Debat

Tidligere S-kandidat: Det, der lignede en katastrofe for SPD, er blevet til en førerposition til Olaf Scholz

Mens Armin Laschet og Annalena Bearbock taber procentpoint til højre og venstre, vinder Kanslerkandidat Olaf Scholz terræn. Og lad endelig Tyskland vælge ham som kansler, skriver Grunde Odgaard.

Olaf Scholz som kansler er godt for Danmark isoleret set, skriver Grunde Odgaard. 
Olaf Scholz som kansler er godt for Danmark isoleret set, skriver Grunde Odgaard. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Søndag den 26. september skal godt 60 millioner tyske vælgere afgøre, hvem der skal repræsentere dem i Forbundsdagen og dermed skabe grundlaget for den kommende tyske regering og Kansler.

Det tyske Socialdemokrati har på lange strækninger været den største inspirationskilde for mange andre europæiske Socialdemokratier. Men det har også historisk set i EU-sammenhæng været et vigtigt bolværk imod de værste og mest ødelæggende forslag og idéer fra især EU-Kommissionen, når det gælder arbejdstagernes rolle og muligheder i EU. Måske lige med undtagelse af perioden med Gerhard Schröder som formand.

Derfor er et stort, stærkt og indflydelsesrigt SPD både i og udenfor regering en særdeles vigtig forudsætning for, at arbejds- og lønmodtagerrettigheder bliver taget alvorligt af EU-Kommissionen.

Spidskandidater i frit fald

Tro det eller ej, men der bliver lyttet mere til store end små lande. Tro det eller ej, men der bliver lyttet mest til de dominerende politiske strømninger. Socialdemokratiske statsministre i Danmark, Finland og Sverige gør det ikke alene. Heller ikke selvom der også er andre Socialdemokratiske ledere i andre lande, så vægter SPD’s styrke eller mangel på samme ret meget i EU’s politiske beslutningsproces.

Et stort, stærkt og indflydelsesrigt SPD er både i og udenfor regering en særdeles vigtig forudsætning for, at arbejds- og lønmodtagerrettigheder bliver taget alvorligt af EU-Kommissionen

Gunde Odgaard
Sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet og tidligere S-kandidat til Europa-Parlamentet

Indtil de grusomme oversvømmelser i Tyskland lå SPD særdeles lavt i meningsmålingerne. De var sommetider under 15 procent. Men spidskandidaten fra CDU/CSU Armin Laschet, og forhåndsstorfavorit til kanslerposten, har optrådt noget så kluntet overfor de mange ofre for oversvømmelserne, at hans popularitet styrtdykker i meningsmålingerne. Det samme gør hans parti – dog ikke med helt samme hast.

Samtidigt har De Grønnes kanslerkandidat, Annalena Bearbock, plagieret i sin nye bog, og selvom hun har undskyldt og beklaget, så er skaden sket. Hendes raketfart imod popularitetens højeste tinde er stoppet brat. Det samme er de fremgangsrige meningsmålinger for hendes parti.

Det har efterladt plads og håb for SPD og deres Kanslerkandidat Olaf Scholz. I en ZDF-måling fra den 13. august peger 44 procent ad de adspurgte på, at de vil foretrække Scholz som Kansler. Kun 21 procent ønsker Laschet, og Bearbock er nede på 16 procent.

Laschet har på en måned sat 16 procentpoints popularitet over styr. Samme 16 procentpoint har Scholz vundet i den samme periode. Scholz’ pludselige popularitet giver håb for SPD, som også går stærkt frem i meningsmålingerne. 

Sholz som favorit

Det der så ud som en katastrofe for SPD, for alle europæiske socialdemokrater og for arbejdstagerne i EU, bliver nu måske ikke helt så slemt. I den borgerlige lejr skændes de allerede om, at de har valgt den forkerte kanslerkandidat. Ikke mindst hos CSU I Bayern er det et yndet tema, når sommervarmen skal skyldes ned med en kold øl.

Heller ikke alle ”Grønne” er tilfredse med deres valg af en kanslerkandidat, der ikke kan kende forskel på egne og andres intellektuelle tanker.

Upopulære modkandidater, skænderier i de andre partier og det, at Scholz er fremkommet med planer og løsninger for de hårdt ramte oversvømmelsesområder, gør ham nu til favorit.

Det er sikkert også godt for Danmark isoleret set. Scholz er tidligere Overborgmester i Hamburg. Her var han med til at knytte stærke bånd til Danmark og ikke mindst til København. Så lad endelig vore tyske naboer vælge ham. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

Annalena Baerbock

Formand, Die Grünen, medlem, Forbundsdagen
master, public international law, London School of Economics (2005)

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

0:000:00