Troels Lund om ny planlov: Vi har fået meget igennem

AFTALE: Erhvervs- og vækstministeren erkender, at regeringen giver sig på centrale punkter, men han fastholder, at aftalen indeholder store ændringer. Socialdemokraterne glæder sig over at have udvandet regeringens udspil i forhold til kysterne.

Fredag morgen blev den nye aftale om planloven fremlagt. 
Fredag morgen blev den nye aftale om planloven fremlagt. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Hjalte T. H. Kragesteen

Det var en flok klatøjede forhandlere med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i spidsen, der torsdag morgen kunne præsentere en ny stor aftale om planlov og strandbeskyttelse.

Efter intensive forhandlinger natten igennem fik regeringen sit brede forlig med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative. Liberal Alliance hoppede fra i sidste øjeblik, fordi aftalen ikke var liberal nok.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen må da også sluge et par store kameler i forhold til regeringens eget udspil. Man han er alligevel tilfreds.

”Nu moderniserer vi planloven, så der gives en lang række frihedsgrader til kommunerne, som de ikke har i dag. Det betyder, at landets borgere og virksomheder nu får mulighed i alle dele af Danmark,” sagde han ved det efterfølgende pressemøde.

Alt i alt er det en helt anden aftale end det, regeringen spillede ud med. Og det er godt for Danmark.

Nicolai Wammen (S)
Politisk ordfører

Troels Lund Poulsen har accepteret, at kystnærhedszonen bliver bevaret. At beslutningen om eventuelt 15 nye kystbyggerier bliver udskudt. Og at strandbeskyttelseslinjen blot bliver lempet i ”moderat omfang”.

Derudover bevares Grønt Danmarkskort, som både Konservative og Socialdemokraterne har kæmpet for. Og Socialdemokraterne får indfriet sit krav om almene boliger.

Erhvervs- og vækstministeren lægger vægt på, at der er sikret en bred aftale, som skaber ro om planloven.

”Det har været fuldstændigt afgørende for os, at det er blevet et bredt forlig. Så vi sikrer sikkerhed for de investeringer, der nu skal finde sted. Men vi er altså kommet igennem med tre fjerdedele af forslagene fra vores udspil,” sagde Troels Lund Poulsen og fortsatte:

”Men det er også klart, at vi har været nødt til at give os på nogle punkter.”

Mange kompromiser
Aftalen indeholder da også en række kompromiser. I forhold til kystnærhedszonen bliver der nu mulighed for, at kommunerne kan udpege udviklingsområder til byudvikling og andet byggeri. Udviklingsområder kan dog ikke ligge, hvor der er udpeget beskyttet og fredet natur, lyder det.

Derudover bliver der åbnet op for udlæg og omplacering af flere kystnære sommerhusområder. I alt op til 6.000 nye sommerhuse, der dog er betinget af, at 5.000 ubebyggede grunde samtidig sløjfes, lyder det.

Lempelserne af strandbeskyttelseslinjen, der stiller strenge krav til byggeri fra vandkanten og 300 meter ind i landet, betyder, at private boligejere ikke længere skal søge om dispensation til mindre ændringer i haven, som man ”i vid udstrækning får dispensation til i dag”. Det handler eksempelvis om terrasser, gyngestativer og højbede, som placeres tæt ved boligen.

Nye muligheder inden for strandbeskyttelseslinjen
De betyder også, at der åbnes for flere muligheder – dog med dispensation – til mindre bygninger og anlæg, selvom det ligger et stykke fra boligen. Udhuse og drivhuse eksempelvis. Der åbnes også for at ophæve strandbeskyttelseslinjen på havne samt arealer, der ligger mellem by og havn. Derudover kan klubber, foreninger og institutionerne bede om lov til at opstille faciliteter ved strandkanten.

Der lægges også op til at gøre landzone-reglerne mere fleksible. Det handler ifølge aftaleteksten om at ophæve planlovens særregler for vanskeligt stillede landdistrikter, og at regler for udlejning og anvendelse af sommerhuse bliver ændret.

Der ligger også en række ændringer, der skal give bedre muligheder for erhvervsudvikling. Tomme bygninger skal nemmere kunne anvendes, og landbruget får mulighed for opføre nye bygninger uden landzonetilladelser, hvis det sker i tilknytning til eksisterende byggeri.

Ingen hypermarkeder
Detailhandlen har også været en væsentlig knast i forhandlingerne, hvor DF, Konservative og Socialdemokraterne har været bekymrede for at lempe for meget. Med aftalen får alle byer – uanset størrelse - mulighed for at etablere udvalgsvarebutikker. Det drejer sig eksempelvis om elektronik- og tøjforretninger, der heller ikke får størrelsesbegrænsninger, ”hvis det ønskes lokalt”.

I forhold til dagligvarebutikker fastholdes et samlet maks-areal på 1.200 kvadratmeter. I bymidter og bydelscentrer hæves grænsen fra 3.500 til 5.000 kvadratmeter.

Dermed bliver der ingen hypermarkeder med planlov-aftalen.

S og K: Vi fik sikret naturbeskyttelsen
Socialdemokraterne hæftede sig under pressemødet ved, at aftalen på en række områder er mindre vidtgående, end hvad regeringen har lagt op til.

”Det, regeringen lagde op til, gik for langt, og vi har nu fået en aftale, hvor der både er plads til udvikling, men hvor vi også passer på det dyrebareste, vi har. Nemlig vores helt fantastiske kyster og strande,” sagde politisk ordfører Nicolai Wammen (S) og fortsatte:

”Alt i alt er det en helt anden aftale end det, regeringen spillede ud med. Og det er godt for Danmark.”

Konservatives miljøordfører brugte sit krudt på at glæde sig over, at de 15 nye kystprojekter er blevet skudt til hjørne.

”Det er lykkedes at finde en sund balance i udspillet. Vi er glade for, at der med den her aftale ikke laves nye forsøgsprojekter. I hvert fald i første omgang,” sagde Mette Abildgaard.

DF er moderat tilfreds
Dansk Folkeparti glæder sig især over, at regeringens udspil om placering af dagligvarebutikker.

”Det har været vigtigt for os, at vi har fået præciseret, at de aftaler, der allerede er i dag, bliver bibeholdt,” sagde erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

Men partiet var ikke udelukkende begejstret. Miljøordfører Pia Adelsteen (DF) er ikke helt tilfreds med resultatet om strandbeskyttelse.

”Jeg fik det ikke 100 procent, som jeg gerne ville. Der er sket fremskridt med en lempelige dispensationspraksis, men det er ikke så meget, som jeg har ønsket. Der er ikke givet ret til egen have,” siger Pia Adelsteen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00