"Flere dør af manglende sammenhæng i sundhedsvæsnet end af coronavirus"

PODCAST: Regeringen skal ikke bruge mindre uenigheder mellem kommuner og regioner som undskyldning for at komme i gang med en sundhedsreform. Det var et af budskaberne, da Stephanie Lose (V), Martin Damm (V) og lægeformand Christian Freitag diskuterede den kommende reform i Altingets podcast. Læs eller lyt med her.

Regeringen skal ikke bruge KL’s og Danske Regioners uenigheder som undskyldning for at nøle med at sætte gang i forberedelserne til en reform af sundhedsvæsenet.

Det var et af de fælles budskaber, da Altingets sundhedspodcast havde samlet talsmændene for sundhedsvæsenets tre hjørnesten til debat om en kommende reform.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) og næstformand i KL Martin Damm (V) afviser kritikken fra blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, at KL og Danske Regioner ligger i en sundhedspolitisk skyttegravskrig i forhold til at blive enige.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Læs også: Heunicke til KL og regionerne: "Kom op af skyttegravene"

KL: Uenighed er ikke et problem
”Her er vi jo alle sammen enige: Kom nu i gang. Så må vi tale os til rette om det, jeg vil kalde forholdsvis mindre ting,” siger Martin Damm i programmet.

Stephanie Lose peger på, at Folketinget jævnligt træffer beslutninger, som enten KL eller Danske Regioner er stærke modstandere af.

Men hun advarer mod hastværk i arbejdet med reformen.

”Jeg kommer ikke som formand for Danske Regioner til at skælde ud på en regering, der går i gang med en dialogproces. Jeg har prøvet at være formand for Danske Regioner, hvor en sundhedsreform var i støbeskeen, hvor der ikke var dialog med regeringen. Og det er ikke et scenarie, som jeg ønsker gentager sig,” siger Stephanie Lose.

Hun understreger dog, at hun undrer sig over, at regeringen ikke har indledt dialogen og sat mere forberedende arbejde i gang.

Værre end corona
Mest frustreret er de praktiserende lægers formand, Christian Freitag, der nu har været formand under fire sundhedsministre, der har lovet at skabe bedre sammenhæng for patienterne. Igen og igen er der kommet forklaringer på, hvorfor det udskydes, noterer han sig.

”Der er rent faktisk flere patienter, der dør af dårlig sammenhæng i dag, vil jeg vove at påstå, end der dør af coronavirus,” siger Christian Freitag.

Læs mere om de konkrete enigheder og uenigheder i den fulde artikel på Altinget Sundhed eller lyt til podcasten. Du kan klikke på startknappen øverst i artiklen eller finde afsnittet i iTunes eller der, hvor du normalt henter dine podcasts. 

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Forrige artikel Beskæftigelsesministeriet får ny departementschef Beskæftigelsesministeriet får ny departementschef Næste artikel Kristendemokraternes vestjyske stemmesluger prøver lykken igen Kristendemokraternes vestjyske stemmesluger prøver lykken igen