Troels Lund: Useriøst med artilleri-samråd nu

Forsvarsministeriet er først klar med sin redegørelse til politikerne om artillerisagen til august. Indtil da er det useriøst med samråd i Folketinget om sagen, mener fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Nej, lyder det fra SF. Et hurtigt samråd er vigtigt for tilliden i forhandlingerne om den rammeaftale om Forsvarets økonomi, som regeringen gerne vil lande inden for de næste ti dage, mener partiet.

Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Så længe Forsvarsministeriet ikke har afleveret sin redegørelse om artillerisagen, så giver det ikke nogen mening, at afholde et samråd i Folketingets forsvarsudvalg om sagen. Det vil faktisk være decideret useriøst. Sådan lyder budskabet nu fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

“Jeg synes det vil være useriøst, at jeg skal stille op i et samråd, hvor jeg ikke kan sige noget, fordi vi er i gang med at få undersøgt, hvad der er op og ned i denne her sag. Der er desværre kommet mange ting frem, som vi bliver nødt til at give nogle svar på. Og jeg vil ikke være i stand til at give de svar på nuværende tidspunkt,” siger Troels Lund Poulsen til Altinget.

Læs også

Allerede 30. maj - efter Altingets første artikel om sagen - annoncerede Troels Lund Poulsen, at han havde bedt sit system om en redegørelse. Dengang fik partierne bag forsvarsforliget at vide, at ministeren forventede, at redegørelsen var klar inden for 4-5 uger. Altså senest omkring 1. juli.

Fredag i sidste uge sagde Troels Lund Poulsen så til DR, at redegørelsen først kommer til august. Dermed bliver det sandsynligvis forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, der skal fremlægge redegørelsen, da han efter planen er tilbage på ministerkontoret 1. august efter knap seks måneders sygemelding på grund af stress.

Tørre den af på Ellemann

Det er SF og Liberal Alliance, der den 6. juni indkaldte forsvarsministeren i et hastesamråd om sagen. Det er dog endnu ikke lykkedes at finde en dato for samrådet.

Ønsket om et samråd med den fungerende forsvarsminister blev udløst af den stribe af afsløringer, som Altinget de seneste uger er kommet med om forløbet, da forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen i januar bad Folketinget om at hastebehandle og godkende anskaffelsen af artilleri og raketkastere fra Israel for mere end 1,7 milliarder kroner.

SF holder fast i, at det er nødvendigt med et samråd hurtigst muligt.

Læs også


“Når ministeren så firkantet nægter at forholde sig til sagen og forsøger at tørre den af på Jakob Ellemann, når han kommer tilbage, så tyder det på, at det her er en rigtig møgsag for regeringen,” siger SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen og fortsætter:

“Jeg har forståelse for, at Troels Lund Poulsen ikke kan svare på alle spørgsmål om den konkrete sag. Men vi må gå ud fra, at han i hvert fald kan svare på nogen, da embedsværket er det samme, som det var under Jakob Ellemann. Derfor forventer jeg, at han stiller op i et samråd og svarer efter bedste evne. Om ikke andet, så kan han svare på, hvad der er normal procedure på det her område.”

Vigtigt for tilliden i forhandlingslokalet 

Sagen om det israelske våbenkøb kommer lige oven i, at regeringen og Troels Lund Poulsen i disse dage arbejder intenst på senest 1. juli at lande et rammeforlig om Forsvarets økonomi de næste ti år. Det skal gerne fastlægge vejen frem mod, at det danske forsvarsbudget senest i 2030 udgør to procent af bruttonationalproduktet.

Det er regeringens plan, at det mere konkrete indhold så skal fyldes ud ved hjælp af en række delforlig i efteråret.

Den fungerende forsvarsminister har bedt forsvarsordførerne fra SF, Liberal Alliance, Konservative, Radikale, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige om at reservere plads i kalenderen i de kommende dage til bilaterale møder og fælles forhandlinger med henblik på, at lande en aftale i slutningen af næste uge.

Læs også

I det forløb er samrådet vigtigt af hensyn til tilliden i forhandlingslokalet, mener SF.

“Det er vigtigt for tilliden lige nu, hvor vi sidder og forhandler om rigtig mange penge ekstra til Forsvaret, at ministeren er villig til at stille op og svare på de spørgsmål, som vi måtte have,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Et større billede 

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen ser helst ikke, at SF boykotter forhandlingerne.

“Hvis SF vil bruge det her som anledning til, ikke at møde op til forhandlingerne, så vil jeg være ked af det. Det er ikke det jeg håber, kommer til at ske.

Men ville det ikke være bedst at have de svar (om artillerisagen, red.), inden man går videre og laver en aftale om at tilføre milliarder af kroner til Forsvaret og nye indkøb af forsvarsmateriel?

“Nej, det mener jeg faktisk ikke. Jeg har også i min tid som forsvarsordfører lavet mange aftaler med Nick Hækkerup og Nicolai Wammen, da de var forsvarsministre, selvom jeg var i mod nogle af de sager, der kørte dengang.

Læs også


“Det kunne jeg godt holde adskilt. Jeg kunne godt have ting, som jeg var kritisk overfor. Men jeg kunne også godt se det i et lidt større billede,” understreger Troels Lund Poulsen.

Helst Ellemann i samråd 

Enhedslisten, SF, Konservative og Danmarksdemokraterne har også kaldt forsvarsministeren i samråd i finansudvalget om sagen. Der er heller ikke sat nogen dato for det samråd. Og flere kilder indikerer overfor Altinget, at partierne helst gerne ser, at samrådet først gennemføres til august, når Jakob Ellemann-Jensen er tilbage.

Det var nemlig ham, der var den ansvarlige minister, da finansudvalget den 26. januar blev bedt om at hastebehandle to aktstykker om anskaffelse af artilleri og raketkastere for 1,7 milliarder kroner. Behovet for en hastebehandling var blandt andet udløst af, at tilbuddet fra Elbit udløb fem dage senere.

Altinget har dog kunne afsløre, at tilbuddet faktisk først udløber 30. juni.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024