Tre grønlandske ministre trækker sig

EXIT: Tre grønlandske landsstyremedlemmer trækker sig fra Kim Kielsens mindretalskoalition, der går fra tre til to partier.

Flere dages uro i grønlandsk politik kulminerede tirsdag formiddag, da landsstyreformand Kim Kielsen på talerstolen i det grønlandske parlament Inatsisartut meddelte, at tre ud af ni landsstyremedlemmer (Grønlands svar på ministre, red.) i Kielsens ”regering” trækker sig.

Samtidig reduceres Kim Kielsens mindretalskoalition fra tre til to partier, da det liberale parti Atassut trækker sig ud af koalitionen og heller ikke længere vil være støtteparti. Kim Kielsens mindretalskoalition består dermed kun af to partier. Men med Demokraterne som støtteparti har Kim Kielsen lige akkurat fortsat et flertal bag sig i Inatsisartut.

De tre afgående ”ministre” er landsstyremedlem for fiskeri Nikkulaat Jeremiassen (S), landsstyremedlem for erhverv og energi Aqqalu Jerimiassen (Atassut) og landsstyremedlem for natur, miljø og forskning Siverth K. Heilmann (Atassut).

Ude på at tjene penge
Nikkulaat Jeremiassen fra Kim Kielsens Siumut-parti smider håndklædet i ringen, efter at et enstemmigt fiskeriudvalg i Inatsisartut fredag erklærede, at de ikke længere havde tillid til landsstyremedlemmet i kølvandet på en sag om hellefiskeri.

Aqqalu Jerimiassen udtalte i sidste uge, at han ikke tror, at den globale opvarmning er menneskeskabt, og at klimaforskere kun er ude på at tjene penge. Det sendte ham ud i heftig politisk bølgegang, og kritikken haglede ned over landsstyremedlemmet. Ikke mindst fra støttepartiet Demokraterne, der mandag krævede både Jeremiassen og Jerimiassens afgang.

Siverth K. Heilmann trækker sig som landsstyremedlem som en konsekvens af, at hans og Aqqalu Jerimiassens parti, Atassut, forlader Kielsens koalitionsregering.

Erhvervs- og Energidepartementet overtages midlertidigt af landsstyremedlem for boliger og infrastruktur Karl Frederik Danielsen (S). Kim Kielsen overtager selv departementerne for miljø og forskning, mens landsstyremedlem for råstoffer og arbejdsmarked Erik Jensen midlertidigt overtager Nikkulaat Jeremiassens nu tidligere departement for fiskeri, fangst og landbrug.

Forrige artikel V angriber S med udlændinge-pressemøde: ”Men spillet er lidt for gumpetungt” V angriber S med udlændinge-pressemøde: ”Men spillet er lidt for gumpetungt” Næste artikel Topmøde: Mays dagsform kan afgøre Brexit Topmøde: Mays dagsform kan afgøre Brexit
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.