Thulesen er klar til valg: Der er krise på Christiansborg

TALE: DF’s formand Kristian Thulesen Dahl tegner et dystert billede af situationen på Christiansborg. Vi er klar til valg, sagde han i sin tale til Dansk Folkepartis årsmøde.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, inviterede i sin årsmøde tale Socialdemokraterne til et tættere samarbejde.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, inviterede i sin årsmøde tale Socialdemokraterne til et tættere samarbejde.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftHjalte T. H. Kragesteen

“Det er faktisk krise på Christiansborg.”

Sådan indledte formand Kristian Thulesen Dahl (DF) sin tale under Dansk Folkepartis årsmøde i Herning lørdag. Det kommer efter de seneste dage, hvor Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har skruet voldsomt op for konflikten om topskattelettelser.

Og situationen er så alvorlig, at DF-formanden ad flere omgange betegnede det som en egentlig krise.

“Nu står vi så her i dette efterår og har højspændte diskussioner om, hvem der er mest stålsat, hvem der blinker først og om ultimatummer. Det ér altså ærgerligt,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

I Dansk Folkeparti frygter vi bestemt ikke et folketingsvalg. Tværtimod.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Formand

Liberal Alliance har som bekendt krævet, at man i efteråret lander en skatteaftale, som sænker topskatten for alle med fem procentpoint. Ellers vælter regeringen, har det lydt fra Anders Samuelsen (LA).

Kristian Thulesen Dahl kvitterede med at håne netop LA’s krav om skattelettelser:

“Man kunne godt få den tanke, at verden er fredelig, grænsen sikret og Danmark solidt forankret økonomisk, socialt og for al fremtid. Eneste lille knast er, at hver 10. dansker skal betale 15 procent ekstra i skat af den del af deres løn, der ligger over knap en halv million kroner,” sagde Kristian Thulesen Dahl, der pure afviste LA’s krav:

“Der kommer ikke en aftale i dette efterår, hvor Dansk Folkeparti medvirker til Liberal Alliances ultimative krav om, at topskatten sænkes med 5 procent for alle, der betaler topskat. Det kommer ikke til at ske,” sagde han.

En afvisning, der førte til et kæmpe stående bifald fra medlemmerne.

‘Er I klar til valg?’
Kristian Thulesen Dahl sagde også, at han egentlig ikke har det store imod at tage et valg i efteråret:

“I Dansk Folkeparti frygter vi bestemt ikke et folketingsvalg. Tværtimod. Det er ikke et problem i et demokratisk land som Danmark at tage et folketingsvalg,” sagde han og vendte sig imod medlemmerne i salen:

“Er I klar til valg?” 

“JA,” gjaldede det fra baglandet.

Appellerer til S og V
Kristian Thulesen Dahl pudsede de velkendte mærkesager om bedre velfærd, mindre EU, opgøret med internationale konventioner og kravet om permanent grænsekontrol af. Indvandringen – ikke skattetrykket – er det reelt store problem for Danmark, lød det.

Han brugte også en del af sin tale på at opfordre til et tættere samarbejde mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

“Jeg vil sige til Venstre og Socialdemokratiet. Kan I bryde vanetænkningen? Er I klar til at lave ansvarlige aftaler til gavn for danskerne? Er I klar til at komme op af jeres skyttegrave?” sagde Kristian Thulesen Dahl og fortsatte:

“Vi er klar i Dansk Folkeparti.”

Bedre med Frederiksen
Tilnærmelsen til Socialdemokraterne fyldte en væsentlig del af Thulesens tale. Først blev salen mindet om tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) berømte ord, om at DF aldrig bliver stuerene. Dernæst fik Helle Thorning Schmidt prædikatet “dronningen af løftebrud”.

Men det er noget andet med Mette Frederiksen (S), lød det:

“Jeg ser nu en ledelse, som i hvert fald i ord tør gå nye veje. Som nu siger, at de københavnske vestegnsborgmestre havde ret, da de advarede imod den slappe indvandringspolitik,” sagde han og fortsatte:

“Og som i praksis lægger afstand til Poul Nyrup Rasmussens påstand om, at Dansk Folkeparti er noget, katten – eller hunden – har slæbt ind.”

Læs hele Kristian Thulesen Dahls tale her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00