Ugen i dansk politik: Enhedslisten præsenterer nyt klimaudspil

DET SKER: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skal til møde med resten af Natos forsvarsministre i Bruxelles, og så præsenterer Enhedslisten et nyt klimaudspil. Få et overblik over ugens politiske begivenheder.

Det er vinterferie, og der er altså ingen møder i Folketingssalen i denne uge. Blandt andet derfor sker der heller ikke meget i starten af ugen, og vi springer derfor mandagen over i ugens overblik.

Tirsdag
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder pressemøde i Bruxelles.

Det gør han forud for et stort møde mellem Nato-landenes 29 forsvarsministre. Ved samme ministermøde sidste år brugte Stoltenberg pressemødet til at lange ud efter de medlemslande, der på daværende tidspunkt ikke brugte minimum to procent af landets BNP på sit forsvar.

Dette spørgsmål adresserede regeringen i forrige uge, da en enig forsvarsforligskreds besluttede at øge forsvarsbudgettet i 2023 med 1,5 milliarder kroner. Du kan læse mere om tillægsaftalen her. 

Onsdag
I Bruxelles mødes forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) med de andre Nato-landes forsvarsministre i et to dage langt møde i Bruxelles.

Lidt længere mod øst deltager miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i verdens største økologimesse, Biofach, i Nürnberg. Der vil være 32 danske virksomheder til stede på messen, og ministeren deltager for at synliggøre Danmark som verdens største økologination.  

Endelig er der aktivitet i Landstingssalen, hvor Enhedslisten med partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, i spidsen præsenterer sin nye klimaplan frem til 2030. Planen har overskriften ”En socialt retfærdig vej til det grønne samfund”.

Præsentationen vil blive efterfulgt af en debat med meteorolog Jesper Theilgaard, direktør i Concito Christian Ibsen og Frederik Roland Sandby fra Den Grønne Studenterbevægelse. Også Pia Olsen Dyhr (SF), Jens Joel (S) og Rasmus Nordqvist (ALT) kigger forbi for at debattere klimapolitik med Pernille Skipper (EL).

Torsdag
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er fortsat til ministermøde i Nato, som afsluttes torsdag.

Sidst på dagen er der også igen aktivitet i det britiske parlament i London, hvor det er planen, at briterne skal stemme om en Brexit-strategi. 

Fredag og weekend
Hverken fredagen eller weekenden byder på store begivenheder i dansk politik.

Uden for landets grænser er det til gengæld værd at bemærke, at de skibe, der sejler fra Japan til Storbritannien fra søndag, risikerer at ankomme efter 29. marts. Og det er ikke uproblematisk.

Hvis Brexit ender med at blive gennemført uden en aftale mellem Storbritannien og EU, risikerer skibene nemlig at få toldproblemer. Japan indgik i begyndelsen af februar en frihandelsaftale med EU, men hvis briterne forlader EU uden en aftale den 29. marts, er der ingen regler på plads for de skibe, der sejler fra Japan til Storbritannien søndag og fremover.

Forrige artikel Portræt: Høj faglighed og højt humør kendetegner kvinden, der skal løse fremtidens OK-slagsmål Portræt: Høj faglighed og højt humør kendetegner kvinden, der skal løse fremtidens OK-slagsmål Næste artikel Ny pensionsalder: Her står de forskellige partier i debatten Ny pensionsalder: Her står de forskellige partier i debatten