Trods kritik fra udlandet: Støttepartier bakker fortsat op om lukkede grænser

GRÆNSER: Selvom EU kritiserer Danmarks indrejseforbud, og de svenske myndigheder kalder det ”meningsløst”, bakker alle støttepartier fortsat regeringen op. ”Tiden må vise, om vi overreagerer,” lyder det fra SF.

De Radikales Kristian Hegaard (tv.) ryster ikke på hånden over svenskernes kritik, men bakker fortsat op om grænselukning.
De Radikales Kristian Hegaard (tv.) ryster ikke på hånden over svenskernes kritik, men bakker fortsat op om grænselukning.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Det er helt meningsløst at lukke grænserne, som Danmark har gjort lørdag middag. Det mener de svenske sundhedsmyndigheder, der afviser at indføre lignende tiltag.

”Historisk har det vist sig at være en fuldstændig meningsløs foranstaltning. Virussen kan ikke holdes væk. Der er ingen studier, der kan bevise det. Tværtimod vil det skade os økonomisk,” siger Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, til Aftonbladet.

Også i Bruxelles har man advaret imod at indføre indrejseforbud, kort før den danske beslutning blev truffet.

”Generelle indrejseforbud bliver ikke opfattet som det mest effektive af WHO. Derudover har det en social og økonomisk slagside. Det forstyrrer folks liv og forretninger på tværs af grænserne,” sagde Ursula von der Leyen på et pressemøde fredag aften.

Kritikken fra Sverige får os ikke til at ryste på hånden. Sverige har jo været bagud med mange andre ting i forbindelse med denne her sag

Kristian Hegaard
Retsordfører, Radikale

R: Sverige har været bagud førhen
I Folketinget er der til gengæld fuld opbakning til regeringens indrejseforbud. Og det ændrer kritikken fra udlandet ikke på.

”Vi følger de forslag og anbefalinger, der kommer fra vores myndigheder, og tager det skridt for skridt. Kritikken fra Sverige får os ikke til at ryste på hånden. Sverige har jo været bagud med mange andre ting i forbindelse med denne her sag,” siger De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard.

Normalt er diskussionen om lukkede grænser og national enegang et tema, der optager jer meget hos De Radikale. Er der ikke nogle svære overvejelser i denne her beslutning, som krydser klinger med jeres ideologiske standpunkt?

”Det er et drastisk skridt at tage, men det er udelukkende begrundet i sundhedsfaglige årsager, og det er netop i sådan nogle situationer, at der er dispensation til at gøre det. Desuden ligger det helt inden for EU-reglerne. Derudover har jeg ikke mere at tilføje,” siger Kristian Hegaard.

”Vi lægger skinnerne, mens toget kører”
Hos SF bakker man også fortsat op om beslutningen.

”Jeg bliver nødt til at sige, at ingen af os har prøvet det her før. Vi lægger skinnerne samtidig med, at vi kører. Derfor har jeg heller ingen grund til at betvivle, at regeringen gør det rigtige,” siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Hun noterer sig kritikken, men mener ikke, at nogen kan spå om, hvem der handler klogest, før støvet har lagt sig.

”Fremtiden vil vise, om vi overreagerer eller ej. På nuværende tidspunkt bakker vi op. Og så kommer der en kæmpe erfaringsopsamling på det her forløb senere,” siger hun.

Også Enhedslisten bakker fortsat op om indrejseforbuddet, men erkender, at det er et svært dilemma.

”Vi har lyttet til Sundhedsstyrelsens vurderinger om at tage alle forholdsregler, der er mulige. Men det har været vigtigt for os, at det kun er en midlertidig løsning, ligesom Politiet stadig skal have ressourcer til at kunne løse almindelige politiopgaver,” siger Rosa Lund (EL).

Brostrøm: Det er en politisk beslutning*
Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har netop til et pressemøde lørdag klokken 14:00 forholdt sig til de sundhedsfaglige begrundelser for grænsekontrollen.

"Det er en politisk beslutning. Og det respekterer vi," siger han.

På spørgsmålet, om beslutningen er effektiv i forhold til at undgå smittespredning, gentager han:

"Som sagt, det er en politisk beslutning. Der er ikke særlig god dokumentation for effekten af tiltag som grænselukning."

* Opdateret med Søren Brostrøms udtalelser kl. 14:30. De citerede politikere har ikke haft mulighed for at forholde sig til Brostrøms udtalelser endnu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00