Tilbageblik: Her er det politiske år i fotos

BILLEDSERIE: Skete der egentlig noget andet end Corona og minksagen i 2020? Altinget tager dig med på den store ”gud-ja-det-er-da-også-rigtigt-tur”. Et gensyn med et helt usædvanligt år.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Januar

Det virker, som om briterne altid har været på vej ud af EU. Men 31. januar skete det faktisk officielt. Siden da har der været mere eller mindre tumultariske forhandlinger om den fortsatte forhold mellem os og Storbritannien. Ingen aner, hvor det ender.

Februar

Alternativets politiske liv var kort, grønt og brutalt. Få havde spået dem chancen ved folketingsvalget i 2015 og endnu færre, at partiet ville gå i opløsning, som det gjorde fem år senere, da et flertal af medlemmerne valgte den nu fratrådte formand Josephine Fock over den Uffe Elbæk-støttede Rasmus Nordquist. Herefter forlod Elbæk og hans håndgange mænd deres gamle projekt og startede et nyt. En alt for menneskelig historie om de gode viljer og idealerne, der møder den barske politiske virkelighed.

Marts

De fleste vil huske dagen, 11. marts 2020, resten af deres liv. På et danmarkshistorisk pressemøde holdt statsminister Mette Frederiksen sin berømte tale, da hun lukkede landet ned. Hjemmearbejde, hjemmeskoling og håndsprit blev nye fænomener i danskernes hverdag, mens de i hobetal slog ring om statsministeren.

April

En måned senere begyndte den proces, hvor forholdet mellem danskerne, der skulle gøre, som de fik fortalt, for at mindske smittetrykket, og de myndigheder, der overbragte dem informationerne, at blive mere anstrengt. Københavnerne måtte kun gå i én bestemt retning rundt om Søerne. Og selv dem, der badede i havnen, blev vejledt (som det hed) om den rette adfærd (det vil sige: holde op med det).

Maj

I maj blev den såkaldte Instrukskommission indledt – også med deltagelse af sagens absolutte hovedperson, tidligere integrationsminister Inger Støjberg. Spørgsmålet, kommissionen skulle finde svar på, var enkelt: Vidste Støjberg, at hendes instruks om adskillelse af gifte asylanter, hvor den ene var under 18, ikke var lovlig? I december slog Instrukskommissionen så fast, at instruksen fra Inger Støjbergs ministerium var "klart ulovlig" - og at ministeren holdt fast i at ville adskille alle asylparrene, selvom hun var advaret om, at det ville være ulovligt.

Juni

Et år efter det, nogle iagttagere har beskrevet som landets første klimavalg, blev klimaloven vedtaget. Dermed blev målet om 70 procents reduktion af klimagasserne inden 2030 gjort til lov. Det blev fejret som et stort skridt på vejen til den grønne omstilling. Siden da er tingene blevet noget sværere. Den grønne dagsorden bliver ikke mindre højspændt næste år.

Juli

20. juli afgik en af de mest markante figurer i nyere dansk politik ved døden. Lone Dybkjær var folketingsmedlem og europaparlamentariker for Det Radikale Venstre, den første kvindelige minister for sit parti og det første radikale medlem af Europaparlamentet. Lone Dybkjær blev stedt til hvile fra Holmens Kirke i København.

August

Folketingsvalget i 2019 blev en historisk nedtur for Dansk Folkeparti. Decimeret til 8,7 procent var det en given sag, at det måtte få politiske konsekvenser. Rygterne svirrede om, at Morten Messerschmidt gik efter formandsposten. Om de var sande eller ej, får vi nok først endelig at vide om nogle år. Sikkert er det, at Kristian Thulesen Dahl i august kunne præsentere ham som ny næstformand for partiet.

September

Ud af Alternativets kollaps – og en vigtig årsag til det – voksede Uffe Elbæks beslutning om at forlade sit eget projekt og starte forfra med et endnu et grønt parti. På en solrig septemberdag på Blågårds Plads på Nørrebro præsenterede Sikandar Siddique med Uffe Elbæk i en tilbagetrukket position Frie Grønne. Partiet har nok ikke de største chancer for parlamentarisk succes. Men det har Elbæk selvfølgelig prøvet før.

Oktober

Knap var Folketinget åbnet, og den politiske sæson begyndt igen, før MeToo-bølgen oversvømmede dagsordenen. De Radikales politiske leder Morten Østergaard blev første prominente mandlige politiker, der måtte nedlægge sit hverv på grund af sine hand- linger i fortiden. Derefter kostede det samme Frank Jensen posten som overborgmester i København.

November

I årets næstsidste måned blev danskerne akut bevidste om, at landet havde en stor minkindustri, og regeringens coronastrategi led et alvorligt tillidsknæk. 4. november offentliggjorde Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle danske mink skulle slås ned, også besætninger uden for de såkaldte sikkerhedszoner. Det sidste var der bare ikke lovhjemmel til, og et rodet forløb kostede fødevareminister Mogens Jensen posten som den første i Mette Frederiksens regering.

December 

En bred skare af Folketingets partier bliver kort inden juleferien enige om en ny flerårig aftale for politiet og anklagemyndigheden. Et parti glimrede dog ved sit fravær, og det var Venstre, der brød mere flere års tradition ved at stå uden for det nye politiforlig. Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige var med i aftalen - og også Enhedslisten skrev med aftalen historie, da det var første gang nogensinde, at partiet gik med i et politiforlig.

 

Fotos: Henry Nicholls/Reuters / Philip Davali/ Martin Sylvest / Martin Sylvest / Niels Christian Vilmann / Niels Christian Vilmann / Mads Claus Rasmussen / Michael Drost-Hansen / Liselotte Sabroe / Martin Sylvest / Mads Claus Rasmussen / Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00