To ”dark horses” i grønlandsk valg kan overraske

De to nuværende folketingsmedlemmer er storfavoritter, når grønlænderne tirsdag går til stemmeurnerne. Men to ”dark horses” kan overraske, påpeger iagttagere.

Hans Enoksen er den ene af to "dark horses" i kampen om de to grønlandske pladser i Folketinget.
Hans Enoksen er den ene af to "dark horses" i kampen om de to grønlandske pladser i Folketinget. Foto: Christian Klindt Sølbeck / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Grønlands to nuværende folketingsmedlemmer, Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut, er storfavoritter til at generobre Grønlands to pladser i det danske folketing ved valget på tirsdag.

To iagttagere af grønlandsk politik peger imidlertid på, at to kandidater er ”dark horses”, der kan gå hen og snuppe en plads for næsen af Chemnitz Larsen eller Høegh-Dam.

Det er det socialliberale parti Demokraternes spidskandidat Anna Wangenheim og løsrivelsespartiet Naleraqs ”grand old man” Hans Enoksen, der begge spøger i kulissen.

De to partier stod i meningsmålingen fra sidste uge til at få henholdsvis 16,2 og 11,5 procent af stemmerne.

”Det ville være en kæmpe overraskelse, hvis der skulle ske ændringer. Men hvis man endelig ser på eventuelle outsidere, der kunne ændre billedet, er Demokraternes Anna Wangenheim formentlig den eneste, der kan udfordre,” vurderer Christian Schultz-Lorentzen, chefredaktør på den grønlandske avis Sermitsiaq.

Anna Wangenheim, som også er medlem af det grønlandske parlament Inatsisartut, har længe efterlyst et bedre grønlandsk sundhedssystem.

”Det er blevet hendes politiske dna. Manglen på læger og sygeplejersker har bevæget sig op i det røde felt. Senest har statsminister Mette Frederiksen åbnet op for, at hun er villig til at se på eventuel hjælp til ansvarsområder, der er hjemtaget til Grønland, herunder sundhedsområdet.

Kan Anna Wangenheim udnytte den udmelding i valgkampens slutspurt, vil hun kunne høste yderligere stemmer. Det udsultede sundhedsvæsen har været det helt store valgtema. Grønland har desuden en hastigt voksende ældrebefolkning, der vil belaste sundhedsvæsenet yderligere de kommende år,” påpeger Christian Schultz-Lorenzen.