Thulesen Dahl langer ud efter interne ballademagere: "Nu må det høre op"

Kristian Thulesen Dahl appellerer i sin tale ved DF's årsmøde til, at partisoldaterne vælger folk til hovedbestyrelsen, der kan sikre ro. Vi finder os ikke i mere offentligt fnidder, sagde han.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp Hjalte T. H. Kragesteen

HERNING: DF-formand Kristian Thulesen Dahl blander sig nu i valget af partiets hovedbestyrelse, der finder sted lørdag på partiets årsmøde.

I sin tale på årsmødet opfordrede han medlemmerne til at vælge kandidater, der kan finde ud af at sikre ro i offentligheden.

Det er simpelthen dybt problematisk, når der lækkes fortrolige og interne informationer til medierne med det formål at skabe splid mellem os selv.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Formand

”Jeg vil gerne understrege, at ønsker I en arbejdsdygtig bestyrelse – en bestyrelse, hvorfra der ikke udgår ufred og intern uenighed, skal I vælge folk, der vil samarbejdet, og forstår at tingene holdes internt,” sagde partiformanden i talens indledning og fortsatte:

”Vi skal kunne drøfte tingene – også i forhold til kommende valgkampe og være sikre på, at tingene holdes internt. Det er simpelthen dybt problematisk, når der lækkes fortrolige og interne informationer til medierne med det formål at skabe splid mellem os selv.”

Opfordringen til medlemmerne kommer efter flere uger med uro i Dansk Folkeparti.

Uroen brød særligt ud i lys lue, da tidligere folketingsmedlem og hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen i Jyllands-Posten åbent erklærede sig uenig i partiets udlændingepolitiske linje, som han mener, bør strammes yderligere.

Martin Henriksen er netop én af i alt tre medlemmer, der er på valg til hovedbestyrelsen denne weekend.

Til ham og de øvrige kandidater til hovedbestyrelsen havde Thulesen Dahl også et budskab med i sin tale.

”Vurdér om I kan leve op til disse to forudsætninger: At I vil samarbejdet og kan holde fortrolighed. Kan i det, skal I endelig byde jer til. Men kan I ikke – så find venligst et andet sted at boltre jer,” lød det truende.

Streg i sandet

Helt overordnet opfordrede Thulesen Dahl kraftigt til, at uenighederne og skænderierne ”nu må høre op”.

Partiet kommer aldrig ud af nedturen, hvis ikke der stoppes med ”at rykke hovederne af hinanden i det offentlige rum”.

Den her weekend skal blive tidspunktet, hvor vi i fællesskab trækker en streg i sandet.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Formand
 

”Den her weekend skal blive tidspunktet, hvor vi i fællesskab trækker en streg i sandet. Nu har vi i to år haft højlydte diskussioner – selvfølgelig med baggrund i et elendigt valgresultat i 2018. Men nu er vi i 2021. To måneder før valg til kommuner og regioner. Så nu ser vi fremad og finder os ikke i mere offentligt fnidder,” lød det fra formanden.

Han sammenlignede situationen i partiet med Konservatives nedtur i 90’erne, hvor de interne magtkampe næsten ”kostede dem det parti, de sloges om”.

DF-formanden opfordrede derfor også til at Konservatives løsning på krisen ville stå som inspiration for medlemmerne på landsmødet i Herning.

”De fandt ud af, at offentlige skænderier skræmmer vælgerne væk – ro lokker vælgere til,” sagde Thulesen Dahl.

Retter skytset mod statsministeren

Det var dog ikke kun de interne ballademagere, der blev gokket med DF-formandens kritikhammer. Statsminister Mette Frederiksen og hendes regeringen måtte tage imod en række drøje hug.

Det skete især med udgangspunkt i udlændingepolitikken, hvor Mette Frederiksen blev kritiseret for ikke at have etableret et nyt udrejsecenter, at syriske flygtninge ikke sendes retur, og at Danmark har evakueret tidligere, udvisningsdømte fra Afghanistan.

Og så mindede formanden også om minksagen, som ifølge ham, kan blive meget alvorligt for statsministeren.

“Jeg er ikke i tvivl: Hvis et flertal virkelig mener, at Inger Støjberg har gjort noget som helst, der overhovedet kan berettige til en Rigsretssag, er der slet ingen tvivl om, at det også bør være tilfældet i forhold til Mette Frederiksen og mink-skandalen,” sagde Kristian Thuelsen Dahl.

Der er valg til hovedbestyrelsen lørdag eftermiddag. 

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, MF (løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)