Om  
Thomas Danielsen
Karsten Lauritzen

Thomas Danielsen ny gruppeformand hos Venstre: En "hardhitter" og det jyske baglands repræsentant

Venstre har udpeget Thomas Danielsen som ny gruppeformand. Det integrerer den jyske del af partiet i toppen af Venstre. Og sikrer partiformand Ellemann en politiker, der kan tale hans sag i Jylland, vurderer politisk redaktør.

Thomas Danielsen er ny gruppeformand for Venstre. 
Thomas Danielsen er ny gruppeformand for Venstre.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det bliver 38-årige Thomas Danielsen (V), der overtager posten som gruppeformand hos Venstre.

Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse tirsdag. 

Posten er blevet ledig, efter Karsten Lauritzen (V) har meldt sin afgang senere på måneden.

Thomas Danielsen blev valgt til Folketinget i 2011 og har blandt andet siddet som næstformand i Folketingets Finansudvalg samt Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. Indtil nu har han varetaget jagt- og søfartsordførerskabet. 

Nu træder vestjyden så formelt ind i Venstres gruppeledelse, og det er han glad for, siger han i pressemeddelelsen: 

"Jeg er meget glad og beæret over at blive valgt som ny gruppeformand for Venstre, og jeg vil gå til opgaven med stor ydmyghed. Det er noget helt særligt for mig at blive valgt af de kolleger, der kender mig så godt, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet." 

Redaktør: Det jyske baglands repræsentant

Thomas Danielsen er født i Fjerritslev og opvokset i Holstebro. Det er også på disse egne, at han er opstillet: Ved folketingsvalget i 2019 blev han valgt ind som nummer tre på Venstres liste i Vestjyllands Storkreds med 8.826 personlige stemmer. 

Det var kun stemmeslugerne Inger Støjberg og Kristian Jensen, der overgik ham i antallet af personlige stemmer – men begge har som bekendt senere forladt Folketinget.

Han er med andre ord det jyske baglands mand i V-toppen. Det fortæller Esben Schjørring, der er politisk redaktør på Altinget.

"Det er en del af Venstre, der har brug for at være repræsenteret i toppen og sidde langt fremme," siger han.

Men for Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen handler valget ikke kun om at få den jyske del integreret i toppen af Venstre:

Det handler også om at få nogen, der kan tale Ellemanns sag i det jyske, hvor partiet – der i øjeblikket står til at få omkring 15 procent af stemmerne – kæmper om vælgernes tilslutning med blandt andre Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

"Thomas Danielsen er det jyske baglands repræsentant – og det er i den kontekst, man skal se det," siger den politiske redaktør.

Stemte imod Støjbergs rigsretssag

Samtidig er den nye gruppeformand vellidt indadtil og en, som ledelsen betragter som en talentfuld politiker, der har manglet nogle stjerner på skuldrene. Men også et kontroversielt valg, vurderer Esben Schjørring. Især af to årsager:

For det første har han været Venstres minkordfører. Her har han været "en hardhitter".

"Det har været hans rolle at sparke igennem. Men det er ved at være ovre nu," siger den politiske redaktør.

For det andet har han forsvaret sin daværende partikollega Inger Støjberg, der i dag er dømt i Rigsretten og smidt ud af Folketinget.

Det skete i december 2020, da Jakob Ellemann-Jensen besluttede, at Støjberg ikke længere skulle være næstformand på baggrund af instrukssagen. Thomas Danielsen stemte således også imod, at Støjberg skulle sendes for den rigsret, som hun for knap en måned siden blev dømt ved. 

Da Folketinget kort før jul skulle stemme om Inger Støjbergs værdighed, valgte Thomas Danielsen dog at stemme for, at hun måtte forlade Folketinget på baggrund af sin dom på 60 dages ubetinget fængsel ved Rigsretten. 

"Det viser, at han har valgt side og valgt partiet over Støjberg," siger Esben Schjørring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)