Ugen i dansk politik: Du får ret til at blive glemt på nettet og Samuelsen holder topmøde i Grønland

OVERBLIK: Udenrigsministeren og det grønlandske landsstyre holder topmøde, Løkke mødes med nordiske kolleger, Frederik fylder 50, og en længe ventet datalov træder i kraft. Få overblik over denne uge.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det bliver nogle pakkede dage i det politiske program i denne uge, som kun er på fire hverdage.

Anders Samuelsen (LA) skal nå til Grønland i anledning af 10-året for den såkaldte Ilulissat-erklæring, og Lars Løkke Rasmussen (V) skal mødes med sine nordiske kolleger i den svenske statsministers hjemby.

Og så er det på fredag, at den nye EU-datalov træder i kraft. Den har været fire år undervejs og får stor betydning for både virksomheder, almindelige danskere og andre EU-borgere.

Tirsdag
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, er i dag og i morgen værter for et højniveaumøde i Ilulissat. Det sker i anledning af 10-året for Ilulissat-erklæringen.

Erklæringen blev underskrevet af USA, Rusland, Canada, Norge og Danmark efter en periode med uro om arktis' fremtid. Med aftalen blev de enige om at løse konflikter gennem dialog og om at styrke samarbejdet. 

På mødet skal ministre og repræsentanter for de otte arktiske stater og for de oprindelige folk blandt andet diskutere det arktiske samarbejde.

Også Lars Løkke har tirsdag fokus rettet mod nord. Han skal sammen med sine nordiske kolleger tirsdag og onsdag til uformelt nordisk statsministermøde hos den svenske statsminister, Stefan Löfven, i hans hjemby. De skal blandt andet tale om det nordiske samarbejde, aktuelle udenrigspolitiske spørgsmål, EU og digitalisering.

Samtidig længere nede i Sverige holder de nordiske energiministre deres årlige møde, hvor forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) deltager.

Herhjemme bliver der fra klokken 13 behandlet lovforslag i Folketingssalen. Og så skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd.

Troels Lund skal svare på spørgsmål om Arbejdstilsynets måde at registrere dødsulykker på. Det handler blandt andet om to konkrete sager, hvor eksperter er uenige i den måde, tilsynet har behandlet sagerne på.

Mercado, Pape og Frank er sammen kaldt i samråd om overgreb mod mennesker med funktionsnedsættelser. Ministrene skal blandt andet svare på, om der skal nye initiativer til at undgå flere tilfælde af vold og andre overgreb begået af plejepersonale.

I Bruxelles mødes EU's udenrigsministre i rådet for udenrigsanliggender. Også rådet for uddannelse, ungdom, kultur og sport i EU stikker hovederne sammen i dag.

Onsdag
Danmark er vært for en stor energikonference, som varer til og med torsdag. "Øresund Energy Week" finder sted i København og Malmø, og her deltager energiministre fra verdens største økonomier og organisationer, eksperter og virksomheder inden for grøn omstilling.

Ole Birk Olesen (LA) rejser til Leipzig for at deltage i en international transportkonference, som varer i to dage. På mødet deltager ministre fra hele verden for at debattere transport og infrastruktur, og den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, holder oplæg om sikre gader.

Der er et enkelt samråd onsdag formiddag, og det handler om kommuners vurdering af, om borgere er i stand til at arbejde. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal blandt andet svare på, om Københavns Kommunes måde at undersøge og vurdere borgeres arbejdsdygtighed er etisk forsvarlig.

Fra klokken 13 bliver der behandlet lovforslag i salen.

Statsrevisorerne mødes denne onsdag, og EU-Kommissionen holder sit ugentlige møde i Bruxelles.

Torsdag
En række politikere skal ud til arrangementer uden for slotsholmen torsdag, mens andre må blive hjemme og møde op til samråd.

Lars Løkke holder tale om strategi og visioner for Danmark ved Danske Rederiers årsdag. Mai Mercado (K) vil som børne- og socialminister åbne dagens årsmøde for socialtilsyn.

Og Sophie Løhde (V) skal som minister for offentlig innovation åbne en international konference i København om sociale investeringer. Her taler blandt andet tidligere rådgiver for Obama-administrationen og direktør for the Social Innovation Fund, Paul Carttar.

De røde politikere bevæger sig lidt længere væk fra hovedstaden. Mette Frederiksen (S) og de andre frontfigurer fra rød blok deltager nemlig i en partilederrunde om naturpolitik ved naturmødet i Hirtshals.

Fra klokken 10 er der møde i folketingssalen, og efter frokost er der tre åbne samråd.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal blandt andet redegøre for, om han vil ændre reglerne for videoovervågning i det offentlige rum.

Hans kollega erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er kaldt i samråd på ryggen af nogle artikler i Politiken. Her kom det frem, at nogle forsikringsselskaber bruger byggesagkyndige til at indsamle oplysninger om folks bolig og dens stand, uden at boligejeren ved det.

Endelig skal Ulla Tørnæs (V) som udviklingsminister fortælle om regeringens holdning til EU's budget, som nu skal forhandles. Hun skal blandt andet svare på, om regeringen vil kæmpe for den humanitære indsats og langsigtede bistand.

Samme emne – EU's budget – er på dagsordenen, når Europaudvalget holder møde torsdag eftermiddag.

Fredag
I dag er den store dag for en ny EU-datalov, som har været fire år undervejs. Loven kommer kort efter Cambridge Analytica-skandalen og vil ændre afgørende ved reglerne om personlige data på internettet. For eksempel får borgerne retten til at blive "glemt", det vil sige, at man kan slette personlige data fra internettet.

Den nye forordning får direkte virkning i medlemslandene med det samme og kan betyde store bøder til virksomheder, som ikke lever op til EU-reglerne. Det kan være helt op til fire procent af virksomhedens samlede indkomst.

Dansk Erhverv benytter anledningen til at holde en konference om den nye lov. Det foregår på Københavns Universitet.

Fra klokken 10 er der møde i folketingssalen, og her vil statsministeren være at finde. Løkke skal nemlig deltage i en forespørgselsdebat om rigsfællesskabet.

I Bruxelles mødes EU's økonomi- og finansministre, og i Irland går borgerne til folkeafstemning om at lempe den meget strenge abortlovgivning.

DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, runder fredagen af med et forsinket 10-årsjubilæum som folketingsmedlem. Meget forsinket. For det var faktisk sidste år, men i år blev hun udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen, og begge dele markerer hun nu "med lidt bobler og chips".

Lørdag
Lørdag er det kronprins Frederik, der bliver fejret, for han fylder 50 år. Livgarden på Amalienborg er i rød galla, der er flag på busserne, og kl. 12.00 træder kronprinsparret, de fire børn og dronning Margrethe ud på balkonen på Amalienborg. Om aftenen er dronningen vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot.

I den mindre skala holder Radikale Venstre hovedbestyrelsesmøde i Nyborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)









0:000:00