Debat

Trine Bramsen: Kære voksne, tænk over jeres fordomme om lgbt+-børn, før I skriver

En ny undersøgelse om lgbt+-børns trivsel er alarmerende læsning. Lad det være en anledning til voksne mennesker genovervejer, hvordan de skriver om lgbt-personer på sociale medier, skriver socialdemokratiets ligestillingsordfører, Trine Bramsen.

Det er svært at se, hvordan vi skal give gruppen af lgbt+børn en oplevelse af, at de til fulde er accepteret og forstået, når selv voksne mennesker, der kan finde på at være så nedladende, fordomsfulde og fordømmende, skriver Trine Bramsen.
Det er svært at se, hvordan vi skal give gruppen af lgbt+børn en oplevelse af, at de til fulde er accepteret og forstået, når selv voksne mennesker, der kan finde på at være så nedladende, fordomsfulde og fordømmende, skriver Trine Bramsen.Foto: Jaroslav Ozana/AP/Ritzau Scanpix
Trine Bramsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kommentarer som "børn af pædofile forældre", "psykisk syge forældre og børn", "amerikansk indoktrinering af danske børn" er blot nogle af de kommentarer man støder på, hvis man på sociale medier læser om transkønnede børn.

Samtidig konkluderer en netop offentliggjort undersøgelse om lgbt+-børns trivsel, at børnene føler sig stigmatiserede og ikke bliver forstået og rummet i vores samfund.

Undersøgelsen er frygtelig læsning, hvis man er oprigtigt optaget af, at alle børn skal have en god og tryg opvækst.

Næsten hver fjerde lgbt+-elev angiver i undersøgelsen at have lavt selvværd og 40 procent udtrykker, at de har lav livstilfredshed. Det er vi nødt til at tage alvorligt.

Ordene fra de voksne er så hårde og fordomsfulde, at man kun kan håbe på at ingen af de børn, som i forvejen har det svært læser med.

Trine Bramsen (S)
Ligestillingsordfører

Endnu voldsommere læsning er det, at 40 procent af lgbt+-eleverne i folkeskolen og på FGU har været selvskadende inden for det sidste år. Også angst og depression fylder blandt lgbt+-eleverne.

Voksne skal tale pænt

At så stor en gruppe af danske børn er så kede af livet er bedrøvelig læsning.

Særligt når man sammenholder det med de kommentarer, som voksne mennesker på sociale medier har til såvel undersøgelsen som gruppen af børn.

Det er voksne mennesker, der gør sig til dommere over, hvordan børn skal leve, hvad de skal føle, og hvad de må identificere sig med. Ordene fra de voksne er så hårde og fordomsfulde, at man kun kan håbe på at ingen af de børn, som undersøgelsen altså understreger i forvejen har det svært, læser disse.

Det er svært at se, hvordan vi skal give gruppen af lgbt+-børn en oplevelse af, at de til fulde er accepteret og forstået, når selv voksne mennesker, der burde have lært hvad det vil sige at opføre sig ordentligt, kan finde på at være så nedladende, fordomsfulde og fordømmende.

Læs også

Undersøgelsens hovedkonklusioner kalder på handling.

Så mange børn må ikke få lov til at være så kede af det, i et land hvor så meget kunne være så godt, og hvor vi kalder os frie.

Det kræver selvfølgelig, at vi får taget hånd om de problemer, der måtte være blandt vores institutioner.

Men det kræver også, at der er voksne, der tænker over deres adfærd på sociale medier, og hvilken påvirkning det har for børnene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024