Om  
Theresa Scavenius

Theresa Scavenius smidt ud af Alternativets folketingsgruppe: "Det er karaktermord"

Hovedbestyrelsen i Alternativet har søndag meldt ud, at den bakker op om at smide Theresa Scavenius ud af folketingsgruppen. Hun beskylder nu partiledelsen for at komme med falske anklager mod hende.

Theresa Scavenius blev valgt til Folketinget for Alternativet ved folketingsvalget 1. november 2022.
Theresa Scavenius blev valgt til Folketinget for Alternativet ved folketingsvalget 1. november 2022.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Efter flere ugers intern uro er Theresa Scavenius ikke længere en del af Alternativets folketingsgruppe.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse søndag eftermiddag.

Partiet oplyser, at Scavenius fratages alle ordførerskaber, udvalgsposter samt retten til at udtale sig på partiets vegne. Hun er dog ikke ekskluderet fra selve partiet.

Gruppeforperson Helene Liliendahl Brydensholt udtrykker glæde over opbakningen fra hovedbestyrelsen til folketingsgruppens indstilling:

"Vi må erkende, at det ikke har været muligt at rette op på de store samarbejdsproblemer og tillidsbrud, vi har oplevet fra Theresa Scavenius," udtaler hun i pressemeddelelsen. 

Her beskriver hun, at Scavenius har "udvist modvillighed mod at samarbejde, ikke har anerkendt gruppen og ledelsen, været grov over for medarbejdere og gruppemedlemmer, skadet Alternativets samarbejde med andre partier og ministerier, skabt et dårligt arbejdsmiljø omkring sig og generelt handlet på måder, der har saboteret arbejdet i gruppen" lige siden folketingsvalget.

"Vi har løbende talt om dette, men resten af gruppen har ikke oplevet, at Theresa har udvist villighed til at ændre adfærd eller vist interesse i at indgå kompromiser i fællesskab – heller ikke efter, hovedbestyrelsen gik ind i sagen," lyder det.

Læs også

Scavenius: "Det er falske anklager"

Theresa Scavenius er søndag aften stemplet ind i diskussionen på det sociale medie X, hvor hun beskylder partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, og hovedbestyrelsens forperson, Trine Aslaug Hansen, for at fremsætte "falske anklager" imod hende. 

Hun kritiserer samtidig danske medier for "ukritisk" at viderebringe deres udtalelser.

"Franciska Rosenkilde og Trine Aslaug kommer med nye falske anklager om mig og medarbejdere, som på intet tidspunkt er blevet forelagt mig i den måneds lange mæglingsproces. I kan ikke viderebringe ukritisk. Jeg afviser alt og forventer dementi," skriver hun og fortsætter i et opfølgende opslag:

"Det er jeres ansvar at gennemskue, at det er et tydeligt forsøg på karaktermord, fordi de ingen reelle argumenter har."

Mægling uden succes

Hovedbestyrelsens beslutning kommer efter, at der har været iværksat en intern konfliktmægling mellem Theresa Scavenius og de øvrige folketingsmedlemmer. Den proces valgte Scavenius at forlade lørdag, hvor hun udtalte, at hun "har været meget tålmodig, men nu er det slut".

Læs også

I forbindelse med beslutningen om at ekskludere Theresa Scavenius fra folketingsgruppen, lyder det fra forperson for hovedbestyrelsen, Trine Aslaug Hansen, i pressemeddelelsen, at det "desværre ikke har været muligt at nå til enighed":

"Vi har haft en grundig mæglingsproces, hvor alle har fået rig mulighed for at udtrykke sig og blive lyttet til. Det har i den forbindelse desværre ikke været muligt at nå til enighed," udtaler hun og fortsætter:

"Vi er nået frem til, at beslutningen om at fratage Theresa Scavenius hendes poster i Folketinget samt muligheden for at tale på partiets vegne, er det, vi sammen med de øvrige i folketingsgruppen ser som den bedst mulige løsning. Med andre ord bakker Hovedbestyrelsen om denne beslutning."

Opdateret søndag klokken 19.56 med udtalelser fra Theresa Scavenius.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), demokrati og klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024