Udflytning: Det er op til de enkelte ministre

SAMRÅD: Troels Lund Poulsen (V) kan ikke endnu redegøre for, hvordan det økonomiske regnestykke for finansieringen af udflytningen af statslige arbejdspladser fra København skal gå op.

Martin Lorentsen

Socialdemokratiets landdistriktsordfører, Magnus Heunicke, ville onsdag på et samråd vide, hvor meget udflytningen af de statslige arbejdspladser vil koste, og hvordan regeringen har beregnet prisen.

”Hvis det er samme beløb, som det der har været ude omkring NaturErhvervstyrelsen, så skal vi helt op og runde næsten to milliarder kroner, men hvis ministeren siger, at det kan klares for halv pris af det, så er vi på en milliard kroner. Hvad vil denne her øvelse egentlig koste?” spurgte Magnus Heunicke (S).

Baggrunden for Magnus Heunickes spørgsmål er, at regeringen indtil videre har afsat 400 millioner kroner til næste års udflytninger. Alene flytningen af cirka 392 medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen fra København til Sønderjylland kommer i perioden 2016 til 2019 til at koste 184 millioner kroner. Det har NaturErhvervstyrelsen selv beregnet, skriver Berlingske.

Det er foreløbigt kun 15 procent af medarbejderne, der har sagt ja til at flytte fra København til provinsen. Det vil ifølge NaturErhvervstyrelsen løbe op i yderligere 30 millioner kroner om året efter 2019 i dobbelt husførelse, da kun er en del af styrelsen, der flytter fra hovedstaden.

Ressortministre har selv ansvaret
Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er det dog ikke hans ansvar alene at få udflytningspuslespillet til at gå op.

”Det er jo de enkelte ministre, der har ansvaret for at drive deres ministerium. Jeg er ikke overdommer for nogen minister. Jeg skal drive min egen udflytning, og så har jeg været aktivt involveret i den centrale beslutning om udarbejdelsen af planen for de 3900, men der er altså stor, stor forskel,” lød det fra Troels Lund Poulsen.

Erhvers- og vækstministeren uddybede og forklarede forskellen på de statslige arbejdspladser, der bliver udflyttet.

”Der er stor forskel på, hvilke institutioner, der bliver udflyttet, hvordan de bliver udflyttet, og hvad deres baggrund er."

"Det er ikke fordi, jeg ikke vil sige det. Det vil jeg gerne, men i øjeblikket har jeg ikke det billede, som der bliver efterspurgt,” forklarede erhvervs- og vækstministeren.

Troels Lund Poulsen understregede i samme omgang, at der vil blive dannet et mere omfattende overblik, når der i første kvartal kommer en konsolideret implementeringsplan for de respektive ministerier.

Regeringens plan er at flytte 3900 statslige arbejdspladser ud af hovedstadsområdet, hvilket er den største udflytning af arbejdspladser i Danmark nogensinde.

Spørgsmålet faldt, da erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen som onsdag 16. december var kaldt i samråd i udvalget for Landdistrikter og Øer om regeringens beslutning om udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00