Udvalg skal forhindre flere nødløgne

NØDLØGN: Regeringen vil nedsætte et nyt udvalg, som skal forhindre brugen af såkaldte politiske nødløgne i fremtiden. Højesterets tidligere præsident Børge Dahl bliver formand for udvalget. 

Tidligere præsident for Højesteret, Børge Dahl, skal stå i spidsen for et nyt 'nødløgns-udvalg.'
Tidligere præsident for Højesteret, Børge Dahl, skal stå i spidsen for et nyt 'nødløgns-udvalg.'Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Anne JustesenChristian Juhl Mølgaard

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil nedsætte et nyt udvalg med Børge Dahl, tidligere præsident for Højesteret, i spidsen. Udvalget skal komme med en løsning, så Folketinget fremover kan sikres korrekte oplysninger fra embedsværket ovenpå sagen om den såkaldte nødløgn. 

Det skriver Politiken.

Justitsminister Mette Frederiksen har onsdag morgen holdt møde med Folketingets Retsudvalg om det nye udvalg. 

"Vi er enige om at nedsætte et udvalg, der får to opgaver: For det første at sikre, at der ikke er nødløgne i dansk retspraksis, og at der ikke er nogen, der kommer til at benytte sig af det igen," siger Mette Frederiksen (S) i følge TV 2.

Desuden skal udvalget afdække, om der er behov for et nyt organ i Folketinget, som kan sikre, at regeringen kan videregive oplysninger som sikkerhedsspørgsmål.

Foruden formand Børge Dahl, kommer udvalget i følge Politiken til at bestå af to sagkyndige eksperter på professorniveau og to medlemmer, som bliver udpeget fra hver sin fløj i Folketinget.

Ikke flere nødløgne
Udvalget bliver til i kølvandet på sagen om Retsudvalgets aflyste tur til Christiania og den såkaldte nødløgn, som i december sidste år endte med at koste daværende justitsminister Morten Bødskov (S) ministerposten. 

Morten Bødskovs afløser i Justitsministeriet, Karen Hækkerup (S), igangsatte en undersøgelse, som skulle granske forløbet. Der blev gennemført tjenestemandsundersøgelser mod daværende departementschef i Justitsministeriet Anne Kristine Axelsson, samt afdelingschef Jens-Christian Bülow. De blev begge suspenderede, men vendte tilbage til ministeriet i maj, da resultatet af sagen blev en frifindelse af deres rolle samt en blåstempling af brugen af den såkaldte nødløgn. 

Det er netop blåstemplingen af nødløgnen, som er blevet bredt kritiseret af Folketingets partier, der fører til nedsættelsen af det nye udvalg.

Udvalget skal komme med sine betragtninger til foråret, skriver Politiken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Børge Dahl

Fhv. præsident, Højesteret, professor
premierløjtnant af reserven (Hæren 1968), cand.jur. (Københavns Uni. 1972), dr.merc.h.c. (CBS 2000)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00