Tidligere departementschefer om omstridt aktindsigts-citat: Helt ukontroversielt

ÅBENHED: Selvfølgelig skal embedsmænd tænke strategisk over muligheden for aktindsigt i et forløb, lyder det fra to forhenværende departementschefer. 

Departementschef Sophus Garfiel har fremkaldt betydelig vrede hos Enhedslisten, der i Ekstra Bladet kalder udtalelser om offentlighed for "klamt" og en "magtfuldkommen og ulækker opførsel". Økonomi- og indenrigsministeren er nu kaldt i samråd om sin departementschefs udtalelser.
Departementschef Sophus Garfiel har fremkaldt betydelig vrede hos Enhedslisten, der i Ekstra Bladet kalder udtalelser om offentlighed for "klamt" og en "magtfuldkommen og ulækker opførsel". Økonomi- og indenrigsministeren er nu kaldt i samråd om sin departementschefs udtalelser.Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Sine Riis Lund

Risiko for aktindsigtstænkning, en ulækker opførsel og en skandale meget værre end Tibet-sagen.

Reaktionerne har været kraftige, efter en lydfil fra departementschefen i Økonomi- og Indenrigsministeriet er blevet lækket til Politiken, hvori han forholder sig til offentlighed i forvaltningen.

“Så hvis I er meget optaget af, at der ikke skal være offentlighed i noget, jamen, så må vi tilrettelægge vores arbejde på en måde, så der ikke er noget offentlighed i det,” sagde Sophus Garfiel blandt andet på et møde i ministeriet.

Udtalelsen kan dog ikke hidse to tidligere departementschefer op.

Man skal vist sidde på et universitet for at have den slags holdning. Selvfølgelig skal embedsmænd tænke sig om.

Peter Loft
Kommunaldirektør og tidligere departementschef

“Man er da nødt til at forholde sig til, om et forestående arbejde har en karakter, der er omfattet af offentlighed, eller mere har udviklingskarakter, hvor man skal kunne tænke og tale mere frit. Og er det sidstnævnte, vi taler om, så skal man jo ikke tilrettelægge det på en måde, så der er offentlighed,” siger Kristian Wendelboe, der i dag er administrerende direktør i KL.

Samme holdning har Peter Loft, nuværende kommunaldirektør på Bornholm og tidligere departementschef i Skatteministeriet.

Jeg hører bare Sophus sige, at der skal være de her rum, hvor man kan udtrykke sig frit, og hvor man ikke kan blive fanget på det, og det synes jeg er fuldstændig ukontroversielt, fordi sådan har det alle dage været.

Kristian Wendelboe
Administrerende direktør i KL og tidligere departementschef

“Jeg læser ikke mere i udtalelsen, end at Sophus siger, jamen, der er nogle muligheder i offentlighedsloven, og dem skal man bruge. Jeg hører ham ikke sige, at hvis I er meget kreative, så kan I omgå loven. Så jeg synes ikke, det er så kontroversielt, som nogle vil gøre det til,” siger han.

Eksperter har ellers over for Politiken vurderet, at udmeldingen kan være i strid med offentlighedsloven.

Blandt andet vurderer juraprofessor Sten Bønsing, at embedsmænd ikke må tænke strategisk i, hvilke oplysninger de vil have frem, og hvilke de ikke vil have frem.

“Det mener jeg godt, at embedsmænd både kan og har lov til. De skal da tænke sig om inden for lovens rammer,” siger Kristian Wendelboe, der er tidligere departementschef for blandt andet sundhedsområdet.

Departementschef Sophus Garfiel får også en vis opbakning fra uventet kant i Information fra cavlingvinderen Ulrik Dahlin.

Han påpeger, at departementschefen ret beset ikke gør andet “end at pege på de mange muligheder, der findes i offentlighedsloven for at undgå at blive kigget over skuldrene, hvis man bare tilrettelægger indsatsen på en bestemt måde”.

Derfor er det også selve offentlighedsloven, der skal ændres markant, hvis der skal sikres mere åbenhed i den lukkethedskultur, der stortrives blandt embedsmænd på Slotsholmen, lyder det fra Ulrik Dahlin.

Nødvendigt med et fortroligt rum
Peter Loft understreger, at det er helt afgørende for en proces, at man i startfasen har mulighed for at tale og tænke frit uden offentlighedens indsigt.

Han giver som eksempel, hvis en finansminister er kommet med en mere luftig udtalelse om behovet for et indgreb, hvor embedsmænd skal finde frem til et mere konkret politisk forslag.

“Det vil være en kæmpe hæmsko for ministeriernes arbejde, hvis der hele tiden i medierne florerer overskrifter med 'Regeringen overvejer', når en yngste fuldmægtig på et møde har luftet en ide, der måske bagefter bliver pandet ned af de overordnede med beskeden om, at det er det dummeste forslag, de nogensinde har hørt,” siger han.

Også Kristian Wendelboe finder det helt afgørende med et fortroligt rum til at diskutere løsningsforslag.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

Sophus Garfiel

Departementschef, Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00