Tilpasset cyberlov vedtaget: CFCS får begrænsede muligheder for tvangsovervågning

VEDTAGET: Kun efter aftale kan Center for Cybersikkerhed med ny lov overvåge virksomheders interne data. Til gengæld kan de tvinge sig adgang til transaktionsdata. Sådan landede kompromisset til glæde for både Dansk Industri og CFCS.

Dansk Industri bidrog ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til en skæv debat af den lov, der torsdag blev vedtaget.
Dansk Industri bidrog ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til en skæv debat af den lov, der torsdag blev vedtaget.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Torsdag vedtog et flertal i Folketinget en opdatering af loven om Center for Cybersikkerhed (CFCS).

Loven trak overskrifter om, at centeret, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, kunne tvinge sig adgang til diverse oplysninger hos virksomheder og myndigheder, som de vurderede til at udføre samfundskritiske opgaver.

Indvendingerne gav anledning til justering af det oprindelige forslag, som var fremsat af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Chefen for CFCS, Thomas Lund-Sørensen, glæder sig over den nye lov. Han fremhæver særligt tekniske muligheder som blandt andet bedre mulighed for at dele centerets data med virksomheder og myndigheder, der har været mål for et hackerangreb.

Indskrænkede muligheder for tvang
Et centralt område, som CFCS-chefen også fremhæver, handler om såkaldt tilslutning. Det dækker over, hvornår og hvordan myndigheder og virksomheder skal kobles på CFCS’s overvågning, og det kan ske både foran og bagved sikkerhedsmurene.

Det skabte meget røre, at der i det oprindelige forslag var lagt op til, at CFCS kunne give påbud om, at en virksomhed skulle give lov til, at centeret kunne installere udstyr på indersiden, som kunne monitorere interne data. Muligheden for at påtvinge en sådan løsning er ikke en del af den endelige lov.

”Vi anser det for at være en mindre svækkelse, og vi har stor forståelse for argumenterne imod det. Det kan være teknisk kompliceret at lave den form for intern monitorering. Vi er selvfølgelig kede af, at det ikke kom igennem, men vi er glade for at få modellen baseret på frivillighed,” siger Thomas Lund-Sørensen.

Intern monitorering kan nemlig stadig ske frivilligt, hvad Thomas Lund-Sørensen håber er tilstrækkeligt. Han fortæller, at CFCS under alle omstændigheder foretrækker at gå den vej, når de skal overvåge data hos virksomheder og myndigheder.

Muligheden for påbud er til gengæld blevet indført til brug for ekstern monitorering. Dermed kan CFCS nu påtvinge overvågning af udadgående data fra myndigheder og virksomheder – såkaldt transaktionsdata.

0:000:00