Troels Lund: Jeg fremmede ikke rutsjebanesag

RUTSJEBANE: Troels Lund afviser at have hjulpet Morten Messerschmidt i sagen om rutsjebanen på Bakken. Ministeren har tiltro til kommunens dømmekraft.
Troels Lund Poulsen (V) afviser at have fremmet sagen om Morten Messerschmidts kærestes rutsjebane på Bakken.
Troels Lund Poulsen (V) afviser at have fremmet sagen om Morten Messerschmidts kærestes rutsjebane på Bakken.Foto: Klaus Holsting
Kristian Aaskov Nielsen

Jeg har på ingen måde lagt et pres. Det er også derfor, jeg har sendt henvendelsen videre til afdelingschefen, og bedt om at få at vide, hvad der er op og ned i sagen. Og så foretog jeg mig ikke videre.

Troels Lund Poulsen
Miljøminister, Venstre

En mail fra Morten Messerschmidt (DF) til miljøministeren. Det var et af omdrejningspunkterne i gårsdagens samråd i Miljøudvalget.

Morten Messerschmidt skrev til ministeren, fordi hans kæreste, Dot Wessman, havde problemer med tilladelserne til sin rutsjebane på Bakken. Spørgsmålet var, om miljøministeren havde været med til at påvirke sagsforløbet, efter at DF-politikeren havde henvendt sig til miljøministeren. Det afviste Troels Lund Poulsen (V).

"Jeg har på ingen måde lagt et pres. Det er også derfor, jeg har sendt henvendelsen videre til en afdelingschef og bedt om at få at vide, hvad der er op og ned i sagen. Og så foretog jeg mig ikke videre," sagde Troels Lund Poulsen.

Morten Messerschmidt beklagede sig i mailen den 15. april over måden, Skov- og Naturstyrelsen, som er ejer af området i Dyrehaven, behandlede sagen på. Samme eftermiddag blev skovrideren afkrævet en forklaring af sin chef.

I mailen skrev Morten Messerschmidt, at han var ked af at forstyrre med sit "smertensbarn igen". Det fik flere af medlemmer i udvalget til at sætte spørgsmålstegn ved, om Troels Lund Poulsen var blevet orienteret flere gange. Det afviste ministeren.

"Jeg har ikke været inde og besvare den mail fra Morten Messerschmidt. Jeg betragter det som en orientering," sagde Troels Lund Poulsen, som understregede, at han heller ikke i andre sammenhænge havde drøftet sagen med Morten Messerschmidt.

Tillid til kommunen
Det var ikke den eneste henvendelse, Morten Messerschmidt havde foretaget i sagen.

Morten Messerschmidt henvendte sig den 19. december sidste år til den tekniske direktør i Lyngby-Taarbæk Kommune. Han var utilfreds med, at kommunen havde udskudt godkendelsen af rutsjebanen og bad derfor om øjeblikkelig grave- og støbetilladelse. Tilladelsen blev herefter givet allerede samme eftermiddag.
Lyngby-Taarbæks borgmester Rolf Aagaard Svendsen (K) har siden erkendt over for DR, at det kunne se ud som om, at man gav efter for DF-politikerens pres, men afvist, at det var tilfældet.

På den baggrund satte SF's miljøordfører Ida Auken på gårsdagens samråd spørgsmålstegn ved, om kommunen har handlet korrekt i sagen.

"Der er noget, der tyder på, at Morten Messerschmidt har fået særbehandling af kommunen. Henvendelsen blev behandlet samme dag, og man rykkede et møde to uger frem fra den 21. til 7. januar. Der var ikke andre punkter på det møde. Jeg er ikke sikker på, at kommunerne kan håndtere sager af denne slags. Der er noget, der tyder på, at man lader sig påvirke af personspørgsmål," sagde Ida Auken.

Men den betragtning er Troels Lund Poulsen ikke enig i.

"Jeg har klar tillid til, at kommunen gør det, der skal gøres. Jeg vil ikke på nogen måde gå ind i, hvordan kommunen varetager deres myndighedsopgave. Jeg noterer mig, at kommunen nu også diskuterer om vilkårene, der er givet for den tilladelse, er opfyldt. Det er på den baggrund, jeg har tillid til, at kommunen kan varetage opgaven," svarede Troels Lund Poulsen.

Auken: For slapt
SF's miljøordfører undrer sig over, at Troels Lund Poulsen ikke sætter spørgsmålstegn ved kommunernes rolle i sådanne sager.

"Jeg synes, det er en slap holdning at sige, at han har tillid, når den gang på gang bliver brudt," sagde Ida Auken efter samrådet.

Hun mener, at sagen er så principel, at den bør interessere ministeren.

"Jeg synes, at det er fint, at kommunen diskuterer, om det her er sket på den rigtige måde. Vi kan høre, at der er flere kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har følt sig presset. Så det er en sag af meget principel karakter, som også bør interessere ministeren," sagde hun.

Sagen er endnu ikke afsluttet, idet ombudsmanden er gået ind i den. Lyngby-Taarbæk Kommune behandler desuden klager om støjniveauet fra den nu opførte rutsjebane.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00