Ugen i dansk politik: Bandekriminalitet og Brexit

OVERBLIK: Den første mobile politistation præsenteres i starten af ugen, og torsdag holder Retsudvalget høring om bandekriminalitet. Og så er der åbent samråd om Brexits konsekvenser for dansk fiskeri.

Retsudvalget holder torsdag høring om bandekriminalitet.
Retsudvalget holder torsdag høring om bandekriminalitet.Foto: /ritzau/
Kristoffer Kvalvik

Det er blevet mandag, og her får du overblikket for den kommende uge.

Mandag
Danmarks første mobile politistation bliver præsenteret af Midt- og Vestjyllands Politi med deltagelse af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Derudover begynder EU's plenarmøde i Strasbourg. Her vil det lovgivningsmæssige arbejde blive præsenteret, og EU-parlamentarikerne vil komme med deres synspunkter over for EU-Kommissionen og Rådet.

Tirsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor to forslag om udsendelse af militære bidrag til Nato i Middelhavet og indsatsen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien skal diskuteres.

Der er også to åbne samråd på tirsdagsmenuen:

  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i åbent samråd i Undervisningsudvalget om økonomien på folkeskolerne. Her skal hun forholde sig til, om det er vigtigt med store skattelettelser, når skolerne er presset økonomisk. 
  • På et åbent samråd i Sundheds- og Ældreudvalget skal ældreminister Thyra Frank (LA) redegøre for, om hun er tilfreds med normeringerne på landets plejehjem.

Der ventes at blive afsagt dom i Østre Landsret i sagen om vandværker, der har anklaget Skatteministeriet for at hive i alt 36 milliarder op af vandforbrugernes lommer via en skjult skat.

I det britiske parlament skal underhuset behandle loven om britisk udmeldelse af EU, Brexit, for sidste gang. Derefter ryger loven til overhuset.

Kommunernes Landsforening holder sundhedskonference i Kolding. "Forebyggelse for fremtiden" er titlen på konferencen, der bliver gæstet af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), Morten Grønbæk, direktør, Statens Institut for Folkesundhed, og Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse.

Onsdag
Der er møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid. Her vil ministre svare på spørgsmål, der er blevet oversendt.

Der er to åbne samråd:

  • Kulturminister Mette Bock (LA) skal i åbent samråd i Kulturudvalget. Her skal hun redegøre for, om fyringen af Johanne Schmidt-Nielsen fra DR's julekalender er i overensstemmelse med DR's princip om ikke at lade politiske hensyn styre den redaktionelle linje.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er blevet kaldt i åbent samråd i Ligestillingsudvalget. Her skal han svare på, hvilke initiativer han har tænkt sig at iværksætte for at styrke beskyttelsen mod psykisk vold.

Miljø- og Fødevareudvalget holder åben høring om, hvilke konsekvenser Brexit vil påføre dansk fiskeri. Både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og fiskeriminister Karen Ellemann (V) vil holde oplæg.

Danmark får fint besøg, når Albaniens udenrigsminister, Ditmir Bushati, kommer til København. Han skal mødes med Europaudvalget og Det Udenrigspolitiske Nævn på Christiansborg.

Torsdag
Der er møde i folketingssalen, hvor et lovforslag om fjernelse af kystbeskyttelse til fordel for forsøgsprojekter skal tredjebehandles. Et lovforslag om afskaffelse af dobbeltmandater vil også blive præsenteret.

Der er fem åbne samråd:

  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om dagpenge. Han skal svare på, hvorvidt det er rimeligt, at dagpengeforsikrede kan modtage en lavere sats ved genindplacering i dagpengesystemet, selvom de lever op til målsætningen om, at det skal kunne betale sig at arbejde.
  • Hvordan kan staten give kapitalstøtte til PostNord, uden at støtten bruges til at udkonkurrere de private aktører? Det skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) svare på i et åbent samråd.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal på et åbent samråd svare på, om der kommer færre eller flere, der ikke får en aktiv indsats eller mentorstøtte, når statens refusion til 50 procent af kommunernes udgifter til aktivering forsvinder.
  • Metroselskabet og By & Havn har gæld. I et åbent samråd skal transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og finansminister Kristian Jensen (V) svare på, om tilbagebetalingsplanerne for den gæld er realistiske.
  • Danfoss og Grundfos har kritiseret regeringens kurs på klima- og energiområdet. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal i et åbent samråd svare på den kritik.

Retsudvalget holder høring om bandekriminalitet. Emnerne til høringen er en beskrivelse af rocker- og bandemiljøet, politiets indsats og strategier, forbud mod bander, indblik i rocker- og bandemiljøets dynamikker, strafferammer og bandernes kriminalitet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), digital ekspert Christiane Vejlø og Danske Banks direktør, Thomas F. Borgen, mødes til en diskussion om den teknologiske og digitale udvikling. 

Fredag
Der er møde i folketingssalen, og denne gang skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svare på en forespørgsel om selvstændighedsprocessen i Grønland.

Europaudvalget holder møde om de kommende rådsmøder i EU, der kommer til at handle om udenrigsanliggender og økonomi.

Ingeniørforeningen IDA holder debat om fremtidens sundhedssystem. Sirikommissionen, der er startet af Ida Auken (R), vil præsentere sine anbefalinger til arrangementet.

FN's Udviklingsprogram og Industriens Fond lancerer projektet "SDG Accelerator", der skal bistå 30 danske virksomheder med at udvikle bæredygtige produkter, services og forretningsmodeller. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) deltager i arrangementet.

Weekenden
Lørdag holder Alternativet halvårsmøde i Ringsted, hvor der vil være workshops, som skal lægge grundstenen for partiets udvikling.

Donald Trump kan lørdag fejre et års jubilæum som amerikansk præsident.

Tidligere præsident Bill Clinton kan også fejre jubilæum, omend et mindre glædeligt et af slagsen. Søndag er det nemlig 20 år siden, at medier i USA rapporterede om præsidentens forhold til den noget yngre praktikant Monica Lewinsky. 

Det tyske socialdemokratiske parti SPD holder ekstraordinær partikongres søndag. Her skal de tyske socialdemokrater beslutte, om de vil indlede forhandlinger om regeringsdannelse med den konservative kansler Angela Merkel. Hvis de siger ja til det, ventes forhandlingerne at starte dagen efter.

Der er officiel åbning af Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad søndag. Kronprinsesse Mary, som også er protektor for året som frivillighovedstad, vil deltage i åbningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00