Tre ministre skal stå skoleret om hvidvaskning

KRIMINALITET: S kalder erhvervsministeren, justitsministeren og skatteministeren i hastesamråd. Ministrene skal svare på, hvordan de vil undgå, at danske banker bliver brugt til at hvidvaske penge.

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) kaldt i hastesamråd af Socialdemokratiets Morten Bødskov.
Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er sammen med skatteminister Karsten Lauritzen (V) kaldt i hastesamråd af Socialdemokratiets Morten Bødskov.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Socialdemokratiet vil have erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd for at svare på, hvordan regeringen vil lukke huller i lovgivningen, der har gjort det muligt at bringe et milliardbeløb i skattely via danske banker.

”Man kan undre sig over, at så store milliardbeløb kan gå igennem danske banker fra øjensynligt kriminelle til skatteunddragere i skattely og dermed uantastet gå gennem flere forskellige forretningsgange,” siger Morten Bødskov (S), formand for Erhvervsudvalget, til Altinget.

”Nu vil vi bede om en redegørelse fra ministrene om, hvad de mener om det her, og så vil vi tage det område for område. Først erhverv, så justits og så skat efterfølgende, og så må vi se, hvad de mener, der er problemet i det her,” tilføjer han.

Syv milliarder i skattely via danske banker
Indkaldelsen sker, efter Berlingske tirsdag skriver, at flere danske banker, herunder Danske Bank og Nordea, angiveligt er blevet brugt til international økonomisk kriminalitet.

Ifølge Berlingske har efterforskning af blandt andre myndighederne i Moldova og Letland vist, at et netværk af internationale kriminelle gennem flere år har haft held med at skjule flere milliarder kroner fra ulovlige aktiviteter via konti i flere store, internationale banker. Herunder Nordea i Danmark og Danske Banks estiske filial.

De danske banker er formodentlig brugt til at overføre syv milliarder kroner til skattely i perioden 2011 til 2014.

Læs også: Medie: Danske banker brugt til at hvidvaske milliarder

Derfor vil Morten Bødskov nu have de tre ministre til at forklare, hvilke tiltag de mener er nødvendige for at undgå lignende sager fremadrettet. Ifølge Morten Bødskov skal det sikres, at den nuværende lovgivning er god nok:

”Tilsynet med bankerne skal efterses, politi- og anklagemyndighedernes muligheder for at forfølge det her (økonomisk kriminalitet, red.) skal efterses. Og så skal der ses på, om skattelovgivningen er tilstrækkelig for at dæmme op for, at danske selskaber bliver brugt som kanal for kriminelle penge til skattely,” siger Morten Bødskov.

Udtalt kreativitet i finanssektoren
Overførslerne af pengene, der er gået via danske banker til selskaber i skattely, har fundet sted, mens Morten Bødskov selv var justitsminister i Thorning-regeringen. Ifølge Morten Bødskov havde regeringen allerede fokus på området dengang.

”Der blev lavet pakker til indsats mod økonomisk kriminalitet, også dengang jeg var justitsminister, men det her er bare et bevis på, at kreativiteten i visse dele af finanssektoren er meget udtalt, og at vi som lovgivere hele tiden skal følge området og være i tæt dialog både med myndigheder og de dele af finanssektoren, som helt åbenlyst har en egeninteresse i, at det her ikke finder sted hele tiden.”

Men burde I have strammet mere op, dengang du selv sad som justitsminister, for at undgå det her?

”Altså vi lavede jo masser af ting, og alt er lavet i brede aftaler i Folketinget, og det er svært at have øje på sådan noget her. Nu er det kommet frem, og så må vi se, hvad vi kan gøre for at sikre, at det ikke sker i fremtiden.”

Initiativer på vej
Erhvervsminister Brian Mikkelsen betegner sagen om hvidvaskning som meget alvorlig.

Over for DR siger Brian Mikkelsen, at regeringen allerede har en række lovinitiativer på vej, som vil stramme kontrollen med hvidvask i danske banker. Et af initiativerne er, at bankledelser i højere grad skal stilles til ansvar for mangelfuld kontrol.

”Det handler jo også om, at vi indskærper over for lederne, at de har et ansvar, og hvis de ikke lever op til ansvaret, må det få konsekvenser for dem. Vi skal også have undersøgt, hvilke andre sanktioner vi kan give dem. Jeg mener for eksempel, at de skal have højere bøder. Og så skal vi have lavet en mere aktuel hvidvaskningsstrategi internationalt,” siger Brian Mikkelsen til DR.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00