Kampvalg om formandspost hos Socialrådgiverne

VALGKAMP: I sidste øjeblik kom to nye kandidater i spil til formandsposten hos Socialrådgiverne ud over Majbrit Berlau, der længe lignede den eneste kandidat. Fortsat politisk uafhængighed er afgørende, mener flere kandidater.
Kasper Frandsen

Når jeg stiller op som formand for Dansk Socialrådgiverforening, er det, fordi jeg gerne vil sikre, at vi fortsat bliver betragtet som en saglig og solidt fagligt funderet med- og modspiller, når social- og beskæftigelsespolitikken skal udvikles. Det kræver, at vi er troværdige og uafhængige af partipolitik.

John Hatting
Formand for Kriminalforsorgsforeningen

Det så længe ud til, at der kun ville blive én bejler til formandsposten hos Dansk Socialrådgiverforening.

Men lige før tidsfristen for indstillinger udløb mandag den 10. september kl. 12, kom to udfordrere på banen for at stille op mod Majbrit Berlau, medlem af hovedbestyrelsen og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten.

Når krydset skal sættes ud for et nyt formandsnavn inden den 11. november, vil det således også være muligt at stemme på John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen, og Flemming Bo Hansen, mangeårig socialrådgiver fra Præstø.

Den nuværende formand for foreningen, Bettina Post, annoncerede i august, at hun ikke ønskede at genopstille. En del af årsagen var, at hendes mulighed for at ytre sig i det daglige er blevet mere bundet i forhold til hovedbestyrelsen - det har hun blandt fortalt i et interview med Altinget.dk.

Netop hovedbestyrelsen har været omdrejningspunktet for kritik, siden Bettina Post i foråret måtte trække en udtalelse tilbage om, at unge, der ikke gad at arbejde, skulle have nedsat deres kontanthjælp til SU-niveau.

Kan miste politisk uafhængighed
I krogene har frygten været, at Dansk Socialrådgiverforening med Majbrit Berlau i spidsen og baggrund i Enhedslisten ville ødelægge foreningens rolle som en uafhængig, socialfaglig fagforening, der i pressen i mange år også har haft rollen som ekspert.

Netop den frygt formulerer John Hatting i sin begrundelse for at stille op.

"Når jeg stiller op som formand for Dansk Socialrådgiverforening, er det, fordi jeg gerne vil sikre, at vi fortsat bliver betragtet som en saglig og solidt fagligt funderet med- og modspiller, når social- og beskæftigelsespolitikken skal udvikles. Det kræver, at vi er troværdige og uafhængige af partipolitik," skriver han.

Majbrit Berlau lover dog i sin begrundelse at værne om den politiske uafhængighed.

"DS har i de sidste år prioriteret en stærk socialpolitisk profil. Jeg vil fortsætte det gode arbejde og sikre, at DS er en troværdig og stærk socialfaglig stemme i debatten. Jeg vil prioritere, at vores stemme bliver hørt af socialpolitikere fra alle partier, og jeg vil værne om den partipolitisk uafhængige linje, som DS har ført i mange år," skriver hun.

Formandsvalget bliver afholdt d. 11. november 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bettina Post

Fhv. formand, Dansk Socialrådgiverforening, borgerrådgiver, Høje-Taastrup Kommune, brevkasseredaktør, Familie Journal
socialrådgiver (København, 1988)

0:000:00