Ugen i dansk politik: Bliver der udskrevet folketingsvalg?

Statsministeren holder åbningstale i Folketinget. Klimaminister Dan Jørgensen (S) skal i samråd om varmechecken og fremtidige lignende ordninger. Og EU's stats- og regeringschefer holder uformelt møde i Prag om blandt andet Ruslands krig i Ukraine, energikrisen og EU's fælles linje til klimakonference COP27. Få overblik over en ny uge i dansk politik.

Tirsdag den 4. oktober holder statsminister Mette Frederiksen (S) åbningstale for Folketinget.
Tirsdag den 4. oktober holder statsminister Mette Frederiksen (S) åbningstale for Folketinget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Oven på nyheden om de fire voldsomme gaslækager i Østersøen går vi ind i en nervepirrende politisk uge. 

Tiden er ved at løbe ud for Mette Frederiksen (S). Enten udskrives der Folketingsvalg, eller også vil Radikale forsøge at vælte hende.

Tirsdag holder statsministeren den sædvanlige åbningstale i Folketinget, og torsdag kan blive en skelsættende dag, hvis leder af Radikale, Sofie Carsten Nielsen, stiller mistillidsvotum til Mette Frederiksen, alt afhængig af om der på daværende tidspunktet ikke er blevet udskrevet valg.

Indtil da holder vi alle vejret.

Altinget giver dig her overblikket over samråd, høringer, konferencer og ikke mindst Folketingets åbning.

Mandag

  • Ugens første dag starter stille ud med et samråd klokken 11:15 om effekter af tolkegebyret. Her har Sundhedsudvalget sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om de positive sundhedsmæssige og integrationsmæssige effekter af tolkegebyret.
  • I Luxembourg holder Eurogruppen møde klokken 15:00. Dagsorden afventes. 

Tirsdag

  • Om tirsdagen er vi nået til Folketingets åbning, hvor der vil foregå en ikke-religiøs fejring. Den traditionelle gudstjeneste suppleres af Humanistisk Samfund i Christiansborgs Slotskirke, som finder sted på Johan Borups Højskole fra klokken 11.00. En række politikere har meldt deres ankomst til ceremonien, der afholdes for femte år i træk.
  • Når klokken slår 12:00 åbner Folketinget officielt. Det er begyndelsen på et nyt folketingsår, som skal finde sted første tirsdag i oktober. Her vil statsminister Mette Frederiksen holde åbningstalen. Derudover deltager Dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og prinsesse Benedikte.
  • I Luxembourg vil EU-rådet for økonomi og finans mødes til rådsmøde klokken 10.00. Af emner på dagsordenen finder man blandt andet energipriser og RePowerEU, den økonomiske situation, Ruslands krig mod Ukraine, G20 og klimafinansiering.

Onsdag

  • Den høje inflation og energikrisen gør, at danskerne står med ekstrahøje regninger. Fra tidlig morgen klokken 7:00 skal klima-, energi- og forsyningsministeren Dan Jørgensen (S) i samråd om varmechecken og fremtidige lignende ordninger.
    Han er blevet bedt af udvalget om at redegøre for, om der fremadrettet skal etableres økonomisk kompensation til danskere på grund af ekstraordinære høje energipriser, og om der i så fald skal benyttes samme model som i forbindelse med varmechecken.
  • Lidt senere er der statsråd på Christiansborg Slot. Klokken 09:30 forelægger statsministeren og ministre lov- og beslutningsforslag samt de af Folketinget vedtagne lovforslag til stadfæstelse af dronningen.
  • Klokken 13:00 løber Energipolitisk Konference 2022 af stablen i Industriens Hus i København. Det altoverskyggende tema for konferencen er forsyningskrise midt i en klimakrise. Der kommer både oplæg og debatter, der er arrangeret af Dansk Industri og Green Power Denmark.
    Om eftermiddagen vil der desuden være politisk debat om grøn omstilling i krisen.
  • Samme tid holder udvalget for landdistrikter og øer åben høring om social udsathed i landdistrikterne. Formålet er at sætte fokus på social udsathed i landdistrikterne gennem blandt andet et overblik over flyttemønstre på tværs af kommuner og viden om aktuelle årsager til, at der er en stigende tendens til, at personer uden for arbejdsmarkedet og på offentlig forsørgelse, flytter fra by mod land. Høringen skal belyse disse flyttemønstres konsekvenser og aktuelle udfordringer for social udsathed i kommuner i landdistrikterne.
    Hvis der forinden er blevet udskrevet Folketingsvalg, forventes det, at høringen bliver aflyst.

Torsdag

  • Torsdag er der gruppemøder på Christiansborg Slot fra morgenstunden af. 
  • Det er også dagen, hvor den traditionelle åbningsdebat i Folketinget skal finde sted, som ofte varer til de sene aftentimer. Her skal politikerne blandt andet debattere statsministerens åbningstale i tirsdags.
  • Når vi til middagstid klokken 12:00, er der åbent samråd om PostNord Logistics’ årsregnskab. Denne gang er det transportminister Trine Bramsen (S), der er blevet kaldt i samråd af Transportudvalget. Udvalget har spurgt, hvad ministerens kommentarer er til 2021-årsregnskabet for PostNord Logistics A/S, og om ministeren finder, at et overskud på cirka en million kroner er tilfredsstillende i lyset af en bruttofortjeneste på cirka 100 millioner kroner.
  • Ledere fra hele kontinentet rejser til Prag for at holde møde i det europæiske politiske fællesskab forud for stats- og regeringschefernes uformelle møde.
    Det overordnede formål med det europæiske politiske fællesskab er at fremme politisk dialog og samarbejde for at behandle spørgsmål af fælles interesse og styrke sikkerheden, stabiliteten og velstanden på det europæiske kontinent.

Fredag

  • EU's stats- og regeringschefer holder uformelt møde i Prag. Dagens emner er blandt andet Ruslands krig i Ukraine, energikrisen og EU's fælles linje til klimakonference COP27.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00