Tidligere kommissionsformand: Pension er oplagt trepartstema

PENSIONSREFORM: Der har været tavshed om reformen, der skal få danskerne til at spare mere op til pension, siden regeringen lukkede Pensionskommissionen. Nu kræver fagbevægelsen det på trepartsbordet.

For omkring en halv million danskere er det en dårlig forretning at spare op til pension i de sidste år på arbejdsmarkedet. De risikerer både at blive modregnet i offentlige pensionsydelser og få pensionsopsparingen beskattet med over 60 procent. 
For omkring en halv million danskere er det en dårlig forretning at spare op til pension i de sidste år på arbejdsmarkedet. De risikerer både at blive modregnet i offentlige pensionsydelser og få pensionsopsparingen beskattet med over 60 procent. Foto: colourbox.com
Søren Elkrog FriisKasper Kaasgaard

Når regeringen inden for de næste uger indleder trepartsforhandlinger, vil det være oplagt at sætte en reform af pensionsystemet på dagsordenen.

Det mener Torben M. Andersen, tidligere overvismand og formand for Pensionskommissionen, som blev nedlagt af Venstre-regeringen i juni 2015.

"Selv om man har lukket kommissionen, har man ikke fjernet problemet. Og da det er et emne af stor betydning for arbejdsmarkedets parter, vil det være naturligt at bringe op i forbindelse med trepartsforhandlingerne," siger økonomiprofessoren fra Aarhus Universitet.

LO bakker op
Der har længe været politisk enighed om, at pensionssystemet trænger til en modernisering.

Det var dumt at lukke kommissionen, men gjort er gjort, og så mener vi, at trepartsbordet er det bedste sted at sikre en holdbar løsning.

Arne Grevsen
Næstformand, LO

Ifølge regeringsgrundlaget vil regeringen gennemføre en pensionsreform i foråret 2016 - et halvt år tidligere end Pensionskommissionen skulle have afleveret sine anbefalinger.

Før valget i juni sidste år luftede Lars Løkke Rasmussen ved flere lejligheder muligheden for, at pension kunne havne på trepartsbordet. Men siden lukningen af kommissionen har der fra Venstre-regeringens side hersket nærmest larmende tavshed om reformplanerne.

Selv om man har lukket kommissionen, har man ikke fjernet problemet.

Torben M. Andersen
Professor i økonomi og tidligere formand for Pensionskommissionen

Fra fagbevægelsens side er det et brændende ønske, at pension kommer til at indgå som del af de trepartsforhandlinger, som regeringen ventes at fløjte igang i starten af februar.

"Det var dumt at lukke kommissionen, men gjort er gjort, og så mener vi, at trepartsbordet er det bedste sted at sikre en holdbar løsning," siger næstformand Arne Grevsen fra hovedorganisationen LO.

Brandskat på pension sparer staten for syv milliarder
Det er især de såkaldte samspilsproblemer mellem opsparet arbejdsmarkedspension og andre ydelser, som fagbevægelsen ønsker løst.

For op imod en halv million danskere i mellemindkomstgrupper bliver pensionsopsparing en dårlig forretning, fordi pensionen modregnes i offentlige ydelser som ældrecheck og tillæg til folkepension og samtidig beskattes med op til 60 procent - hvilket er hårdere end topskatten.

I 2014 viste en analyse foretaget af Danica, at staten på den konto hvert år sparer mere end syv milliarder kroner.

Torben M. Andersen vurderer, at samspilsproblemet vil få betydning for flere og flere danskere, efterhånden som arbejdsmarkedspensionerne slår igennem.

Ifølge den tidligere overvismand er det en af de helt centrale knaster, som står i vejen for, at der bliver sparet mere op til pension.

"Vi har en politik, som lægger op til, at vi sparer meget op til pension og bliver længere tid på arbejdsmarkedet. Men samspilsproblemet betyder, at der for ret store grupper mangler tydelige incitamenter til at følge den politiske målsætning. Og det er selvfølgelig et paradoks," siger han.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Regeringsgrundlaget om pension

Det danske pensionssystem er grundlæggende velfungerende og robust. Det bygger især på folkepensionen, de meget udbredte arbejdsmarkedspensioner og de frivillige pensioner.

Regeringen ønsker at styrke fundamentet for et trygt pensionssystem i Danmark. Vores mål er, dels at det bedre skal kunne betale sig at spare op, dels at flere sparer op til deres pension, så man har større økonomisk tryghed i alderdommen. Der er store samfundsmæssige fordele ved, at en stor del af fremtidens pensioner er opsparingsbaseret, men der er fortsat grupper, som ikke er dækket af arbejdsmarkedspensioner.

Derfor vil regeringen i foråret 2016 gennemføre en pensionsreform, hvis hovedsigte er, at restgruppen af personer uden egen opsparing til alderdommen reduceres markant.

Kilde: Sammen for fremtiden, juni 2015


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Grevsen

Medlem, 2030-Panelet, fhv. næstformand, Fagbevægelsernes Hovedorganisation
speditør, gartner

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

0:000:00