Tidslinje: Her er myndighedernes kritik af Specialinstitutionen Skodsborg

Specialinstitutionen Skodsborg fik i begyndelsen af december alvorlig kritik fra Socialtilsynet. Personalet har haft en upassende og uetisk adfærd overfor udsatte unge, men nu viser det sig, at der længe har været problemer på institutionen. Få overblikket over problemerne på Skodsborg her.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mads Mose VikkelsøSøren DahlAndreas Wind

Der var en forråelse blandt personalet på Specialinstitutionen Skodsborg og en upassende og uetisk adfærd overfor udsatte unge.

Sådan lyder konklusionerne, efter Socialtilsynet var på uanmeldt tilsynsbesøg i begyndelsen af oktober i år.

Nu kan Altinget afslører, at problemerne på specialinstitutionen ikke kun begrænser sig til i år, men at der siden 2018 har været udfordringer på institutionen med personalet og håndteringen af de unge.

Læs her, hvordan Specialinstitutionen Skodsborg endte med et komme under skærpet tilsyn og få tre påbud.

3. januar 2018 er Socialtilsynet på uanmeldt tilsyn
Overfor tilsynet giver de unge udtryk for, at de savner forståelse, empati og omsorg fra personalet. Der er de unges oplevelse, at de bliver forskelsbehandlet af personalet, hvor nogle får en voldsommere behandling end andre.

Det er også de unges oplevelse, at personalet har en konfliktoptrappende adfærd - og der fortælles om, at en ung er blevet magtanvendt, mens vedkommende var nøgen, ved at blive rullet ind i en dyne.

Det vurderes af tilsynet, at flere magtanvendelser kunne være undgået, hvis personelt havde været mere pædagogiske og var gået i dialog med den unge.

Unge bliver også spurgt ind til deres menstruationscyklus, hvis de er kede af det.  

En ung er blevet overfaldet af en anden ung og skal efterfølgende sys i panden. Den samme unge er blevet undersøgt virginal af politiet for besiddelse af stoffer, fordi en anden ung havde anmeldt hende til politiet. Den unge oplever det som "voldsomt grænseoverskridende og krænkende".

Om Specialinstitutionen Skodsborg

Kilde: Københavns Kommunes hjemmside og Tilbudsportalen.dk

Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet i en længere periode har haft indskrevet flere unge, som har været mere udadreagerende og truet medarbejderne på det personlige plan.

Der er ifølge tilsynet en risiko for, at medarbejderne kan få sværere ved at bibeholde den professionelle pædagogiske refleksion.

Tilsynet advarer om, at det kan føre til, at der opstår en forråelse i personalegruppen.

8. marts 2018 kommer Den Sociale Døgnvagt på besøg
Den Sociale døgnvagt er på besøg og kritiserer personalet for i hemmelighed at tilkalde politiet for at lave ransagninger. De unge bliver ikke oplyst, at det er personalet, som tilkalder politiet for at lave ransagninger af de unges værelser for stoffer.

Det anfægtes yderligere af de udsendte fra Den Sociale Døgnvagt, at der har været to tilfælde, hvor politiet har undersøgt en de unges kønsdele for stoffer, hvor der begge gange ikke var noget.

Der samtidig bekymring over, at de delvist lukkede afdelinger minder om noget fra et isolationsfængsel.

19. juni 2018 er Socialtilsynet på anmeldt tilsyn
Tilsynet noterer i rapporten, at personalet gør brug af en retorik, som giver tilsynet indtryk af, at der er tale om fængselslignende ophold.

Der er udtryk som ”udgang”, og der gøres brug af bestemte tidsintervaller og afgrænset mulighed for at forlade tilbuddet.

Der er grænseoverskridende og nedladende tale i institutionen både mellem de unge og personalet. Unge fortæller tilsynet, at personalet ikke taler respektfuldt til dem.

6. december 2018 er Socialtilsynet på anmeldt tilsyn
De unge giver igen udtryk for, at de voksne ikke taler pænt til dem og er med til at optrappe konflikter. Samtidig er der en klar opfattelse af, hvem personalet kan lide af de unge, og hvem de ikke kan.

Der har siden tilsynet i sommeren 2018 været to overgreb. Et overgreb på en medarbejder og et på en ung.

