Tredje år i træk: Flere unge søger en erhvervsuddannelse

EUD: Flere grundskoleelever søger mod en erhvervsuddannelse. Undervisningsministeren roser udviklingen, mens forsker sår tvivl om, hvorvidt det er realistisk at nå 2020-målsætningen.

Hver femte elev i 9. og 10. klasse har søgt ind på en erhvervsuddannelse i 2019, viser spritnye tal fra Undervisningsministeriet.

20,1 procent af eleverne i grundskolen ønsker nemlig at begynde på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. Det svarer til en stigning på 0,7 procentpoint siden sidste år.

"Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større," lyder det i en pressemeddelelse fra undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Hos Socialdemokratiet er erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye glad for de nye tal.

"Det kan godt være, at det går langsomt, men nu er kurven endelig knækket. Hvis vi undgår at ryge i totterne på hinanden herinde på Christiansborg og fastholder det politiske fokus, så skal tallet nok fortsætte med at stige," siger han.

 

Forsker: Urealistisk at nå 2020-mål
Men det bliver svært at nå den politiske målsætning om, at 25 procent af alle folkeskoleelever på en årgang i 2020 vælger en erhvervsuddannelse, vurderer seniorforsker hos Vive Peter Koudahl. 

"Det er tvivlsomt, om det lykkes at leve op til 2020-målsætningen, når man ser på, at tallet de seneste to år er steget med cirka en procentpoint. Man kan ikke tale om, at kurven er knækket, selvom politikerne siger det," siger han.

Ifølge forskeren er det stadig uvist, hvad der har fået søgningen til erhvervsuddannelserne til at stige de seneste år.

Du kan læse flere reaktioner fra politikerne i denne artikel på Altinget: uddannelse, hvor du også kan læse forskerens bud på, hvordan vi kan få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Du kan tegne et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Her er regeringens og DF's aftale om en ny sundhedsreform Her er regeringens og DF's aftale om en ny sundhedsreform Næste artikel Overblik: Sådan bliver den kollektive trafik uden regionerne Overblik: Sådan bliver den kollektive trafik uden regionerne
Professor guider: Derfor er EU-topmødet vigtigt

Professor guider: Derfor er EU-topmødet vigtigt

TOPMØDE: Professor Marlene Wind gennemgår de væsentligste punkter før EU-topmødet, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) skal forhandle om EU's syvårsbudget og genopretningsfonden.