente børn og mødre med dansk statsborgerskab hjem fra kurdiske fangelejre i Syrien. 

Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde på dagen, hvor en tværministeriel taskforce har afleveret en rapport om situationen i lejrene.

Af de i alt 19 børn og seks mødre, der sidder fanget i lejrene under mistanke om at have tilsluttet sig Islamisk Stat, vil 14 børn og tre mødre med dansk statsborgerskab blive tilbudt evakuering til Danmark.

De resterende fem børn vil også få tilbuddet om at blive hentet, men deres mødre, der har fået frataget dansk statsborgerskab, skal blive. Det vil kræve mødrenes samtykke at evakuere de børn.

"Jeg vil gerne slå fast, at regeringens holdning til fremmedkrigerne ikke har ændret sig. De har vendt ryggen til Danmark og er på alle måder uønskede i Danmark," siger han.

"Men det vil på nuværende tidspunkt være mest hensigtsmæssigt at evakuere de tre kvinder og deres børn," fortsætter ministeren.

Læs også

Risiko for radikalisering

Vurderingen er, at det er sikrest at få børnene og mødrene til Danmark. Riskoen for radikalisering af børnene er nemlig vokset, lyder det fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) på pressemødet.

Der er en reel risiko for, at de danske børn i lejrene kan blive radikaliserede.

Jeppe Kofod
Udenrigsminister

Truslen fra kvinderne og børnene er på længere sigt "mere alvorlig", hvis kvinderne og børnene ikke bliver hentet til Danmark, fordi de over en længere tidsperiode og årrække ukontrolleret kan vende tilbage til Danmark mere radikaliserede og muligvis våbentrænede, siger PET-chef Finn Borch.

"Før eller siden vil mødrene alligvel komme til Danmark med deres børn," udtaler han på pressemødet.

Risikoen for radikalisering i lejrene er dog ikke ny. Men tidligere har regeringen altså afvist at hente børnene hjem trods PET's vurderinger. På et samråd i marts lød det fra Nick Hækkerup:

"PET har lavet deres vurdering, og det er jo fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er ikke forpligtet til at indordne os efter, hvad en styrelse måtte mene."

"Vi lytter til vores efterretningstjenester, men vi lader ikke vores politik diktere af vores efterretningstjenester."

Tirsdag aften var beskeden fra justitsministeren:

"Den afgørende forskel er fokus her for os, for regeringen er sikkerhed. Danmarks sikkerhed."

Forhold forværret i lejrene

Den tværministerielle taskforce blev nedsat i slutningen af marts og har siden blandt andet besøgt lejrene. Den fik til opgave at undersøge, om det var muligt at evakuere danske børn i de to fangelejre al-Hol og al-Roj uden deres forældre på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde og inden for rammerne af de konventioner, Danmark har forpligtet sig til.

Taskforcen er nået frem til, at den humanitære og sikkerhedmæssige situation er forværret, fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod på pressemødet.

"Især siden årsskiftet er det gået stærkt," siger han.

"Situationen er ikke i frit fald, men fremtidsperspektiverne for lejrene er usikre. Der er en reel risiko for, at de danske børn i lejrene kan blive radikaliserede."

Ville ikke have mødrene til Danmark

Aftalen om at nedsætte taskforcen, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Venstre, Konservative og Liberal Alliance stod bag, kom oven på flere uger med massivt pres på regeringen og særligt udenrigsministeren.

Før eller siden vil mødrene alligvel komme til Danmark med deres børn.

Finn Borch
PET-chef

Presset steg især, efter at Ekstra Bladet beskrev fortrolige sikkerhedsoplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste om risikoen for radikalisering i lejrene, som regeringen ikke skulle have delt med Folketinget.

Blandt efterretningerne, som avisen omtalte, var en orientering til regeringen om, at Islamisk Stat angiveligt havde oprettet en børneafdeling under navnet Kalifatets Løveunger i al-Hol-lejren.

Trods støttepartiernes voksende utålmodighed fastholdt regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen længe, at den ikke ville hente børnene hjem til Danmark, fordi det ville betyde, at mødrene også skulle med, hvilket den ikke ønskede.

Også de fleste borgerlige partier, herunder Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, har været modstandere af at få mødrene til Danmark.

Vil straffe mødrene

PET vurderer, at kvinderne med dansk statsborgerskab "sandsynligvis" vil kunne strafforfølges, hvis de siger ja til at blive evakueret til Danmark.

"Regeringens holdning er ganske klar: De skal straffes hårdest muligt," siger justitsminister Nick Hækkerup.

"De skal stå til ansvar for deres handlinger og vil blive forsøgt varetægtsfængslet, så snart de sætter benene på dansk jord."

Hvornår og hvordan regeringen vil hente børnene og de tre mødre hjem fremgår ikke af pressemødet.

Udenrigsministeren for den kurdiske selvstyreadministration i det nordøstlige Syrien, dr. Abdulkarim Omar, har tidligere i et interview med Berlingske afvist at adskille børn fra mødre.

"Vi har ingen lov, der tillader os at skille børn fra deres mødre, medmindre mødrene er dømt. Vi kan ikke gøre det, og vi vil ikke gøre det. Sådan er loven," sagde han til avisen 30. marts.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Finn Borch Andersen

Chef, PET
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00