Thulesen Dahl vil have Danmark ud af EU: Vi skal enten gå briternes eller Norges vej

UDMELDELSE: Danmark skal have et nyt forhold til de andre europæiske lande, der udelukkende er baseret på frihandel. Sådan siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i sin grundlovstale, hvor han understreger partiets EU-modstand.

Danmark skal meldes ud af den politiske del af EU-samarbejdet og fremover have en anden tilknytning til de andre lande i Europa, som kun bygger på frihandel.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i hans grundlovstale.

I fremtiden skal Danmark enten følge briternes vej ud af EU-samarbejdet eller vælge at få en model, der ligner den norske.

”Hvis briterne får en god løsning, bør vi i Danmark gå samme vej. Ellers må vi se Norges vej. Frihandel uden den politiske union er vores mål. Vejen dertil kan vi diskutere,” siger Kristian Thulesen Dahl i talen.

Meldingen kommer i kølvandet på en debat om partiets holdning til det danske EU-medlemskab. Den blev startet i april, hvor Dansk Folkepartis Søren Espersen i april med egne ord forsøgte at aflive en ”myte” om, at partiet ikke ønskede at melde Danmark ud af EU-samarbejdet.

Mens der ikke har været tvivl om, at Dansk Folkeparti er EU-modstander, har partiet været meget vævende, når det kommer til spørgsmålet om et egentlig dansk exit.

Danmark skal gøres fri af EU
Den tvivl forsøger Kristian Thulesen at italesætte i sin tale, om end han ikke kommer det nærmere end at sige, at Danmark bør gå enten samme vej som Storbritannien eller Norge, som har et samarbejde med EU, der giver landet adgang til det indre marked mod, at nordmændene følger EU’s regler på området.

Men selvom han ikke har varslet et krav om en folkeafstemning om EU-medlemskabet i en nær fremtid, skorter det ikke på beskrivelser af Dansk Folkepartis antipati mod det europæiske samarbejde, der i dag er forankret med et politisk system med hovedsæde i Bruxelles.

”Vi ønsker, at Danmark får en anden tilknytning til de andre europæiske lande. Hvor vi bevarer frihandelen med de øvrige europæiske lande, men hvor vi vrister os fri af den politiske omklamring,” siger han og fortsætter:

”Den omklamring der er i færd med at gøre Europa til en omgang leverpostej-farvet gennemsnits-tristhed. Hvor de gamle nationalstater med deres særkender står for fald til gengæld for et bureaukrat-styre fra Bruxelles.”

Forrige artikel Se eller læs Ellemann-Jensens grundlovstale: Danskerne, der har mistet deres arbejde, er ved at blive glemt Se eller læs Ellemann-Jensens grundlovstale: Danskerne, der har mistet deres arbejde, er ved at blive glemt Næste artikel Læs Kristian Thulesen Dahls grundlovstale Læs Kristian Thulesen Dahls grundlovstale
Chefredaktør før valget i Polen: EU har udspillet sin rolle

Chefredaktør før valget i Polen: EU har udspillet sin rolle

KRONIK: Søndag står polakkerne overfor et valg, der kan sætte en stopper for konflikterne mellem EU og Polen. Kommissionen og Europa-Parlamentet har udspillet deres roller, mens USA og Kina støtter op om et alternativ til EU, skriver chefredaktør.