Ugen i dansk politik: Ekspertudvalg kommer med evaluering af coronahåndteringen

DET SKER: Folketinget skal tage stilling til borgerforslag om forlænget nedfrysning af ubefrugtede æg, fødevareministeren skal stå skoleret for aflivning af mink. Og så kommer ekspertudvalg med evaluering af coronahåndteringen. Få overblikket over ugen i dansk politik.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

Coronasmitten har som bekendt igen lagt en dæmper på aktiviteten på Slotsholmen.

Alligevel vil der i den kommende uge blive behandlet en række lovforslag, og sidst på ugen kommer ekspertudvalg med sin vurdering af regeringens håndtering af corona. 

Mandag
Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), mødes med sine europæiske kolleger i Bruxelles. I Rådet for Udenrigsanliggender skal EU’s udenrigsministre nemlig blandt andet diskutere en erklæring om anholdelsen af oppositionsleder Aleksej Navalnyj i Rusland, coronavirus og vacciner, handel med Japan og forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om samarbejdet, efter Brexit er en realitet.

På Christiansborg mødes partierne i Skatteudvalget for at diskutere den ordning, som giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at få et rentefrit lån, som svarer til betalingen af A-skat og AM-bidrag i januar.

Og i Fællessalen på Christiansborg holder Dansk Folkeparti Hovedbestyrelsesmøde, som vil vare hele dagen.

Tirsdag
Klokken 14 er der åbent samråd med uddannelses- og forskningsministeren om, hvad Brexit betyder for dansk uddannelses- og forskningspolitik. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Ulla Tørnæs (V).

Og i Udlændinge- og Integrationsudvalget mødes partierne over Teams klokken 15 for at diskutere forslag om at hæve straffen for udøvelse af social kontrol.

Onsdag
Klokken 10 mødes Kulturudvalget for at drøfte det planlagte byggeprojekt på Nyborg Slot, som i de kommende år skal restaureres og udbygges. Her vil Kultur og Arv komme med indspark over for udvalgets medlemmer.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) deltager klokken 13 i et åbent samråd om, hvordan Danmark som landbrugsland skal udvikle sig i fremtiden. Her skal ministeren over for partierne i blå blok redegøre for, hvorvidt han er enig i, at Danmark forsat skal have en stor og eksportorienteret fødevaresektor.

Klokken 13 er der også møde i folketingssalen. Her vil ministre svare på oversendte spørgsmål fra Folketingets medlemmer.

I ligestillingsudvalget drøftes regeringens forslag om at ændre ligestillingsloven, så myndighederne fremover er tydeligt forpligtet til at sende digital post til begge forældre om deres fælles barn, hvis begge forældre har forældremyndighed. I dag sendes informationerne i flere tilfælde kun til moderen. 

Større udveksling mellem unge fra Grønland og Danmark er på dagsordenen i Grønlandudvalget onsdag. Her vil det blandt andet blive diskuteret, hvordan flere unge fra Grønland kan få mulighed for at komme på efterskole i Danmark

Sen eftermiddag onsdag er der også møde i Børne- og Undervisningsudvalget. Her mødes medlemmerne med KL’s Børne- og Undervisningsudvalg for at diskutere kommunernes håndtering af coronanedlukningen. 

Torsdag
Klokken 10 er der møde i folketingssalen, hvor partierne skal behandle en stribe nye lovforslag. Blandt andet skal partierne tage stilling til et borgerforslag om forlængelse af nedfrysning af ubefrugtede og ubefrugtede æg. Og så skal der behandles et forslag fra af blandt andre Per Larsen (K) om at fremrykke afgifterne på cigaretter, så færre børn og unge starter med at ryge.

Klokken 13 har Folketingets Social- og Indenrigsudvalg indkaldt socialminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om retssikkerheden for danske familier i forbindelse med sager, underretninger, tvangsfjernelser og tvangsadoptioner. Her har udvalget bedt ministeren redegøre for, hvordan ministeren vil styrke familiernes retssikkerhed.

Torsdag vil udfordringerne med udrulningen af regeringens nye udviklingsstrategi også blive adresseret. Her har Udenrigsudvalget i samarbejde med Udenrigsministeriet en høring i Landstingssalen om planerne. Danmark skal nemlig vedtage en ny udviklingspolitisk strategi i løbet af 2021, som skal erstatte den nuværende strategi "Verden 2030".

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal i Miljø- og Fødevareudvalget stå skoleret for håndteringen af aflivning af mink. Efter ønske fra Per Larsen (K) skal ministeren redegøre for sin syn på, at Fødevarestyrelsen forvalter regler om dyrevelfærd, selvom aflivningen er danske mink i flere tilfælde er foregået uhensigtsmæssigt.

Fredag
Mens vacciner fra Pfizer/BioNTech og Moderna allerede er godkendt og taget i brug, så skal EU's vaccineagentur EMA fredag mødes for at behandle ansøgningen for coronavaccinen fra AstraZeneca. Derefter skal Kommissionen formelt godkende brug af vaccinen i EU-landene, hvilket ventes at ske kort tid efter.

På ugens sidste dag er der også møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Mødet starter klokken 10.

Og klokken 14 kommer et ekspertudvalg med Jørgen Grønnegård Christensen i spidsen med en evaluering af regeringens foreløbige håndtering coronakrisen. Her vil det blandt andet blive vurderet, om regeringen har begået fejl undervejs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00