Det er tilsynets vurdering, at det ikke blot er et udtryk for et øjebliksbillede, men at de unge oplever daglig utryghed, verbale trusler og chikanerier.

Tilsynet anbefaler institutionen at have større fokus på vredes- og konflikthåndtering.

4. og 5. februar 2019 er Ombudsmanden på besøg
Da Ombudsmanden er på besøg noterer de, at personalet ikke registrerer magtanvendelser korrekt og til tiden. 

Dertil fortæller unge, at de udsættes for voldelige magtanvendelse og en har skulle lave en urinprøve uden samtykke.

Ledelsen på Skodsborg fortæller, at de unge ofte ikke synes, at det er ”fedt” at være på Skodborg, samt at forældrene ofte heller ikke synes, at det er godt for deres børn at være der. Ifølge ledelsen er forholdet godt, målgruppen taget i betragtning.

Ledelsen spørges også ind til stoffer på institutionen, hvortil de svarer, at de ikke oplever det som værende et problem, men at forældre og unge nok vil sige noget andet.

22. oktober 2019 er Socialtilsynet på uanmeldt tilsyn
Tilsynet vurderer i rapporten, at de unge i mindre grad oplever at blive hørt og heller ikke trives på Skodborg.

Tilsynet påpeger, at personalet skal passe på, at de ikke udsætter de unge for unødigt krænkende adfærd i form af magtanvendelser, selv om kriterierne kan være der.  

23. januar 2020 er Socialtilsynet på anmeldt tilsyn
Socialtilsynet hæfter sig ved, at de unge ved flere tilsynsbesøg i samtalerne med tilsynet har udtalt, at de ofte havde en oplevelse af ikke at blive hørt og respekteret af medarbejderne i den grad. som de unge selv ønskede det.

De unger giver også udtryk for, at personalet ikke er opmærksomme på de unges individuelle vanskeligheder. Yderligere oplever de unge en nedladende tone og trusler om at blive sat på den delvist lukkede afdeling.

10. og 15. februar 2021 er Socialtilsynet på anmeldt tilsyn
Ved dette besøg hæfter tilsynet sig særligt ved en hård tone med meget sarkasme og ironi, som personalet bruger overfor de unge.

Personalet får at vide, at de straks skal stoppe med dette, da det ikke er hensigtsmæssigt at gøre brug af overfor udsatte unge.

Tilsynet vurderer, at flere magtanvendelser kunne være undgået, hvis man havde valgt en anden tilgang overfor den unge.

Dertil er nogle medarbejdere så konfliktoptrappende, at det ifølge tilsynet er bekymrende.

4. og 7. oktober 2021 er Socialtilsynet på to uanmeldte besøg
Da tilsynet er på besøg, bliver de bekendt med, at personale ydmyger og mobber unge på institutionen.

Samtidig er der ifølge tilsynet en stiltiende accept blandt resten af medarbejdergruppen, der får tilsynet til at konkludere, at der er opstået en forråelse i personalegruppen.

Videoer, som tilsynet kommer i besiddelse af, viser, hvordan personale kalder unge for ”fisse” og ”pikhoved”, samt at en ung bliver magtanvendt med et knæ i brystet og en hånd på struben.

8. december 2021 får Skodsborg alvorlig kritik
De to uanmeldte besøg i oktober fører til, at Socialtilsynet sætter Specialinstitution Skodsborg under skærpet tilsyn og giver dem tre påbud.

Det sker, efter at Socialtilsynet kan konkludere, at personalet har haft en upassende og uetisk adfærd over for de unge på institutionen.

Skodsborg får til 15. februar 2022 til at rette op på trivslen blandt de unge, få styr på medarbejdernes kompetencer og en bedre ledelse af stedet.

På trods af problemerne er Specialinstitutionen Skodsborg blevet godkendt af Socialtilsynet i alle tilsyn der har været fra 2018 af.

Tilsynet lægger flere gange vægt på i rapporterne fra besøgene, at det er en særlig udsat og svær målgruppe. Deres trivsel er dermed også afhængig af de vanskeligheder, de har, og kan ikke kun tilskrives forholdene på Skodsborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00