Trods modstand: LO og FTF indkalder til ekstraordinære kongresser om fusion

FUSION: LO og FTF har netop indkaldt til ekstraordinære kongresser om fusion af de to hovedorganisationer. 3F og flere mindre forbund stiller sig stærkt kritisk over for sammenslutningen.

Skal LO og FTF fusioneres?

Det skal delegerede fra medlemsforbund af de to hovedorganisationer tage stilling til, når der afholdes ekstraordinære kongresser for organisationerne 13. april i Odense.

Stemmer to tredjedele af de delegerede for, vil det betyde en ny hovedorganisation, som repræsenterer 1,5 millioner danske lønmodtagere.

”Jeg synes, vi er nået frem til et stærkt grundlag for at beslutte, om vi skal etablere en ny hovedorganisation for lønmodtagerne i Danmark," siger LO’s formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

Hos FTF ser man meget positivt på en fusion:

"Det er en historisk mulighed for fagbevægelsen. Lønmodtagerne i Danmark kan få en meget stærk stemme – med en solidarisk vision og en handlekraftig organisation," siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

3F siger nej
Beslutningen om at indkalde til ekstraordinære kongresser blev truffet af hovedbestyrelsen i LO og forretningsudvalget i FTF fredag formiddag.

Det er dog langtfra sikkert, at det lykkes at opnå flertal for fusionen.

Torsdag stemte hovedbestyrelsen i 3F enstemmigt nej til fusionen. Og som det største medlemsforbund i LO vejer de 104 delegerede fra 3F tungt på vægtskålen, når 400 LO-delegerede til april skal stemme om fusionen.

Kravet om to tredjedeles flertal betyder, at 134 nej-stemmer vil få fusionen til at kollapse. Og ud over 3F har mindre LO-forbund som Blik og Rør, Malerforbundet og Serviceforbundet meddelt, at de agter at sætte hælene i.

I det næststørste LO-forbund HK stemte hovedbestyrelsen torsdag dog enstemmigt ja til fusionen. Dansk Metal, FOA, Socialpædagogerne og Dansk El-Forbund bakker også op om fusionen, mens fødevareforbundet NNF anbefaler et lidt mere lunkent ja.

På FTF-siden er der opbakning fra store forbund som Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet, mens Farmakonomforeningen, Prosa, Finansforbundet, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening og Konstruktørforeningen er modstandere af en fusion.

Superorganisation kan blive realitet fra 2019
3F begrunder blandt andet fusionsmodstanden med, at en ny hovedorganisation vil kunne prioritere kortuddannedes efteruddannelsesbehov.

"Skulle der på LO's ekstraordinære kongres, på trods af 3F's holdning, være et kvalificeret flertal for opløsning af LO og en fusion med FTF – og et tilsvarende kvalificeret flertal for fusionen i FTF – vil vi naturligvis fortsat aktivt arbejde for, at 3F er medlem af et stærkt, solidarisk fællesskab og en slagkraftig hovedorganisation – både i den nationale, regionale og lokale interessevaretagelse og offentlige debat," sagde 3F-formand Per Christensen efter torsdagens bestyrelsesmøde.

Han støtter dog, at diskussionen nu rundes af på en ekstraordinær kongres:

"Det er helt naturligt, at den forhandlingsproces, som der blev givet grønt lys til på en LO-kongres, også afrundes på en LO-kongres."

Hvis fusionen godkendes af de delegerede, vil den nye hovedorganisation have virkning fra 1. januar 2019.

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel OK18 går i forlænget spilletid: Helt enige om at være vildt uenige OK18 går i forlænget spilletid: Helt enige om at være vildt uenige