Uffe Ellemann Jensen
Uffe Ellemann-Jensen modtager Venstres frihedspris for sit engagement i Baltikum og på Balkan. (Foto: Thit Andersen/Altinget.dk)

Uffe modtager Venstres frihedspris

18. november 2012 kl. 11:20
LANDSMØDE: Tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen modtog partiets frihedspris på landsmødet i Herning.
| Flere
HERNING: "Venstres frihedspris går til en person, som ikke altid er kendt for at skabe fred. Faktisk er han kendt som lidt af en ballademager. Men han har gjort det yderste for at fremme fred - både på egen hånd og i EU's virke."

Allerede da ordet "ballademager" undslap regionsformand Carl Holsts læber, stod det klart for de fleste i salen, at Uffe Ellemann-Jensen skulle modtage årets frihedspris på Venstres landsmøde i Herning.

Motivationen for at tildele den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand prisen var især arbejdet for at byde nye østlande velkomne i Europa. Da han som den første udenrigsminister i verden i 1991 anerkendte de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, var han således "modig, fordi han trodsede bekymrede panderynker ikke bare i de vesteuropæiske lande, men også hos magthaverne i Kreml".

Børn på Balkan opkaldt efter Uffe
Ligeledes roste Carl Holst ham for engagementet i arbejdet for at indlemme de borgerkrigshærgede lande på Balkan i det europæiske fællesskab.

"Ikke alle i Danmark mente på det tidspunkt, at Uffe var folkelig nok. Blandt andet på grund af Maastrich-traktaten. Men på Balkan var Uffe en helt, og der er sågar gader og børn, der er opkaldt efter ham," sagde Carl Holst, før han overrakte prisen til Ellemann-Jensen.

Det var en både rørt, glad og stolt eks-udenrigsminister, der tog imod prisen og blomsterbuketten.

"Frihed er sådan noget, vi danskere får i fødselsgave. Det er måske mere selvfølgeligt for os end andre steder i verden, hvor man nogle gange må kæmpe lidt mere for det," sagde han og brugte frihedsbegrevet som afsæt til angreb på venstrefløjsretorikken.

"Når man begynder at konstruere mærkelige formuleringer om, at éns frihed begrænses, hvis man ikke har rettighed til visse offentlige ydelser, så har man ikke forstået, hvad frihed handler om. Derfor er det også vigtigt at huske på den anden del af friheden, nemlig det personlige ansvar."

Uffe: Danmark fodslæbende over for EU
Til slut kom han med en kommentar til den voksende EU-skepsis blandt danskerne - både hos borgerne og politikerne. Og lagde sig dermed i forlængelse af de udskældte tanker fra Jens Rohdes kronik i søndagens udgave af Berlingske, som fik beslutningen om hans spidskandidatur udsat i år.

"Er det bare mig, der er overfølsom, eller er det som om den fodslæben, der har karakteriseret Danmarks forhold til EU, er blevet mere markant," spurgte Uffe Ellemann-Jensen således deltagerne på landsmødet i Herning.

 
Altinget | Christiansborg
 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK