Markedet reagerer voldsomt på russisk gasstop: Troede du gasprisen var høj i vinter, så bare vent til næste vinter

Over 400.000 husstande, som var ramt af høje varmeregninger i vinter, fik onsdag en kompenserende varmecheck. Nu viser ny analyse, at gasprisen vil tage et endnu større spring til vinter. Ministeren vil ikke på forhånd love hjælp til de ramte.

Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En hed augustdag kan vinteren virke lagt væk. Og dyre varmeregninger endnu længere væk.

Men ifølge en ny analyse af forward-markederne venter der snart nye vilde gasregninger til danske boligejere og industri.

For folk med en presset økonomi kommer regningen til boligopvarmning til at være rigtig, rigtig mange penge.

Kristian Rune Poulsen
Konsulent, Green Power Denmark.

”Priserne på gas var usædvanligt høje i vinter, vi har ikke set noget lignende før – men siden er gaskrigen mellem EU og Rusland eskaleret endnu mere,” siger Kristian Rune Poulsen, der er konsulent i Green Power Denmark.

Normalt er den gennemsnitlige rå gaspris omkring 1,6 kroner pr m3 gas, men den steg til 8,6 kroner m3 i vinter. Nu viser analysen fra Green Power Denmark, at vi kan se frem mod en vinter med en rå gaspris på omkring 17 kroner pr m3.

Analysen bygger på markedets forventning til de næste måneders energipriser på energibørsen i Amsterdam. Prisen på den hollandske børs er nemlig styrende for gaspriser i hele Nordeuropa.

Og her har man taget bestik af Ruslands krig i Ukraine, og EU’s reaktion med forslag til energisparetiltag og nye gasleverandører, mens Rusland har svaret igen ved at skrue ned for leverancerne.

Lige nu leverer Rusland under en tredjedel af den gas, landet normalt leverer til EU.

”Det kan virkelig mærkes i priserne. Og for folk med en presset økonomi kommer regningen til boligopvarmning til at være rigtig, rigtig mange penge,” siger Kristian Rune Poulsen.

Tredobling af varmeregning 

Det var den allerede for mange i vinter. De høje gaspriser smitter nemlig også af på strømpriserne.

Derfor blev regeringen og et flertal i Folketinget også enige om en varmecheck til over 400.000 husstande, som har været ramt af høje varmeregninger.

  Rå gaspris (kr/m3) Forbruger pris(inkl. afgifter, moms mm.) (kr/m3) Samlet pris for standardhus vinter (Kr) Stigning i forhold til "normal" Stigning i forhold til sidste vinter
"normal" gaspris. Gns. 2015-2019 1,6 7,3 9038    
Vinter 2021/2022 8,6 16,1 19853 120 procent  
Vinter 2022/2023 (future pris 9/8-2022) 17 26,6 32831 263 procent 65 procent

Analysen af forward-markederne er udarbejdet af Green Power Denmark

Ifølge beregningerne fra Green Power Denmark kan et standardhus normalt opvarmes en vinter med gas for godt 9000 kroner, men samme regning blev mere end fordoblet i vinteren 2021-2022 til over 19.800 kroner. 

Markedets forventning til prisen på gas

Beregningerne er lavet af Green Power Denmark, og buddet på den kommende vinter bygger på de aktuelle priser på den hollandske gasbørs TTF. Med de priser gassen handles til for næste vinter kan forbrugerne se frem til en gasregning som er 65 procent højere end sidste vinters høje priser. Sidste vinter var priserne allerede mere end dobbelt så høje som ”normalt”.

Antagelser i prognosen:

”Normal” gaspris beregnet som et gennemsnit i perioden 2015-2019(før corona) - 1,6 kr/m3, Gaspris vinter 2021/22 8,6 kr/m3, Gaspris vinter 2022/23 (future pris 9/8-2022) 17 kr/m3, Afgifter 2022 2,9 kr/m3, Avance 2021 0,36 kr/m3, Tariffer 2021 0,99 kr/m3, Moms 25 procent, Forbrug vinter(Q4 og Q1) 1236m3, 75% af årligt gasforbrug.

Med de nuværende forventninger til gasprisen kan det løbe op i mere end 32.000 kroner at opvarme et standardhus med gas i de kommende vintermåneder.

Kristian Rune Poulsen fortæller, at mens almindelige husstande ’kun’ skal frygte prisstigninger, så kan industrien oveni høje priser også frygte, at de kan blive bedt om at skrue ned eller helt slukke for gasforbruget i perioder.

Kan skimte ny normal

I juni skærpede Energistyrelsen gasberedskabet og gik i såkaldt ”early warning”, efter Rusland reducerede gasleverancerne til Tyskland. Ifølge Energistyrelsen er der 57 store danske produktionsvirksomheder, som kan være i farezonen for at få nedsat deres gasleverancer.

”Situationen er bestemt alvorlig for dem, der bruger naturgas i industrien,” siger Kristian Rune Poulsen og peger på, at ”vi måske skal begynde at tale om en ny normal, som vi kan skimte ude i fremtiden.”

”Russerne har snart skruet så meget ned, de kan, og så er vi ude af, at de kan bekrige os med det,” siger han og fortsætter:

”Inden for nogle år vil vi som EU kunne gøre os uafhængig af russisk gas og tage dirigentstokken tilbage. Men det kommer med en pris. Det koster noget at udbygge med grøn energi endnu hurtigere end hidtil og skaffe naturgas fra andre steder i verden, som måske skal sejles hertil og derfor er dyrere.”

Klimaminister Dan Jørgensen (S) skriver i en kommentar til Altinget, at der er stor usikkerhed om energipriserne, men Green Power Denmarks beregninger ”kun understreger, at vi skal af med Putins sorte gas.”

”Krigen i Ukraine kan mærkes hos danskerne, og varmechecken er derfor ikke den eneste kompensation, regeringen og et bredt flertal i Folketinget har sikret danskerne, for eksempel har vi også lempet elafgiften og aftalt en ældrecheck. Men det er klart, at regeringen følger energipriserne meget tæt – og opfordrer til, at alle sparer på energien der, hvor de kan,” siger klima,- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00