Debat

Theresa Scavenius: Når politikerne jamrer over vores døde hav, glemmer de deres eget ansvar for massakren

Alle de jamrende politikere har for nylig selv lavet lovgivningen, som gør det muligt for industrien at fortsætte med at smadre havmiljøet i Danmark, skriver Theresa Scavenius. 

Jeg ser det som min vigtigste parlamentariske opgave fortsat at påpege, afsløre og afdække den store diskrepans, der er mellem politikernes og partiernes smukke sprogblomster og deres reelle handlinger i forhold til politiske aftaler og afstemninger, skriver Theresa Scavenius.
Jeg ser det som min vigtigste parlamentariske opgave fortsat at påpege, afsløre og afdække den store diskrepans, der er mellem politikernes og partiernes smukke sprogblomster og deres reelle handlinger i forhold til politiske aftaler og afstemninger, skriver Theresa Scavenius.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Theresa Scavenius
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi går et nyt folketingsår i møde med et hykleri ude af kontrol. Efterhånden må vi være nået til et niveau, hvor en epidemiolog ville konkludere, at vi har med en epidemi at gøre. I denne uge er der særligt to sager, som skriger til himlen.

Den ene er reaktionerne på Berlingskes fotojournalistiske gennemgang af vores have. Det visuelle giver et stærkt indtryk, men selve viden, om hvor dårligt vores havmiljø har det, er ikke ny.

Som reaktion appellerer blandt andet Radikale, SF og Alternativet på sociale medier for, at der "skrues op" for ambitionerne, og at der laves en "akutplan".

I 2016 skrev samtlige partier undtagen Enhedslisten under på en havlov, som direkte bestemmer, at økonomisk vækst og udnyttelse af naturressourcerne skal prioriteres over havmiljø

Theresa Scavenius
MF (løsgænger) og lektor, Aalborg Universitet

Som almindelig borger vil man tænke, at her har vi nogle politikere, som bekymrer sig om vores havmiljø.

Men det er desværre ikke hele sandheden. Alle de jamrende politikere har nemlig for nylig selv lavet lovgivningen, som gør det muligt for industrien at fortsætte med at smadre havmiljøet i de danske have.

I 2016 skrev samtlige partier undtagen Enhedslisten nemlig under på en havlov, som direkte bestemmer, at økonomisk vækst og udnyttelse af naturressourcerne skal prioriteres over havmiljø.

Det er den form for syge politisk kultur, som gør sig gældende i næsten al politik på Christiansborg. Nemlig at industriens ve og vel vægtes tungere end naturen og havmiljøet.

Og bagefter kan man så stille sig frem og sige, at der skal gøres noget, for hvor er det dog frygteligt det hele. 

 … men kære politiker. Du har selv skrevet under!

Sig undskyld i stedet

Når politikere på stribe kan stille sig frem og jamre over en naturkatastrofe, de selv har banet vejen for - selv om de endda blev advaret om netop disse konsekvenser - så slipper de for billigt. Alt for billigt.

Læs også

De skulle i stedet stille sig frem og tage ansvaret og sige undskyld. Undskyld for at de har lavet sløset og sjusket politik, der intet løser, men i stedet gør det muligt at fortsætte med ødelæggelser af vores natur.

Det er deres beslutninger, som har slået næsten al liv i vores have ihjel. Selvfølgelig også effektivt forstærket af en syg landbrugspolitik - ført an af de samme partier. 

Det helt samme hykleri foregår på klimaområdet. Der er ikke grænser for, hvor meget alle politikerne går op i klimaet, når de er til demonstrationer eller skriver på sociale medier.

Den politiske virkelighed er dog en helt anden, når det kommer til indholdet af de politiske aftaler og den vedtagne lovgivning.

Du er igen blevet snydt af Christiansborg

Vi skal stoppe med at lede efter olie og gas. Det er næsten alle i Danmark enige om. Også politikerne.

For kort tid siden kunne man i alle medier se samme politikere fejre, at nu ville de lukke hanerne for ny gas og olie. Det blev mødt med enorm begejstring og respekt for beslutningen.

Mens politikerne forsøger at bilde dig ind, at de har stykket et fantastisk grønt lovforslag sammen, så fylder de industriens tank op med rå-olie, når du ikke kigger

Theresa Scavenius
MF (løsgænger) og lektor, Aalborg Universitet

Men sandheden var desværre som med det meste “grønne” politik på Christiansborg, at det er en hundelort pakket ind i flot gavepapir med sløjfe. Regeringen, Radikale, SF, Konservative og DF’s politiske “grønne” aftale hed Nordsøaftalen.

Og den blev pakket utrolig flot ind og solgt som en grøn gave til medierne og befolkningen.

Nu skulle det være slut med fossil energi efter 2050. Som med aftaler indgået med brugtvognsforhandlere stod der noget med småt i bunden.

Det var nemlig slet ikke en lukning af gas- og oliehanerne. Man kunne nemlig sagtens åbne for nye udbud samt forlængelse efter 2050. De var blot “mini-udbudsrunder”.

Mens politikerne forsøger at bilde dig ind, at de har stykket et fantastisk grønt lovforslag sammen, så fylder de industriens tank op med rå-olie, når du ikke kigger. Tillykke med gaven. Du er igen blevet snydt af Christiansborg.

Det er status herfra i forbindelse med Folketingets åbning. Derfor ser jeg det som min vigtigste parlamentariske opgave fortsat at påpege, afsløre og afdække den store diskrepans, der er mellem politikernes og partiernes smukke sprogblomster og deres reelle handlinger i forhold til politiske aftaler og afstemninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00