Tilskud til psykolog er en god forretning for staten

WIN-WIN: Det er en overskudsforretning, når staten giver tilskud til psykologhjælp, viser ny analyse. DF og SF vil nu udvide ordningen, men Venstre er tilbageholdende.

Det kan være en god forretning at hjælpe deprimerede unge, før de rammer bunden. For hver krone staten bruger på psykologhjælp, sparer regionerne 3,50 kroner i psykiatrien.

Det viser en ny omkostningsanalyse fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

Bag analysen står Ph.d.-studerende Benjamin Ly Serena, som er i gang med at undersøge, hvilken effekt tilskud til psykologhjælp har for unge over 18 år. De foreløbige resultater viser, at tilskuddet til psykologhjælp har reduceret antallet af 18-årige patienter i psykiatrien med 8,8 procent.

Det giver i sidste ende en stor besparelse i psykiatrien, når de unge ikke skal indlægges. 

”Den merhjælp, der gives i form af tilskud til psykologhjælp, giver en tredobbelt besparelse i den anden ende,” siger Benjamin Ly Serena.

Ordningen bør udvides
Analysen blev præsenteret ved en konference om børn- og ungeliv i mandags arrangeret af Københavns Universitet, Børns Vilkår og Danmarks Statistik.

Siden 1992 har sygesikringen givet tilskud til psykologhjælp for særligt udsatte grupper, og siden 2008 har personer over 18 år kunne få tilskud, hvis de lider af depression. Tilskuddet dækker 60 procent af psykologens honorar for op til 12 samtaler og sænker dermed egenbetalingen til omkring 300 kroner per konsultation.

Benjamin Ly Serena mener, at det er nærliggende at udvide ordningen til også at omfatte unge under 18 år.

”Når besparelsen er større end omkostningen er det for så vidt gratis at give tilskud til psykologhjælp. På den baggrund virker det som en god idé at udbygge ordningen til dem under 18 år,” siger han.

Analysens resultat bliver modtaget med begejstring blandt flere af Folketingets partier. 

”Det her viser, at der er en økonomisk gevinst ved at give unge mennesker tilskud til psykolog,” siger Trine Torp, der er psykiatrordfører for SF.

SF vil give gratis psykologhjælp
SF har længe arbejdet for, at unge under 25 år skal have tilbud om gratis psykologhjælp. I dag har mere end 13 kommuner indført gratis samtaler med psykologer for unge, og flere steder melder kommunerne om ventelister på at komme til psykologsamtaler.

Trods den tilsyneladende succes i kommunerne har SF endnu ikke kunne finde et flertal i Folketinget for at udbrede ordningen. Trine Torp tror dog, at analysen fra Københavns Universitet kan være med til at lægge fornyet pres på regeringen.

”De her tal viser, at det er en overskudsforretning at hjælpe sårbare unge. Så vi føler os endnu mere overbeviste om, at alle unge skal have mulighed for at få gratis psykologhjælp,” siger hun.

DF vil lægge pres på regeringen
Hos Dansk Folkeparti er man også glade for, at der endelig er kommet dokumentation, der peger på, at det økonomisk kan betale sig at give tilskud til psykologsamtaler til unge mennesker med depression. 

”Tallene viser i bund og grund det, man har håbet på. At forebyggelse på det her område virker,” siger psykiatriordfører Liselott Blixt.

Dansk Folkeparti vil nu se på muligheden for at udvide tilskudsordningen til psykologhjælp til at omfatte samtlige aldersgrupper.

”Når vi har denne her dokumentation, så må vi presse på. For det viser sig jo, at det ikke koster en bondegård, men at det faktisk betaler sig selv hjem at give tilskud til psykologhjælp,” siger hun.

Venstre anerkender resultat
For regeringspartiet Venstre kommer analysens resultat ikke som en overraskelse.

”Med psykologhjælp kan man hjælpe hurtigt og mindre indgribende end med eksempelvis senere indlæggelser,” siger socialordfører Carl Holst.

Han vil dog ikke forholde sig til, hvorvidt tilskudsordningen på baggrund af de nye resultater skal udvides til også at gælde unge under 18 år.

”I første omgang vil jeg glæde mig til at dykke ned i resultaterne af analysen,” siger Carl Holst.  

Forrige artikel Kamp om toppost i EU: Studehandler og dolkestød Kamp om toppost i EU: Studehandler og dolkestød Næste artikel Vælgervandring: Socialdemokratiet henter 40.000 vælgere fra DF Vælgervandring: Socialdemokratiet henter 40.000 vælgere fra DF