Tvivl om V's holdning til Kirkeasyl

FORENINGSFORBUD: Først gik VKO ind for at forbyde foreningen Kirkeasyl, hvilket medførte kritik fra oppositionen. Nu bakker Venstre ud.
Lars Beck

Først var de tre koalitionspartier Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti enige: Foreningen Kirkeasyl, der har til formål at samle penge ind til de afviste irakiske asylansøgere, skulle lukkes ved lov.

"Der er ikke tvivl om, at Støttekomiteen for Skjulte Flygtninge, som er stiftet af Kirkeasyl, har til formål at bryde loven og undergrave det danske retssamfund. Derfor er foreningen ulovlig, og hvis Justitsministeriet som formodet også når frem til det, så har jeg da en forventning om, at foreningen bliver opløst," sagde Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, til Berlingske Tidende.

Nu hersker der imidlertid tvivl om meningen med Karsten Lauritzens udtalelser, da han over for Politiken forsøger at nuancere tolkningen af sit ordvalg:

"Det er jo ikke noget, vi fra politisk side gør. Vi forbyder ikke foreninger inde fra Christiansborg, og vi forbyder ikke foreninger ved lov. Sådan fremstår det jo i øjeblikket," siger han til Politiken.

Oppositionen kritiserer håndteringen af sagen
Både fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten lyder der kritik af sagsforløbet. Henrik Dam Kristensen (S) mener, at det vil være at gå for langt, hvis man indførte et lovforbud. SF's Villy Søvndal er enig:

"Regeringen er ved at udvikle sig til et galehus. Man savner helt Anders Fogh, der havde et meget klart syn på de demokratiske rettigheder som ytrings- og foreningsfrihed. Det ville være en god ide, om NATOs generalsekretær ville sætte den unge mand på plads," siger han til Berlingske.dk.

Hos Enhedslisten er opfattelsen, at sagen næsten er til at grine over:

"Hvis det ikke var så alvorligt, så er det jo nærmest komisk, at Venstres Karsten Lauritzen den ene dag vil have Kirkeasyl opløst ved lov, og den næste dag vender på en tallerken og nu mener, at politikerne ikke skal blande sig," siger Frank Aaen og fortsætter:

"Men det skyldes selvfølgelig det enkle faktum, at Lauritzen har fundet ud af, at hans forslag var i strid med Grundloven. Det burde han måske lige have undersøgt, før han kom med sit forslag. Det er et pinligt forløb."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00